eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Dobhatja a FIFA a női foci-vb szaúdi szponzorát

Az idei torna két házigazdája, Ausztrália és Új-Zéland is szót emelt a döntéssel szemben.

A FIFA már nem a Visit Saudi szponzorálásával tervezi megrendezni a 2023-as női futball-vb-t - tudta meg a Sky News. A szervezetre futballisták is nyomást gyakoroltak annak érdekében, hogy ne lehessen olyan ország az esemény szponzora, amely törvénytelenként kezeli az azonos nemű párok kapcsolatát és a női egyenjogúságot sem biztosítja.

A FIFA és Szaúd-Arábia kapcsolata az elmúlt néhány évben mélyült el: a Visit Saudi, az ország turisztikai ügynöksége nagy szerephez jutott a tavaly katari foci-vb szponzorai közt, valamint a múlt hónapban Marokkóban megrendezett klub világkupán is.

Az ausztrál és az új-zélandi futballszövetség azonban már a múlt hónapban jelezte a FIFA-nak, hogy nem tartja komfortos helyzetnek azt, hogy a Visit Saudi lesz a női vb szponzora. Aggodalmaik mellett jelezték azt is, hogy a konzultáció hiánya sem megfelelő számukra.

A Sky News információi szerint a FIFA jelezte a rendező országoknak, hogy nyitottak a párbeszédre az ügyben, ami azt is jelentheti, hogy mégsem a Visit Saudi lesz az esemény fő szponzora.

A FIFA hivatalosan sosem nevezte meg a szaúdi turisztikai ügynökség a női torna támogatójaként, a rendező országokat azonban sokkolta, amikor a lehetséges szponzorációról szóló jelentéseken keresztül értesültek.

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség vezérigazgatója, James Johnson a következőket mondta februárban az ügyről: "Szaúd-Arábiában az elmúlt négy-öt évben nagy előrelépés történt, de még mindig vannak olyan kérdések, amelyek Ausztráliának nem tetszenek, különösen a lányaink és a női játékosaink számára." Andrew Pragnell, az új-zélandi labdarúgó-vezérigazgató információi szerint a FIFA átgondolja az ügyet.

A tornát, amelyet 24-ről 32 csapatosra bővítettek, júliusban nyitják meg.

Az eseményen nem vesz részt Szaúd-Arábia,

amelynek női válogatottja csak tavaly kezdett el mérkőzéseket játszani, és a FIFA még nem rangsorolta be. A szponzorációról sem a FIFA, sem Szaúd-Arábia nem kívánt nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×