eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A győztes Varga Ádám a férfi kajak 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar arany-, ezüst- és bronzérem az 500 méteres kajak-kenu döntőkben

A magyar kajak-kenu válogatott egy-egy tagja állhatott a dobogó első, második és harmadik fokára a szombati 500 méteres egyes döntőkben a krakkói Európa Játékokon.

A zárónapi hat döntő mindegyikében érdekeltek voltak a magyarok, a küzdelem gyenge, majd egyre erősödő esőben zajlott dél után.

Kezdésként a Honvéd 23 éves kajakosáért, Gazsó Alida Dóráért lehetett izgulni, aki csütörtökön negyedik lett a négyessel, pénteken pedig bronzérmet szerzett párosban. Utolsó pályáján visszafogottan rajtolt, de aztán próbálta tartani a tempót a dánok menőjével, az élen lapátoló Emma Jörgensennel, s féltávnál a második-harmadik helyen haladt. A hajrához közelítve a többi riválisát lerázta és csapásról csapásra feljött a dánra is, de beérni vagy megelőzni már nem tudta, s végül 15 századmásodperces hátránnyal második lett.

"Ez jó előjel a jövő évre nézve, nem titok, hogy szeretnék egyest indulni az olimpián, Párizsban

- mondta az M4 Sportnak Gazsó Alida Dóra. - A döntőben szélcsend volt, az elején el akartam menni a többiekkel, mert tudtam, hogy ők gyorsak az elején, ez sikerült is. A végén nagyon jöttem, de úgy elkötöttem, hogy örültem, hogy beértem. Éreztem, hogy Jörgensennel egy vonalban vagyok, de azt nem, hogy ő van előrébb."

Kryspinów, 2023. június 24.
A második helyezett Gazsó Alida Dóra a női kajak 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
A második helyezett Gazsó Alida Dóra a női kajak 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Gazsó azt mondta: bár a négyes nem úgy sikerült, ahogy várták, elégedetten utazik haza, "egy Csipes Tamarával" indulhatott párosban és számára "nagy kincs" volt, hogy vízre szállhatott és kipróbálhatta magát egyesben. Hozzátette: úgy érzi, tavaly óta sokat fejlődött.

"Végig bírtam három számot, ami nem kis dolog" - jelentette ki.

A férfiak hasonló számában az 1000 méteren olimpiai ezüstérmes, idén kétszeres világkupa-győztes Varga Ádám az előfutamok alapján joggal pályázhatott az aranyéremre, s a KSI 23 éves sportolója már a futam kezdetén bizonyította, hogy nem véletlenül tartják favoritnak. Szinte kirobbant a rajtból, s a riválisok a folytatásban már csak a hátát nézhették. Kétszázötven méternél már egy hajóhossz volt az előnye és ellenfelei hiába várták, hogy az utolsó 200 méteren elfáradjon, bírta a saját maga által diktált elképesztő tempót, s fölényes győzelmet aratott.

Tavaly második lett ebben a számban az Eb-n, most pedig felnőtt pályafutása első diadalát aratta világversenyen.

"A pálya első háromszáz métere viszonylag jól esett, nem volt bennem semmi sav, aztán kétszázzal a vége előtt örültem, hogy van egy kis előnyöm, megindítottam a hajót és száz méterig bírtam, az utolsó száz méteren azonban már csak azért küzdöttem, hogy a lapátot be tudjam rakni a vízbe. Féltem, hogy a többiek megindulnak, de szerencsére volt annyi előnyöm, hogy nem értek be - nyilatkozott Varga Ádám, aki Gyulay Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől, a K-1 500 méter szöuli bajnokától vehette át az aranyérmét. - Az előző években a felnőtt világversenyeken rendre ezüstérmet ért a teljesítményem, ami szintén egy nagyon jó eredmény, de örülök, hogy végre idén tudok aranyérmeket is szerezni."

A fiatal kajakos elárulta,

érzi, hogy "tényező" lett a szakágban, a külföldi edzőtáborokban sokan nézik, amikor a vízen dolgozik, a parton sok versenyző, edző is odamegy hozzá és nagyon jól esik neki, hogy tisztelik.

"Ez az aranyérem jó alap arra, hogy a világbajnokságon, ezer méteren megszerezzem az olimpiai kvótát, sőt éremért vagy akár az aranyéremért küzdjek" - tette hozzá.

A következő döntő is hozott egy magyar érmet, de erre előzetesen nem sokan számítottak. A szegediek 18 éves, ifjúsági világbajnok kenusa, Kiss Ágnes remekül kezdett, s tapadt a két nagy esélyesre, a világbajnok ukrán Ludmila Luzanra és a címvédő spanyol Maria Corberára. Az ellenőrző pontnál harmadik volt a fiatal magyar, s ezt a pozícióját sikerült is tartania a célig, ráadásul bíztató a jövőre nézve, hogy nem sokkal maradt le a két favorittól. Az aranyérmet Luzan szerezte meg ebben a számban, amelyre nyolcan neveztek.

Kryspinów, 2023. június 24.
A későbbi bronzérmes Kiss Ágnes a női kenu 500 méteres döntőjében a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
A későbbi bronzérmes Kiss Ágnes a női kenu 500 méteres döntőjében a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

"Nagyon örülök ennek az eredménynek, szerintem sikerült jó pályát jönnöm. Ott voltam az esélyesekkel, akik húztak előre. A végén kicsit elmentek tőlem, ott kell majd erősítenem a pályámat" - fogalmazott Kiss Ágnes, hozzátéve, mivel ebben a számban nem rendeztek előcsatározásokat, kicsit idegőrlő volt számára, hogy ilyen sokat kellett várnia a bemutatkozásra.

Az elsősorban hosszabb távokhoz szokott Adolf Balázs nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába a férfi kenusok fél kilométeres versenyében, s végül hetedik lett.

A pálya adottságai miatt a lengyelországi versenyen - amely Eb-nek számít - csak 200 és 500 méteres számokat rendeznek. A sportági verseny később sorra kerülő vegyes 200 méteres finálékkal zárul.

később:

  • K-2 200 m vegyes döntő (Lucz Anna, Vajda Bence) 14.44
  • C-2 200 m vegyes döntő (Nagy Bianka, Fekete Ádám) 14.53
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×