eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
GRANOLLERS, SPAIN - DECEMBER 19: Nora Mork of Norway in action during the 25th IHF Womens World Championship 2021 Final match between France and Norway at Palau dEsports de Granollers on December 19, 2021 in Granollers, Barcelona, Spain. (Photo By Javier Borrego/Europa Press via Getty Images)
Nyitókép: Javier Borrego/Europa Press/Getty Images

Kézilabda-vb: az Európa-bajnok legyőzte az olimpiai címvédőt a döntőben

Norvégia hatalmas fordítással, a második félidőt 17–6-ra nyerve 29–22-re verte Franciaországot a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság fináléjában.

Az olimpiai címvédő franciák a hatodik vb-döntőjükön negyedszer veszítettek, a legutóbbi Eb-t megnyerő norvégok a nyolcadik fináléjukon negyedszer győztek.

Norvégia-Franciaország 29-22 (12-16)

lövések/gólok: 44/29, illetve 41/22

gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/4

kiállítások: 6, illetve 8 perc

Mindkét csapat veretlenül, sőt a franciák százszázalékos mérleggel jutottak a fináléba, ahol a várakozásoknak megfelelően nagy tempóban és magas színvonalon kezdtek. Pontosabb lövéseinek és kevesebb technikai hibájának köszönhetően az olimpiai bajnok egy ötös gólsorozattal hét perc alatt 12-7-re elhúzott. A norvégok időkéréssel és kapuscserével próbálkoztak, majd az egy-egy rossz csere és több szabálytalanság miatt némileg kaotikussá vált a játék, a kiállításokkal tarkított hajrában pedig hatról négy gólra csökkentették a hátrányukat.

A második félidő elején két és fél perc alatt négyszer talált be az Európa-bajnok, ezzel egyenlített, majd Henny Reistad vezérletével a 36. percben a meccs során először a vezetést is átvette. Meglepően sokat hibáztak ekkor a franciák, ellenfelük viszont egyre jobban védekezett, ezért Olivier Krumbholz szövetségi kapitány két perc alatt kétszer is időt kért. A győriek norvég kapusa, Silje Solberg remekelt a szünet után, erre alapozva csapata húsz perc alatt 14-4-es sorozatot produkált, amivel eldöntötte a finálét. A hajrában kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkozott Franciaország, de a különbséget nem tudta csökkenteni, és végül meglepően simán, 29-22-re kikapott.

A mezőny legeredményesebb játékosa Henny Reistad volt hét találattal, Nora Mörk öt góllal zárt.

A Győri Audi ETO KC játékosai közül a norvég Stine Oftedal és Kari Brattset öt-öt, Veronica Kristiansen és a francia Estelle Nze Minko két-két gólt szerzett.

A mezőny legjobbja Silje Solberg volt, aki 24 francia lövésből 12-t kivédett.

A 3. helyért: Dánia-Spanyolország 35-28 (16-13)

A vb élcsoportja

1. Norvégia

2. Franciaország

3. Dánia

4. Spanyolország

5. Svédország

6. Brazília

7. Németország

8. Orosz csapat

9. Hollandia

10. MAGYARORSZÁG

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×