eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi a közös a Velociraptorban és a pingvinben?

A Velociraptorhoz hasonló dinoszauruszok légzésüknek köszönhetően váltak félelmetes ragadozóvá. Nekik volt ugyanis az egyik leghatékonyabb légzőrendszerük az állatvilágban.

A Manchesteri Egyetem kutatói fosszíliákból megállapították, hogy a Velociraptorokhoz hasonló dinoszauruszok légzőrendszere hasonló volt a ma élő búvármadarakéhoz, például a pingvinéhez. Ez látta el a szervezetüket annyi oxigénnel, amely elegendő volt a préda üldözéséhez.

A kétlábú húsevők, a terapodák légzsákjai aprócska csontok segítségével működtek, amelyek mozgatták a mellkasukat. Ez megerősíti azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a terapodák igen aktív állatok voltak, és viszonylag gyorsan voltak képesek futni.

Ebből alakult ki a madarak légzőrendszere, amely igen specializált. A futómadarak - például emuk - esetében a csontocskák rövidebbek, a repülő madaraknál közepesek, a leghosszabbak pedig a búvármadaraknál.

A manchesteri kutatók megvizsgálták a dinoszauruszok és a kihalt madarak - például az eddig ismert legkorábbi és legprimitívebb madár, az Archaeopteryx - maradványait, és összehasonlították a ma élő madarak csontvázával. Kiderült, hogy a dinoszauruszuk morfológiájukban leginkább a mai búvármadarakhoz hasonlítanak.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×