eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A mobil veszélyesebb, mint a dohányzás"

A mobiltelefon valószínűleg több ember életét követeli, mint a cigaretta és az azbeszt - állítja egy neves rákkutató, aki szerint az embereknek a lehető legkevesebbet kellene használniuk a mobilt, a kormányoknak és a gyártóknak pedig "azonnali lépéseket" kell tenniük a sugárzás csökkentésére.

A kutatás a világ egyik vezető idegsebésze, Vini Khurana vezette, aki az elmúlt 16 évben 14 nemzetközi díjat nyert és már három tucat tudományos folyóiratban publikált, figyelmeztetését így nem lehet félvállról venni.

Khurana azt állítja, hogy egyre több bizonyíték utal arra: már tízévnyi mobiltelefon használat duplájára növeli az agydaganat veszélyét. Az agydaganatnak legalább egy évtized kell a kifejlődésre, az idegsebész szerint ezért nem lehet elfogadni a korábbi kutatások eredményeit, amelyekben szinte nem vettek részt legalább tíz éve mobilozó önkéntesek.

Khurana nincs egyedül az aggodalmaival: az év elején a francia kormány figyelmeztetett arra, hogy veszélyekkel jár a mobiltelefon - különösen a gyermekekre nézve. Németországban is figyelmeztették az embereket, hogy a lehető legritkább esetben használjanak mobilt, és ugyanerre hívott fel az Európai Környezetvédelmi Ügynökség is.

Khurana professzor száznál több vonatkozó tanulmányt és kutatás eredményét nézte át. Azt elismeri, hogy veszély esetén a mobil életet menthet, ennek ellenére veszélyes. "Komoly és növekvő számú bizonyíték támasztja alá, hogy kapcsolat van a mobiltelefon használata és bizonyos típusú agydaganatok kialakulás között" - húzta alá.

Meggyőződése az is, hogy erre a következő évtizedben sikerül "végérvényes és meggyőző bizonyítékot" találni.

Khurana hangsúlyozta, hogy a rosszindulatú agydaganat végzetes, és ha a kormányok, valamint a gyártók nem tesznek azonnali és hatékony lépéseket, akkor egy évtizeden belül világszerte megnő majd a betegek száma. Akkor pedig már túl késő lesz orvosilag beavatkozni - kongatta meg a vészharangot.

Szerinte a mobil sokkal súlyosabb egészségügyi veszélyt jelent, mint a dohányzás és az azbeszt, hiszen világszerte hárommilliárd ember használ mobilt - háromszor annyi, mint ahányan dohányoznak. A dohányzás becslések szerint ötmillió ember halálát okozza évente - az azbeszt pedig még sokkal kevesebbét.

A mobilgyártók egyelőre elutasítják Khurana figyelmeztetését, amely szerintük nem "kiegyensúlyozott elemzés" eredménye. Ráadásul ellentmond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és legalább harminc független szakértő véleményének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×