eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Kiszámolták az elemzőcégek, ki nyeri a labdarúgó-vb-t

A labdarúgó-világbajnokság előtt elkészítették modelljeiket a nagy elemzőházak, hogy kiderítsék, ki nyerheti meg a vb-t.

A Portfolio összeálítása színes képet mutat, brazil, francia és német vb-győzelmet is kiszámoltak. Az elemzőháznál pontosabb az EA Sports, mert az elmúlt két világbajnokság nyertesét eltalálta: most a franciákat hozta ki a cég győztesnek.

Goldman Sachs: Brazília

Az elemzőház 200 ezer statisztikai modell eredményeit elemezte ki, ebbe nem csak csapatok, de játékosok adatait is felvitték, elemezték a csapatok előző meccseit és 1 millió szimulációt futtattak le az oroszországi tornára. A modell eredménye: a braziloknak van a legnagyobb esélye a végső győzelemre 18,5 százalékos eséllyel, őket a franciák (11,3%), a németek (10,7%) a portugálok (9,4%) és a belgák (8,2%) követik. Az egyik nagy favorit, Spanyolország 5,7 százalékos végső győzelmi eséllyel csak a 8. a listán.

UBS: Németország

Az előrejelzés 10 ezer számítógépes szimuláció alapján készült, kiértékelve a vb-n résztvevő csapatok korábbi világbajnoki teljesítményét és a selejtezőkön nyújtott eredményeket. A végeredmény: Németország a legesélyesebb a végső győzelemre 24 százalékos valószínűséggel, őket a brazilok (19,8%) és a spanyolok (16,1%) követik. Az USB kisebb meglepetésre az angolokat (8,5%) hozta be negyedik helyre, őket a franciák (7,3%), a belgák (5,3%), az argentinok (4,9%) és a portugálok (3,1%) követik.

Commerzbank: Németország

Évtizedekre visszamenően elemeztek adatokat, többek között a korábbi vb-ken lőtt gólok számát, a világranglistás helyezést, és a korábbi tornákon elért eredményeket is figyelembe vették, minden idei vb-meccsre 10 ezer szimulációt futtattak le. Ezek alapján a Commerzbank szerint a 2014-es után az idei foci vb-t is a németek nyerik, erre 18 százalék az esélye a német csapatnak, a braziloknak kevesebb, mint 13 százalék az esélye, a további helyeken pedig Spanyolország, Argentína és Franciaország áll.

Nomura: Franciaország

A Nomura nemzetközi elemzőcsapata a portfólióelméletet, a hatékony piacok elméletét is bevetette, és historikus adatok elemzésével arra jutottak, hogy a franciák lesznek a világbajnokok, miután megverik a döntőben a spanyolokat, a harmadik helyre pedig a brazilokat tették.

Danske Bank: Brazília

A legnagyobb dán bank elemzői nem csak a csapatokkal és a játékosokkal kapcsolatos statisztikákat, de gazdasági faktorokat, például az egy főre jutó GDP-t is figyelembe vették a több tízezer szimuláció során. A Danske szerint a brazilok nyerik a vb-t, az esélyük 17 százalék a végső győzelemre, őket az argentinok és a németek követik 12-12 százalékkal, a spanyolok, a franciák és a belgák esélye pedig 7 százalék, hogy megnyerjék az oroszországi vb-t.

Innsbrucki Egyetem: Németország

Az osztrák egyetem statisztikusai olyan modellt építettek a vb-re, amiben a fogadóirodák oddsaiból képzett konszenzust veszik alapul. A modellből brazil-német döntő jött ki, ennek valószínűsége 5,5 százalék, és ha valóban ez a párosítás jön össze a végén, akkor ott már nagyon fej-fej mellett lesz a két csapat, annak a valószínűsége, hogy a brazilok legyőzik a németeket 50,6 százalék. A végső győztes Brazília lehet, aminek a valószínűsége 16,6 százalék, miközben a német tornagyőzelem esélye csak 15,8 százalék, őket Spanyolország (12,5%) és Franciaország (12,1%) követi, a legvalószínűbb elődöntő-párosítások: brazil-francia, német-spanyol. A vb-rendező, Oroszország esélye a végső győzelemre csupán 2,1 százalék. Az egyetem szakemberei helyesen jelezték előre azt, hogy a 2010-es vb-t Spanyolország nyeri, és a 2014-es brazil vb négy elődöntőséből hármat is jól eltaláltak.

EA Sports: Franciaország

A népszerű videójátékban, a FIFA 18-ban elérhető összes adatot felhasználva a játék készítője, az EA Sports lefuttatott egy szimulációt a vb-re, aminek az lett az eredménye, hogy a döntőben Franciaország legyőzte Németországot, és hogy még teljesebb legyen a francia siker, a spanyol Iscóval megosztott első helyen ugyan, de a francia Griezmann lehet a torna gólkirálya. Az EA Sports a 2010-es vb-re a spanyolokat, a 2014-esre pedig a németeket hozta ki győztesnek, mindkétszer telibe találta a végeredményt!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×