eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Titkos jelek tengerén játszódik a futball

A labdarúgásban is komoly jelrendszer működik, az ezeket használó csapat jelentős előnyt érhet riválisaival szemben - mutatott rá az InfoRádióban Sisa Tibor, az MLSZ edzőképzési igazgatóhelyettese, a Döntésképesség és kreativitás fejlesztése a labdarúgásban II. - jelrendszer a labdarúgásban című könyv szerzője.

A döntésképesség a legfontosabb tényező, emellett nagyon fontos, hogy technikailag nagyon képzett játékos legyen, fizikai, koordinációs képességei meglegyenek; mindezeket és még sok mást felsorol Sisa Tibor első kötete, amit a döntésképesség és a kreativitás összefüggéséről jegyzett a labdarúgásban. Most pedig itt a második rész, a Döntésképesség és kreativitás fejlesztése a labdarúgásban II. - jelrendszer a labdarúgásban.

"Az első könyv arról szólt, hogy hogy lehet ezeket a képességeket fejleszteni, és mik azok a tényezők, amelyek elengedhetetlenül szükségesek. A második könyv a csapattaktikáról szól, arról, hogy az együttes döntésképesség hogyan fejlődhet. A taktikai képességekhez kapcsolódnak

jelek, azok, amik kódként egyszerű információkat adnak a játékosoknak, és gyorsan értelmezhetik ezeket a jeleket. Ha a játékosok jól tudják olvasni őket, akkor előnybe kerülhetnek az ellenfelekkel szemben.

Akik gyorsabban olvassák a jeleket, jobban értik a játékszituációkat, kisebb lesz a reakcióidejük, ezáltal gyorsabb döntés születik" - magyarázta az InfoRádióban Sisa Tibor.

Példaként elmondta,

akár egy passz is lehet jel: amikor két belső védő egymásnak passzol, az jelentheti azt, hogy három játékosnak egy forgást kell végrehajtania,

így megtalálják azt a területet, ahol a legjobban megjátszható a labda.

A jelekről szólva elmondta, vannak statikus és dinamikus jelek. "Statikus jel lehet szögletnél a sportszár megigazítása, ha edzőként azt mondjuk, hogy ezt jelként kell értelmezni. És persze erről az ellenfélnek fogalma sincs. Jelentheti például ez azt, hogy három játékos érkezzen a rövid oldalra. A játékban ugyanígy dinamikus jelek lehetnek érvényesek.

Egy mélységi passz is túlmutathat önmagán, jelentheti azt is, hogy az éknek be kell lépni a folyosóba fölszedni a labdát, de a szélső védő is azonnal indul, mert lehet, hogy ő lesz a harmadik ember, akinek lepörgeti, vagy a második ék beindul, mert ő lehet a harmadik ember,

illetve a védekező középpályás is fölzárkózhat, mert lehet, hogy ő lesz az, aki játékba avatkozik és passzol az éknek vagy a szélső védőnek" - magyarázta Sisa Tibor. Kifejtette: attól értékes ez az egész, hogy egy edző adhat értelmezést a jelnek, a játékosai pedig ezt a jelet megtanulják az értelmezéssel együtt, és így lépéselőnyhöz juthatnak.

Az MLSZ edzőképzési igazgatója úgy látja, ez egy nagyon könnyen elsajátítható dolog, de természetesen "nem lehet túltolni, rátolni a kabátra a házat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×