eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A tenger fenekén találták meg a malária elleni fegyvert

A tengeri uborka jelentheti a potenciális új fegyvert a malária legyőzésére. Olyan proteint termel ugyanis, amely megakadályozza a kórt terjesztő parazita kifejlődését - derítették ki a kutatók.

A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a lektin nevű fehérje megakadályozza a maláriát okozó paraziták kifejlődését a moszkitók szervezetében. A kór a moszkitók csípésével terjed, évente 500 millió ember fertőződik meg, és egymilliónál többen bele is halnak a betegségbe.

Becslések szerint a Föld lakóinak 40 százalékát fenyegeti a malária.

A kutatás során megpróbálták stimulálni a moszkitókat, hogy több lektint termeljenek: ennek érdekében egyesítették a tengeri uborka lektin-termelést szabályozó génjének egy részét a moszkitóból vett hasonló génnel.

A lektin akkor pusztítja el a parazitát, amikor az még fejlődésének korai szakaszában van. Ilyenkor a legfertőzőbb.

A kutatás eredményét nagyon biztatónak nevezte Bob Sinden londoni szakértő, de figyelmeztetett, hogy még rengeteg munka szükséges, mire a genetikailag módosított moszkitók elterjednek, és dominánssá válnak a veszélyeztetett területeken.

Azt is hangsúlyozta, hogy bár a tengeri uborkából nyert protein jelentősen csökkenti a paraziták számát a moszkitók szervezetében, teljesen nem irtja ki őket. "A fejlesztésnek ebben a szakaszában a genetikailag módosított moszkitók is veszélyesek az ember számára" - magyarázta.

Az egyik cél ezért az lehet, hogy oly módon módosítsák a moszkitók genetikai felépítését, hogy azok szervezetében ne is fejlődhessenek ki a paraziták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×