eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A győztes Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa döntője után a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat

A döntőben Ukrajnát kellett legyőzni az elsőséghez.

Aranyérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat az Antalyában zajló vívó Európa-bajnokságon, miután a kora esti döntőben nagy csatában, 45–39-re legyőzte az ukrán együttest.

A magyar kvartett a nyolc között kezdte meg szereplését a negyedik versenynapon, melyen előbb a lengyel, majd az elődöntőben a francia gárdát is magabiztosan verte.

A magyarok a fináléban alaposan megszenvedtek a világranglistán jóval hátrébb álló ukránokkal, ugyanis nem indult jól a mérkőzés, mert Szilágyi Áron és Gémesi Csanád is 5-2-re elvesztette az asszóját, így hat tussal az ellenfél vezetett. A kör befejező embere, Szatmári András azonban 9-5-re nyert Humen ellen, azaz két találatra csökkent a hátrány (13-15).

Az egyéniben nyolcadik helyezett Gémesi 7-3-ra lelépte Capot, ezzel megfordult az eredmény (20-18). A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi is magára talált, 5-3-ra nyerte asszóját, mivel nem zavarta meg Humen furcsa, ugrálós stílusa. Az ukránok legjobbja, Jagodka 9-4-re nyerte az asszóját Szatmári ellen, ezzel a második kör végén egy tussal megint az ukránok vezettek (29-30).

Gémesi két találattal volt jobb Humennél és Szatmári is Capnál, így a befejező ember, Szilágyi 40-37-es állásnál léphetett pástra. A fegyvernem klasszisa ebben az asszóban vívott a legjobban, fantasztikus találatokkal 5-2-re verte Jagodkát, majd a 45-39-es sikert és az aranyérmet örömtánccal ünnepelte meg társaival a páston.

A tokiói olimpián bronzérmes férfi kardcsapat legutóbb 2018-ban nyert kontinensviadalt, amelyen összességében nyolcadik diadalát aratta. Mostani sikerével pedig a törökországi küldöttség első érmét szerezte.

Eredmények, férfi kardcsapat

döntő: Magyarország - Ukrajna 45-39

bronzmérkőzés: Törökország-Franciaország 45-39

elődöntő

Magyarország-Franciaország 45-35

Ukrajna-Törökország 45-43

negyeddöntő

Magyarország-Lengyelország 45-32

Franciaország-Románia 45-42

Törökország-Olaszország 45-37

Ukrajna-Németország 45-44

A végeredmény

1. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron)

2. Ukrajna (Vaszil Humen, Bogdan Platonov, Jurij Cap, Andrij Jagodka)

3. Törökország (Muhammed Anaszisz, Tolga Aslan, Kerem Caglayan, Enver Yildirim)

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×