eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre több a depressziós futballista a koronavírus-járvány miatt

A depresszió tüneteit mutató labdarúgók száma megduplázódott, amióta a koronavírus-járvány miatt leállt a futballélet. Ez derül ki a labdarúgók országos szakszervezeit tömörítő FIFPro felméréséből.

A FIFPro 1602 profi játékos március 22. és április 14. közötti megkérdezésével elkészített tanulmánya állítja, hogy a 468 női játékos 22 és az 1134 férfi játékos 13 százalékánál jelentkeztek a depressziós tünetek. Tizenhat országból érkeztek adatok, ezek mindegyikében leállít a bajnokság és korlátozó intézkedéseket hoztak, például az otthonmaradást célozva.

A növekedés érzékelhető egy korábbi, decemberben és januárban készített tanulmány adataihoz képest. Akkor még javában folytak a bajnokságok – szemben a mostani helyzettel, ezért is vélelmezhető, hogy utóbbival indokolható a helyzet romlása.

A FIFPro szerint azok a játékosok, akik aggódtak a futball jövője miatt, sokkal nagyobb gyakorisággal számoltak be depresszióról, szorongásos tünetekről. Noha a sportág elitjébe tartozók anyagilag biztonságban érezhetik magukat, az átlagos szerződéses időtartam világszerte kevesebb, mint két év, a többség anyagi helyzete is hosszútávra nem megnyugtató.

A gazdasági bizonytalanság részben megmagyarázhatja a depresszió tüneteinek növekedését, ám más tényezőket is érdemes figyelembe venni. A megkérdezettek átlagéletkora 26 év volt a férfi és 23 év a női játékosok körében. Sok labdarúgó fiatal felnőtt, akik sok esetben külföldi országban élnek, egyedül, család nélkül. Egy, a mostanihoz hasonló (amúgy valójában példátlan) bizonytalansági helyzet káros a mentális egészségre.

„A fiatal férfi és női labdarúgóknak hirtelen meg kell birkózniuk az egyedülléttel, a munka lehetőségének felfüggesztésével és a jövőre vonatkozó kétségeikkel” – mondta Dr. Vincent Gouttebarge, a FIFPro vezető orvosa. – „Lehet, hogy néhányan nincsenek felvértezve arra, hogy szembenézzenek ezekkel a változásokkal. Arra ösztönözzük őket, hogy kérjenek segítséget egy olyan személytől, akiben megbíznak, vagy akár egy mentálhigiénés szakembertől."

A megkérdezettek több mint háromnegyede azt állította, hogy rendelkeznek elegendő anyagi forrással vagy éppen támogatással a mentális egészségük javításához.

Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára hangsúlyozta, hogy a szervezet nem kívánja érvként felhasználni a felmérés eredményeit a labdarúgó-szezon folytatása érdekében. Továbbra is úgy véli, kizárólag a biztonságos környezetben történő folytatás képzelhető el. Egy ilyen környezetben érezhetnék a játékosok is biztonságban magukat, ez csökkentheti a stresszfaktort.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×