eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkentse fűtésszámláját!

A gázfűtéshez képest feleannyi az üzemeltetési költsége a Nyugat-Európában egyre népszerűbb hőszivattyús fűtő-hűtőrendszernek - mondta az InfoRádiónak a Torontói Egyetem vendégprofesszora. Léderer András fizikus és csapata Dunaharasztiban mutatja be az új módszert.

A hőszivattyú és a levegőkazánok energiaáthelyező készülékek, amellyel meg lehet oldani, hogy a felesleges energiát áthelyezzük oda, ahol abból kevés van - közölte Léderer András.

A fizikus hozzátette: ha túl sok a felesleges energia, akkor azt "beleteszik" a földbe, és ott tárolják nyáron, télen pedig "előveszik", és fűtenek vele.

A módszerben a Nap és Föld belsejének energiáját használják, de képesek az állatok által termelt, vagy egy áruházban az emberek által kisugárzott hőenergia hasznosítására is.

A hőközpont egyik karját mínusz hetven fokra hűtik, a másik karját plusz hetven fokra melegítik. Ahol felesleges energia van, oda teszik a mínusz hetven fokos kart, ahol pedig szükség van az energiára, oda a plusz hetven fokos kart - magyarázta a professzor.

Bécsben népszerű

A hőközpont családi házakban is alkalmazható. Ha talajvíz vagy a sziklák miatt a hőszivattyú nem telepíthető, akkor levegőkazánokat hoznak létre; Bécsben és környékén ez 11 ezer helyen megtörtént.

Léderer András szerint azoknál az épületeknél, amelyeket fűtéssel és hűtéssel is el kell látni, a berendezések telepítésének ára alacsonyabb a hagyományos eszközök beépítésénél; az üzemeltetési költség pedig feleannyi, mint a gázfűtésé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×