eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Veronica Kristiansen, a Győri Audi ETO (j) és Vilde Mortensen Ingstad (b), a CSM Bucuresti játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában játszott Győri Audi ETO KC-CSM Bucuresti mérkőzésen a győri Audi Arénában 2024. február 3-án.
Nyitókép: Krizsán Csaba

A budapest BL-döntőben mentheti meg szezonját a Győr

A rutin a magyar együttes mellett szól a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőben, ám két komoly csata vár a győriekre, ha öt év után újra fel akarják emelni a serleget az MVM Dome-ban.

Legutóbb húsz éve, 2004-ben fordult elő, hogy trófea nélkül maradt a Győr női kézilabdacsapata. Mivel a mostani idényben a hazai bajnokságot és a Magyar Kupát is az FTC nyerte, a győriek egyetlen reménye és lehetősége a szezon megmentésére a Bajnokok Ligája négyes döntője. A budapesti MVM Dome-ban azonban már az elődöntő is komoly kihívásnak ígérkezik, hiszen szombaton délután a dán és norvég sztárokkal felálló Esbjerg ellen játszik a magyar együttes. A másik ágon a francia Metz a német Bietigheimmel találkozik.

A Győr 16. alkalommal jutott be a legjobb négy közé a BL-ben, amióta pedig négyes döntővel zárul a sorozat, ez a kilencedik szereplése az együttesnek. A zöld-fehérek ötször győztek, igaz, legutóbb 2019-ben, azóta egy ezüst- és két bronzérem a mérleg. Az idei szezonban a csoportkört magabiztosan nyerte meg az ETO, 11 győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel, majd a negyeddöntőben a legutóbbi három kiírás győztesét, a norvég Viperst búcsúztatta. Akkor főleg az első meccsen tündökölt régi fényében a Győr, hiszen 30-23-ra nyert, a hazai visszavágón arra kellett figyelnie, hogy megőrizze előnyét.

A csapat szezon közben, az elbukott kupadöntő után edzőt váltott, a dán Ulrik Kirkely helyett a svéd Per Johansson érkezett. Az 53 éves tréner rutinos, vezette hazája, Montenegró és Hollandia válogatottját, dolgozott Romániában és Oroszországban is, de komoly címet eddig nem nyert. Kétszer járt a négyes döntőben, reméli, hogy ezúttal sikeresebb lesz.

„A nyomás mindennapos dolog, érzik a játékosok, de az én dolgom, hogy együtt kezeljük ezt és nyugodtak maradjunk. Az Esbjerg, a Győr és a Vipers a legjobb három csapat a világon, és még a Metz is ott van. A Vipers ellen már volt egy döntőnek beillő párharcunk. Brutális volt, de Norvégiában kiemelkedően játszottunk.

Az Esbjerg elleni is döntővel ér fel, aztán vélhetően a Metz következik, vagyis mindegyik csapatot le kell győznünk a sikerhez”

– mondta a tréner, akinek a szerződését a következő szezonra is meghosszabbította a Győr, függetlenül a hétvége eredményétől.

Az ETO klasszisa, Veronica Kristiansen szerint a rutin a magyar csapat mellett szól, hiszen többször jártak már négyes döntőben, de tudják, hogy az Esbjerg kemény dió lesz. A francia Estelle Nze Minko arról beszélt a pénteki sajtóeseményen, hogy egy ilyen hétvégén bármi megtörténhet, két nehéz meccsre számít, ám reméli, hogy a maximumot nyújtva újra megnyerik a trófeát.

„Az Esbjerg az egyik legnehezebb ellenfél. Szoros és fizikális meccsre számítok, a korábbi találkozásink is ilyenek voltak” – tette hozzá a francia irányító.

Több győri játékosnak is a mostani lesz az utolsó fellépése zöld-fehérben. Stine Oftedal és Yvette Broch visszavonul, távozik Silje Solberg, Ana Gros, Szöllősi-Schatzl Nadine, Rinka Duijndam, míg Line Haugsted éppen az Esbjergben folytatja. Az érkezők között ott van többek között Kristine Breistöl, aki még az Esbjerget erősíti a mostani hétvégén.

A dán együttesben szerepel a világ egyik legjobbja, a győriek által is többször csábított Henny Reistad, valamint a hat BL-címéből hármat az ETO-val nyert Nöra Mörk. Előbbi azt mondta, az együttes jól felkészült a hétvégére és izgatott várják a meccseket. „Jó esélyünk van győzni a Győr ellen, ha követjük az eltervezett taktikát.

A szerepek némileg változtak az utóbbi időben, a védelem sokat javult, megtaláltuk az erősségünket, és remélhetőleg a Győrnek nehéz dolga lesz ellenünk.”

Az Esbjerg harmadszor van ott a legjobb négy között, de eddig még meccset sem tudott nyerni. Jesper Jensen vezetőedző hét év után távozik a klubtól, a szép búcsú is plusz motiváció lehet játékosainak.

A másik ágon a francia és a német bajnok találkozik, de a Metz számít esélyesnek a Bietigheim ellen. Utóbbi együttes újonc a legjobb négy között, és 1994-1995 óta az első német a BL ezen szakaszában. A Bieitgheim a csoportjában a hatodik helyen végzett, így még nehezebb úton jutott el a négyes döntőig. A németeket erősíti Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya is – korábban mindketten Győrben játszottak – a kapus Szikora Melinda viszont sérülése után nem léphet még pályára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×