eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A globális felmelegedés meglepő bűnbakjai

Ha erdőket telepítenek a hóval borított területeken, azzal növelik a globális felmelegedés veszélyét - derült ki egy friss tanulmányból. A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: eredményeik nem szolgálhatnak érvként a fenyőerdők kiírtása mellett.

Európa, Kanada és Szibéria fenyőerdői növelik a globális felmelegedés veszélyét, mert megakadályozzák, hogy a napfény visszaverődjön a hótakaróról - derült ki az amerikai tudományos akadémia legfrissebb kutatásából.

A tanulmány szerint kizárólag a trópusi erdők lassítják a Föld légkörének felmelegedését azzal, hogy megkötik a széndioxidot és felhőket "termelnek".

A jelentés szerzői azonban szeretnék elkerülni, hogy eredményeiket ürügyül használja bárki is a fenyőerdők kivágására. Az északi erdők ugyanis értékes természeti kincsek, amelyek gazdag állat- és növényvilágnak adnak otthont.

A tudósok régóta állítják, hogy az erdők megőrzése kulcsfontosságú a globális felmelegedés lassításának szempontjából, mert a fák kivonják a széndioxidot a légkörből és oxigénné alakítják át.

Emellett felszívják a vizet a talajból, s ezáltal felhőket "termelnek", amelyek egyfajta pajzsot alkotnak a Föld körül, visszaverve a napsugárzás egy részét.
A várttal ellentétes hatású lehet az ész nélküli fásítás

Az amerikai tanulmány azonban rávilágított arra, hogy a válogatás nélküli erdőtelepítés a várttal ellentétes hatású lehet. "Csak a trópusi esőerdők lassítják ténylegesen a globális felmelegedést" - hangsúlyozta a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa, Govindasamy Bala.

A Föld hidegebb éghajlatú területein ugyanis az erdők "elraktározzák" a napsugarakat, mert megakadályozzák, hogy azokat a hó visszaverje. Vagyis "hatálytalanítják, illetve egyenesen csökkentik" a nettó hűtőhatást - figyelmeztetett Bala az AFP-nek nyilatkozva.

Mindez azt jelenti, hogy a korábban véltnél is sokkal fontosabb a megőrizni és újratelepíteni a trópusi esőerdőket, hangsúlyozta a tanulmány egyik másik szerzője, a Carnegie Intézetben dolgozó Ken Caldeira.

Az AP-nek nyilatkozva ugyanakkor azonnal hozzátette: aggódnak egy kicsit, nehogy bárki is ürügyként használja megállapításaikat arra, hogy a környezet védelmére hivatkozva kivágja a fenyőerdőket.

Igaz ez annak ellenére, hogy az általuk használt számítógépes modellek egyértelműen azt mutatják: ha a magasan fekvő területeken kiírtanák az erdőket, az lassítaná a globális felmelegedést.

Steven Running, a Montanai Egyetem ökológia professzora örül annak, hogy a tanulmány "élénk tudományos vitát kavart". A professzor, aki nem vett részt a kutatásban, figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy túl korai lenne levonni a végső következtetést, és megváltoztatni az eddigi erdőtelepítési politikát.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×