eur:
396.47
usd:
369.2
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatót tart a varsói államfői rezidencián 2023. február 13-án. Duda bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök február 20. és 22. között hivatalos látogatást tesz Lengyelországban.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

A lengyel elnök szerint kétséges a Krím félsziget visszatérése Ukrajnához

A lengyel államfő kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e visszaszerezni az irányítást az oroszok által megszállt Krím félsziget felett, viszont kifejezte abbéli reményét, hogy a Donyecket és Luhanszkot visszafoglalhatják az ukrán erők.

Andrzej Duda, a Kanal Zero tévé YouTube-csatornáján pénteken azt mondta: nem tudom, hogy Ukrajna vissza tudja-e szerezni a Krímet, de úgy gondolom, hogy Donyeck és Luhanszk visszakerül - idézte a PAP lengyel hírügynökség az államfőt. A lengyel elnök azzal érvelt, hogy a Krím "különleges" térség, amely ha "történelmi szemszögből nézzük, az idő nagy részében Oroszország ellenőrzése alatt állt."

A félszigetet 2014-ben foglalta el, majd annektálta Oroszország, amit a világ legtöbb országa nem ismer el.

Vaszil Zvarics, Ukrajna varsói nagykövete Andrzej Duda kijelentésére az X közösség felületen szombaton úgy reagált, hogy "a Krím Ukrajna: ez van és ez így is marad. Ez nemzetközi jogon alapul". Megjegyezte továbbá, hogy "a Krím ideiglenes orosz megszállása háborús bűn, amiért meg kell büntetni (Oroszországot)."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×