eur:
390.16
usd:
365.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke (b) és Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja előtt, 2023. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fürjes Balázs: a 2032-es olimpia a miénk lett volna

Fürjes Balázs, a NOB új állandó tagja interjút adott a Magyar Nemzetnek. Ebben hangsúlyozta, a NOB-tagság nem az ő személyes sikere, hanem a magyar olimpiai mozgalomé, tágabban a magyar sporté, egész Magyarországé. Mint az olimpia rendezésről mondta: „A 2024-esre és a 2028-asra esélyünk sem volt, a 2032-es viszont a miénk lett volna, méghozzá már 2017-ben, a limai kongresszuson.”

A Magyar Nemzetnek adott interjúban egyebek mellett elmondta:

– Az én megválasztásom tehát Magyarországot, a magyar sportot, a magyar olimpiai családot megillető elismerés, megtiszteltetés. Schmitt Pál, Gyulay Zsolt, továbbá a jelenleg még szintén NOB-tag Gyurta Dániel támogatása nélkül aligha érhettük volna el ezt a sikert. Schmitt Pál biztatása és támogatása híján nem is vágtam volna neki a választási folyamatnak.

– Thomas Bach egy évvel ezelőtt személyesen kért fel a 2032-es brisbane-i olimpia koordinációs bizottságába. Minden olimpia megrendezése a házigazda város és a NOB együttműködésének a gyümölcse. A kivitelezés természetesen a rendező város feladata, ám a NOB a koordinációs bizottság révén maga is részt vesz az olimpia megszervezésében. Elnök úr azt mondta, hogy a városfejlesztésben-várostervezésben, sportlétesítmények megvalósításában, sportesemények sikeres megszervezésében szerzett tudásom, vállalatvezetői és jogászi múltam, politikai és diplomáciai tapasztalataim pont azok, amikre egy ilyen munkában szükség van. Nem mondta ki, de éreztette: ha a magyar olimpiai család egyetértene, ez akár a NOB-tagság előszobája is lehet.

– Az új tagok megválasztásáért felelős bizottság, ami a NOB legexkluzívabb testülete csupán négy fővel, III. Károly brit király húga, Anna hercegnő elnökletével júniusban jóváhagyta a jelölést – ezek után már bizakodhattam a megválasztásomban. Inkább úgy fogalmaznék, ha történetesen a budapesti (atlétikai) vb-n súlyos gondok merültek volna fel, annak akár az én pályázatom is kárát láthatta volna, de a gondos előkészítő munkának hála ez fel sem merülhetett.

– Magam is visszahallottam már, hogy Magyarország olimpiai bajnokok egész sorával büszkélkedhet, miért nem közülük választottak. Nos, Schmitt Pál, Gyulay Zsolt és Gyurta Dániel éppen azzal győzött meg, hogy a NOB-ban nem versenyezni kell, kiemelkedő időeredményeket elérni, netán gólokat lőni. Itt nem elsősorban sportszakemberekre van szükség, hiszen nagyon bonyolult jogi, gazdasági, üzleti, sportdiplomáciai, politikai kontextusban kell a magyar érdeket érvényesíteni.

– A 2024-esre és a 2028-asra esélyünk sem volt, a 2032-es (olimpia) viszont a miénk lett volna, méghozzá már 2017-ben, a limai kongresszuson – ezt meggyőződéssel állítom. Az Agenda 2020 programot Budapestre szabták, összeért volna a NOB szándéka és Magyarország célja. Akkor egyértelmű volt, a NOB egyetlen pályázót sem akart elveszíteni, ezért történetében először egyszerre ítélt oda két olimpiát. A finisbe kanyarodva Budapest teljesen egyértelműen felért Párizs és Los Angeles szintjére, utólag a NOB képviselői mondták: ha maradunk, miénk 2032. Ezért is hatalmas kár azért a felfordulás­ért, amit a felforgatók műveltek 2017 elején idehaza.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×