eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Az 5000 méteren aranyérmes holland Sven Kramer az oroszországi Szocsiban zajló távonkénti gyorskorcsolya világbajnokságon 2013. március 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Sven Kramert utoljára ünnepelheti a nagyvilág – a vasárnapi olimpiai program

Vasárnap hét olimpiai bajnokot avatnak a pekingi olimpián, összesen tíz számban rendeznek versenyeket.

Az alpesi sízők már magyar idő szerint hajnali négykor kezdenek, a szakág királykategóriájának tartott férfi lesiklásban avatnak bajnokot. A legesélyesebb talán a norvég Aleksander Aamodt Kilde, aki egyrészt a világkupában kiválóan szerepelt a mostani télen, másrészt nagyon jól ment a verseny helyszínén, az utolsó edzésen. Kilde egyébként az amerikai szupersztár, Mikaela Shiffrin barátja.

Lesz más győzelmi esélye is a norvégoknak, mégpedig a férfi sífutók 15+15 km-es tömegrajtos versenyében. Johannes Hösflot Klaebo négy éve, Dél-Koreában, négy számban indult, s csak ezt az egyet nem nyerte meg. Ettől függetlenül nincs olyan versenyszám, amiben ne lenne favorit, ha elindul. Különleges család áll mögötte: az édesapja a menedzsere, a nagypapája az edzője, az öccse pedig a sportpályafutását, s egyben az egészséges életmódot propagáló vlogban a segítője.

A férfi síugróknál normálsáncon hirdetnek győztest és a szombati selejtező alapján rendkívül szoros versenyre van kilátás. Ebben a számban is jól szerepeltek a norvégok, ugyanis Marius Lindvik és Robert Johansson zárta az első két helyen a kvalifikációt, miközben a legjobbnak tartott honfitársuk, a világkupa címvédője, Halvor Egner Granerud csak 28. lett. A legutóbbi Négysáncversenyen remeklő Rjoju Kobajasi egyelőre a negyedik.

Szánkóban a férfi egyesben avatnak bajnokot. A szombati nap után a német Johannes Ludwig vezet, aki négy éve harmadik lett ebben a számban. Előnye csupán 39 ezred az osztrák Wolfgang Kindllel szemben. Utóbbi már a negyedik olimpián szerepel, az előző hármon kivétel nélkül kilencedik lett ebben a számban. Szoros a mezőny, leginkább azt az egyet lehet magabiztosan kijelenteni, hogy európai győztes lesz.

A hódeszkásoknál, a női slopestyle-ban Kozuback Kamilla nem jutott döntőbe. A legjobb tizenkettő csatázik vasárnap az aranyért. Az első nap, azon is különösen a második futam, a 2019-es világbajnoknak, a januári X Gamest is megnyerő. új-zélandi Zoi Sadowski-Synnottnak sikerült a legjobban.

A síakrobatáknál női mogulban osztanak érmeket.

A gyorskorcsolyázóknál a férfi 5000 méter szerepel a programban. Az előző három (!) olimpián Sven Kramer nyerte a számot, ha megint győz (sőt, miután bejelentette a visszavonulását: ha győzelemmel búcsúzik), mindössze a hatodik olyan sportoló lesz, aki ugyanabban az egyéni számban sorozatban négyszer is győzni tudott a téli olimpián.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×