eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szocsi, 2018. június 15.A portugál Cristiano Ronaldo ünnepel harmadik gólja után az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Portugália - Spanyolország mérkőzésen a Fist Olimpiai Stadionban, Szocsiban 2018. június 15-én. A találkozó 3-3-as döntetlennel ért véget. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: Ronald Wittek

Cristiano Ronaldo beérte Pelét és Puskást

Cristiano Ronaldo három gólt lőtt a két Real Madrid- és két Barcelona-hátvédből álló spanyol védelemnek, egymaga állta a versenyt a legnagyobb csoportrivális ellen. A második játéknap utolsó meccse hat gólt hozott, háromszor annyit, amennyit az első kettő.

Délután egy gólt hozott az uruguayi és az egyiptomi, majd az iráni és a marokkói válogatott találkozója. A dél-amerikaiak akár négy góllal is nyerhettek volna, de kiválóan védett az egyiptomi kapus, Mohamed el-Senavi, akit a FIFA technikai bizottsága a meccs emberének választott. A mérkőzés egyetlen gólját José Giménez, az Atlético Madrid védője fejelte, miután a 99. válogatott mérkőzésén szereplő Luis Suárez és Edinson Cavani két-két helyzetet is kihagyott.

Jekatyerinburg, 2018. június 15.
Az uruguayi José Giménez (b) és az egyiptomi Maruan Mohszen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoport első fordulójában játszott Egyiptom - Uruguay mérkőzésen a Jekatyerinburg Arénában 2018. június 15-én. (MTI/AP/Mark Baker)
Az uruguayi José Giménez (b) és az egyiptomi Maruan Mohszen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoport első fordulójában játszott Egyiptom - Uruguay mérkőzésen a Jekatyerinburg Arénában (MTI/AP/Mark Baker)

Az uruguayiak 1970 óta először kezdtek győzelemmel világbajnokságot: a 0-0 nem sokon múlt. Az „uruk” a legutóbbi három vb-csoportmérkőzésüket (kettőt még az előző világbajnokságon) egyaránt az utolsó tíz percben döntötték el a maguk javára.

Szövetségi kapitányuk, Óscar Washington Tabárez beállított egy vb-csúcsot: negyedik világbajnokságon vezeti hazája válogatottját. Ezzel utolérte Baróti Lajost, Walter Winterbottomot, Sepp Herberger és Helmut Schönt.

Irán húsz év után nyert ismét világbajnoki mérkőzést, akkor az Egyesült Államokat győzte le. Méghozzá úgy, hogy a második félidőben, amikor a gól esett, egyetlen lövést sem küldött az ellenfél kapujára. Mindez úgy lehetséges, hogy a találkozó egyetlen, a 95. percben esett gólját a csereként beálló Aziz Buhadduz a saját kapujába fejelte. (A 90. perc utáni hosszabbításban eddig mindössze egy öngól született a vb-történelemben, fura módon azt is afrikai játékos, a nigériai Joseph Yobno szerezte, 2014-ben a franciák ellen.) Csereként beálló játékos csupán háromszor szerzett eddig öngólt világbajnoki mérkőzésen: Dajka László 1986-ban a Szovjetunió ellen, a portugál Petit pedig a németek ellen 2006-ban volt az első kettő.

Szentpétervár, 2018. június 15.
A marokkói Aziz Bouhaddouz (j2) öngólt fejel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Marokkó – Irán mérkőzésen Szentpéterváron 2018. június 15-én. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
A marokkói Aziz Bouhaddouz (j2) öngólt fejel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Marokkó - Irán mérkőzésen Szentpéterváron. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A marokkóiak 1998-ban jártak legutóbb vb-n, akkor is szereztek öngólt. A mostani vereséggel lezárult a 2018-as világbajnokság előtti, 18 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatuk.

„A marokkói futball pocsék hete”

– írta a BBC, arra utalva, hogy szerdán a FIFA az afrikai ország riválisának, az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó triónak adta a 2026-os vb-rendezés jogát, majd péntek este a válogatott kikapott az első mostani vb-meccsén.

A nap utolsó mérkőzése hozta a legjobb játékot, ahogyan erre számítani lehetett. A Portugália–Spanyolország mérkőzés hat gólt hozott (3-3), de akár

azt is írhatnánk, hogy a Cristiano Ronaldo–Spanyolország találkozó,

hiszen a portugál szupersztár érte el csapata összes gólját.

  • Az elsővel bekerült egy szűk elittársaságba: A negyedik világbajnokságán is gólt szerzett, erre korábban csak Uwe Seeler, Pelé és Miroslav Klose volt képes.
  • A 4. percben elért góljánál gyorsabban csupán a holland Johan Neeskens az 1974-es világbajnoki döntőben, valamint honfitársa, Robin van Persie 2014-ben a brazilok elleni bronzmeccsen lőtt gólt büntetőből.
  • A harmadik találatát szabadrúgásból lőtte – korábban nagy tornán, világ- vagy Európa-bajnokságon egyszer sem talán szabadrúgásból a kapuba, a 45. kísérletéből született a gól.
  • Immár 84 gólnál jár a válogatott mérkőzéseken, ezzel utolérte Puskás Ferencet.
  • Profi pályafutása során ez már az 51. mesterhármasa volt.
  • A 33 éves és 133 napos CR7 a vb-történelem legidősebb triplázója lett, megdöntve a holland Robbie Rensenbrink 1978-ban felállított csúcsát.

A portugál válogatott vb-n vagy Eb-n, a legutóbbi hét csoportmérkőzéséből csupán egyet nyert meg.

A kapitányváltáson túlesett spanyolok sorozatban a huszonegyedik mérkőzésükön maradtak veretlenek, világbajnoki mérkőzésen először szerzett ellenük egy játékos három gólt. Nacho az első gólját szerezte a válogatottban, fantasztikus lövéssel.

A labda 106 kilométeres óránkénti sebességgel hagyta el a lábát.

Diego Costa két gólt szerzett, vb-meccsen erre legutóbb a spanyolok közül David Villa volt képes, még 2010-ben. A „Vörös” (La Roja) a 2014-es világbajnokságot öt (Hollandia ellen 1-5), a 2018-ast három (3-3) kapott góllal kezdte. Spanyolország és Portugália közül egyik sem tudott győzelemmel kezdeni sem a 2010-es, sem a 2014-es, sem pedig a 2018-as világbajnokságon. A két ibériai válogatott ötödször játszott egymással olyan mérkőzést, amelyen hat gól esett, ennél több csak egyszer, 1934-ben, egy madridi vb-selejtezőn, amikor a spanyolok 9:0-ra nyertek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×