eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Magyar Birkózószövetség / Martin Gábor

Kvóta után bronzérem a birkózó vébén

Muszukajev Iszmail a harmadik helyen végzett a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján.

Az FTC versenyzője most mutatkozott be magyar színekben világversenyen, s már csütörtöki teljesítményével letette névjegyét emlékezetes produkciójával. Az előcsatározások során palaui, georgiai, San Marinó-i és török rivális legyőzésével jutott elődöntőbe és szerzett olimpiai kvótát, majd az elődöntőben nagy csatában kapott ki 3-2-re a későbbi győztes, orosz Gadzsimurad Rasidovtól.

Muszukajev egészen egyedi stílust képvisel, villámgyors mozdulatai még a szakembereket is lenyűgözik, kiválóan támad, s egészen parádésan jön ki a nehéz helyzetekből. Mindezen képességeit pedig a japánok büszkesége, Otoguro Takutóval szemben is megcsillogtatta.

A mérkőzés első felében mindössze egy - a japánnak kedvező - intéspont született (0-1), mégis roppant élvezetes küzdelmet láthatott a Barisz Arénát megtöltő hozzáértő publikum. Muszukajev és Otoguro sem igazán kockáztatott, de mindketten rendre megpróbálkoztak egy-egy villámgyors támadással, melyből az éppen védekezésre kényszerített fél akrobatikus ügyességgel táncolt ki.

A második menetben már nem csak a menekülések okoztak felhördülést, hanem a támadások is. A negyedik percben a hátrányban lévő Muszukajev indult meg lábra egy szemmel alig érzékelhető villanással, s került ellenfele mögé, amivel 2-1-re átvette a vezetést, majd a szakasz felénél a japán szabálytalanságért járó intéssel már két ponttal vezetett (3-1). Otoguro ugyanakkor nem szándékozott belenyugodni az eredménybe, s a kissé fáradó riválisát sokadik támadásával végül sikerült levinnie, amivel fél perccel a vége előtt egyenlített (3-3).

Az intés miatt azonban így is a korábban orosz színekben junior vb-második Muszukajev állt jobban, aki talán testben már nem volt friss, de fejben koncentrált maradt, s ellenfele indítását szép derékra támadással előzte meg (5-3), amivel lezárta a helyosztót, és megszerezte karrierje első felnőtt világversenyes medálját.

"Köszönöm Istennek, hogy idáig eljutottam. Már tegnap biztos voltam benne, hogy Otoguro lesz a vigaszágról az ellenfelem, így ma egész nap készültem ellene, videóztunk, a taktikán gondolkodtunk" - mondta mosolyogva a meccs után Muszukajev, aki a közönségszórakoztató stílusával kapcsolatos kérdésre is reagált. - "Gyerekkoromtól nagyon gyors vagyok, és ez a fegyverem a mai napig, ezzel tudom legyőzni az ellenfeleimet. Hálás vagyok Magyarországnak, örülök, hogy lehetőséget adtak a versenyzésre és befogadtak."

A 26 éves sportoló az első magyar szabadfogású érmet nyerte Nur-Szultanban, ahol ez volt a negyedik magyar dobogós hely. Korábban a kötöttfogású csapatból Lőrincz Tamás (77 kg) győzött, Lőrincz Viktor (87 kg) második lett, Korpási Bálint (72 kg) pedig a harmadik helyen végzett.

Muszukajev és a Lőrincz-testvérek mellett Sastin Marianna is olimpiai kvótát szerzett a kazah fővárosban, ahol pénteken az ötödik helyen zárt 62 kilogrammban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×