eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: www.football2018worldcup.com

Ma este láthatjuk a vb egyik legizgalmasabb mérkőzését

Ha nem lett volna a spanyol kapitánybotrány, vélhetően akkor is a vb első napjainak egyik legnagyobb érdeklődéssel várt meccse a B-csoport rangadója, a Portugália–Spanyolország mérkőzés. De így még inkább a ma este nyolc órakor kezdődő, Szocsiban rendezendő mérkőzésre fókuszál a világ.

Néha érdemes a nyilvánosságnak szánt mondatokat fenntartással kezelni, mindazonáltal nincs okunk kételkedni Julen Lopetegui szavainak hitelességében. Miután tegnap este bemutatta őt a Real Madrid a csapat új edzőjeként, az egykori kapus azt mondta:

„A tegnapi volt életem legszomorúbb napja, a mai pedig a legboldogabb”. Alkalmasint a jelenre akár igaz is lehet a kijelentése, de azért tegyük hozzá,

nyilván nem lett volna szomorú, ha világbajnoki címet nyer a spanyol válogatottal július 15-én. Azt ellenben már soha nem tudjuk meg, hogy sikerült volna-e vele.

Az előjelek nem voltak rosszak: 2016 óta egyetlen mérkőzést sem veszített a „Vörössel” (La La Roja).

Ám mindez már a múlt, ma este a spanyol válogatott Fernando Hierro irányításával veszi fel a harcot a portugálokkal. A Real Madrid korábbi csillaga ugyan azt mondta, nem tervez nagy változtatásokat, mégis

azonnal lecserélte a teljes korábbi stábot, s újat hozatott. Pályaedzője a korábbi világ- és Európa-bajnok Carlos Marchena, további segítői Julian Calero Fernández és Juan Carlos Martínez.

A Marca, a legnagyobb példányszámú madridi sportnapilap az egység fontosságát hangsúlyozta a főcímével (Ma mind játszunk), hozta Andrés Iniesta nyilatkozatát, aki szerint különleges a mostani vb a számára, mert az utolsó a pályafutása során, jelezte, hogy Diego Costa lesz a középcsatár. Nem felejtette el azt sem kiemelni, hogy Cristiano Ronaldo még soha nem lőtt gólt a spanyol válogatottnak. Az El Mundo Deportivo szépet írt, még hogyha kicsit morbid is:

„Spanyolország újra mosolyogni akar az előző napok földrengése után”. Ugyanakkor – legalábbis megítélésem szerint – kicsit túldimenzionálja az esti meccset a főcíme: „Mint egy döntő!”

A barcelonai Sport vállalkozott az összeállítás megtippelésére is: De Gea – Nacho, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets – Thiago, Iniesta – David Silva, Isco – Diego Costa. Ha valóban így lesz, Hierro tulajdonképpen Lopetegui csapatát játszatja, de talán az sem túlzás, hogy a közvéleményét. Az egyetlen a jobbhátvédé, az előző kapitány minden bizonnyal az utolsó előkészületi mérkőzésen, a svájciak ellen remekelő Álvaro Odriozolát játszatta volna, Hierro úgy döntött, győzzön a rutin, s Nachóra, a Real Madrid védőjére voksolt. (Daniel Carvajal még sérült.)

A portugálok felkészülését elsősorban a Sporting CP játékosainak ügye zavarta meg. Az ottani játékos-szakszervezet kimondta, hogy a hét kérelmező játékos, köztük négy vb-kerettag, Rui Patricio, William Carvalho, Gelson Martins és Bruno (a további három: Ruben Ribeiro, Bas Dost és Daniel Podence) alapos okkal kérte a szerződése felbontását, s így szabadon igazolható.

Az ügy kiváltója a Sporting ötven maszkos szurkolójának akciója, akik azt követően rontottak rá a játékosokra, hogy a csapat nem tudta kiharcolni a BL-indulást.

Érdekes, hogy a portugálok kifejezetten rossz kezdő volt eddig a kétezres évek világbajnokságain. 2002-ben 3-2-re kikaptak az amerikaiaktól, 2006-ban megverték ugyan a „kistestvért” Angolát, de az minden volt a játék képe alapján, csak diadal nem. 2010-ben Elefántcsontparttal 0-0-s döntetlennel kezdtek, majd négy éve, Brazíliában kaptak egy négyest kezdésként a németektől. A spanyolok 2010 óta felzárkóztak melléjük, Dél-Afrikában 1-0-ra kikaptak Svájctól, 2014-ben pedig 5-1-re Hollandiától.

Portugália-Spanyolország

Szocsi, játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz) 20.00

A várható kezdőcsapatok:

Portugália: Rui Patrício - Cédric Soares, Pepe, Bruno Fernandes, Raphael Guerreiro - Bernardo Silva, William Carvalho, Joao Mário, Gelson Martins - André Silva, Cristiano Ronaldo

Spanyolország: David de Gea - Álvaro Odriozola, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Thiago Alcántara, Sergio Busquets, Andrés Iniesta - Isco Alarcón, Diego Costa, David Silva

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×