eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nikolics Nemanja (k) csapattársaival ünnepel, miután megszerezte a csapat harmadik gólját a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott Bulgária-Magyarország mérkőzésen Szófiában 2020. október 8-án. A magyar válogatott 3-1-re győzött, így már csak egy mérkőzést kell nyernie az Eb-részvételért.
Nyitókép: MTI/AP/Anton Uzunov

Magyarország–Izland: forgassuk vissza öt évvel az idő kerekét!

Ma este dől el a magyar labdarúgó-válogatott Eb-szereplése: 20.45-kor kezdődik a Puskás Arénában a zárt kapus mérkőzés az izlandiakkal ellen. Marco Rossi biztosan nem lehet ott a kispadon, szerencsére a játékosok közül senki sem fertőződött meg.

Marco Rossi szövetségi kapitány házi karanténban van az edzőtáborbeli szállodai szobában, így Cosimo Ingusco vezényelte a szerdai edzést és ő is fog meccselni – mint ahogyan ő helyettesítette a kapitányt korábban már kétszer, az észtek és a walesiek ellen. Mindkét meccset megnyerte a magyar válogatott. Rossi, szokásához híven, keveset beszélt az összeállításról, de azt világossá tette, hogy az elmúlt hetekben meccshiánnyal küzdő Szalai Ádám, a csapatkapitány játszani fog, Rossi szerint nincs hasonló képesség centere a keretnek, ráadásul a rutinos „vezér” mentális erejére, motiváló képességére is nagy szükség lesz a pályán.

Ami a többi tíz helyet illeti, Gulácsi, Lang, Orbán, Szalai Attila, Nagy Ádám, Holender, Szoboszlai és Sallai játéka biztosra vehető, a további két helyre Sigér, illetve Fiola vagy Nego a legesélyesebb.

Az izlandiak rutinos kerettel érkeztek, játékosaik közül néhányan már a 2011-es budapesti mérkőzésen is szerepeltek,

a mag pedig résztvevője volt a 2016-os Európa-bajnokságnak és a 2018-as világbajnokságnak. (Mint ismert, 2016-ban 1–1-re végzett egymással a két válogatott az Eb-n, Marseille-ben.) A keretük tagjai közül tízen harminc fölöttiek, további négyen 30 évesek. Hagyományos északi futballt játszanak szigorú 4–4–2-es felállításban, fizikai erejükre alapozva a rögzített játékhelyzetek, beleértve a bedobásokkal indított támadások megoldása nagy erősségük.

Ugyanakkor az idegenbeli mérlege nem túl jó a válogatottjuknak, bár érdemes tekintetbe venni, hogy a Nemzetek Ligája A divíziójában szerepelnek, nehéz ellenfelekkel is találkoztak az elmúlt időszakban.

A 2018-as világbajnokság óta tizenegy idegenben vívott mérkőzésből csak kettőt nyertek meg, egyet Andorrában, egyet pedig Moldovában.

November 12. nem rossz dátum a magyarok számára az Eb-re kijutás szempontjából, öt éve ezen a napon nyertünk Oslóban 1–0-ra, a gólt az akkor újonc, most eszéki csapattársai megbetegedése miatt karanténben lévő Kleinheisler László szerezte. Az a győzelem megalapozta a playoff sikerét, három nappal később, Budapesten, a 2–1-es győzelem biztosította a magyar válogatott helyét a 2016-os Európa-bajnokságon.

A mostani alapemberek közül Lang Ádám, Fiola Attila, Nagy Ádám, Szalai Ádám, Nemanja Nikolics és Lovrencsics Gergő akkor is kerettag volt, Gulácsi Péter és Willi Orbán a Bundesliga 2-ben futballozott az RB Leipzigben, Kalmár Zsolt ugyanott az FSV Frankfurtban. Szalai Attila a bécsi Rapid második csapatában szerepelt, Holender Filip a Honvédot, Sigér Dávid az NB II-es Balmazújvárost, Sallai Roland a Puskás Akadémiát erősítette. A tizenöt éves Szoboszlai Dominik az MTK akadémistája volt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×