eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A korral összemegy a szív

Szívünk mérete életünkben évről évre csökken, ahogyan az a képessége is, hogy keringesse a vért a szervezetben - derül ki egy amerikai egyetemi kutatásból.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói mágneses rezonanciás vizsgálatokat végeztek, hogy kiderítsék, az évek folyamán milyen változásokon megy át az emberi szív. A tudódok több mint ötezer 45 és 84 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg, olyanokat, akiknek korábban nem volt szívbetegségük.

A kutatás megmutatta, hogy a szív izomtömege évente átlagosan 0,3 grammal csökken, és azt is, hogy a szervnek esztendőről esztendőre 2-5 százalékkal több időre van szüksége ahhoz, hogy összehúzódjon, majd elernyedjen. Változik a szív vérpumpálási képessége is: évről évre csökken, körülbelül 9 milliliterrel.

A vizsgálatok eredményeit a kutatók vasárnap mutatták be az Amerikai Szív Szövetség összejövetelén. A szakértők szerint a kutatásból kiderül, hogyan fejlődik ki a szívbetegségnek az a formája, amikor a szerv már képtelen megfelelő módon keringetni a vért a szervezetben.

"Azt már tudtuk, hogy a szív folyamatosan alkalmazkodni próbál a rizikófaktorokhoz, és most már azt is tudjuk, hogy ez egyre nehezebbé válik, ahogyan a szerv öregszik, és fokozatosan veszít működési kapacitásából" - mondta a Johns Hopkins Egyetem korábbi munkatársa, Susan Cheng.

Az elhízottság és a magas vérnyomás szintén közrejátszhat a tágulásos szívbántalmak kialakulásánál, amelyeket olyan tünetek kísérnek, mint a légszomj vagy a kimerültség.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×