eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube,

Alig túl Tokión máris fellobbant a következő olimpia lángja Athénban - videó

Télen már jön is a pekingi viaskodás.

Fellobbant a jövő évi, pekingi téli olimpia lángja Görögországban.

A ceremóniára a hagyományoknak megfelelően Olümpiában került sor hétfőn, de a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül. Ezúttal is a nap sugarait használták a láng meggyújtásához Héra templomában, az ókori játékok bölcsőjében. Görög papnőnek öltözve Xanti Georgiu színésznő gyűjtötte össze a sugarakat egy parabolatükör segítségével.

Az eseményen Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Katerína Szakellaropulu görög köztársasági elnök mellett a görög és a kínai ötkarikás testület képviselői, valamint akkreditált újságírók lehettek jelen.

A NOB-elnök úgy fogalmazott, hogy a járvány miatt még mindig nehéz időszakban a pekingi téli olimpia újabb lehetőséget teremt arra, hogy a világ népei a béke, a barátság és a szolidaritás jegyében találkozzanak.

"Ebben a törékeny világban, ahol a megosztottság, a konfliktusok száma és a bizalmatlanság egyre csak nő, az olimpia hidakat épít, és sohasem állít falakat" - fogalmazott Thomas Bach. Hozzátette, az ókori görögök megértették, hogy az Ekekheiria - azaz fegyverszünet - lehetővé teszi a játékok egyesítő erejének kibontakozását, ezért kell felülemelkedni a politikai konfliktusokon.

"Az olimpiai láng megtestesíti a kiválóságra való törekvéseinket. Megvilágítja azt az elhatározásunkat, hogy próbára tegyük a határainkat és felülmúljuk önmagunkat" - mondta Jü Caj-csing, a NOB végrehajtó bizottságának alelnöke a pekingi szervezőbizottság részéről.

A hosszabb staféta ezúttal elmarad görög földön, a lángot három futó viszi majd fel Athénban az Akropoliszra, ahol az éjszaka folyamán őrzik. A kínai szervezők aztán kedden veszik át a Panathinaikó Stadionban.

Bár a lánggyújtási ceremónia zavartalanul zajlott,

az eseményen több emberjogi aktivista próbált tüntetni.

Az Olümpiai Régészeti Múzeum külterületéről három nőt és egy férfit vittek el a rendőrök, akik megpróbáltak bejutni az eseményre, másik hármat letartóztattak, mert a kínai rendezés ellen tiltakoztak az emberi jogok megsértése miatt. Vasárnap két demonstrálót tartóztattak le, akik Tibet és Hongkong függetlensége mellett tüntettek.

A téli ötkarikás játékokra 2022. február 4. és 20. között kerül sor, és Peking lesz az első olyan város, amely téli és nyári olimpiát is rendezhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×