eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A veszprémi Nagy László (fent) és Thiagus dos Santos, a spanyol csapat játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében az A csoportban játszott Telekom Veszprém - Barcelona mérkőzésen a Veszprém Arénában 2019. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Emlékezetessé tenné a búcsút Nagy László

Az idény végén visszavonuló Nagy László szeretne maradandót alkotni a Telekom Veszprém színeiben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi, kölni négyes döntőjében.

A 38 éves jobbátlövő úgy fogalmazott, egyelőre nem érzi, hogy pályafutása befejezése miatt más lenne ez a négyes döntő, mint a két, a három, vagy a négy évvel ezelőtti volt.

"A cél továbbra is ugyanaz: valami maradandót alkotni veszprémi színekben. A feladat adott, és csak rajtunk múlik, mit tudunk produkálni a hétvégén.

Még nincs bennem, hogy ezek lesznek az utolsó meccseim, sőt inkább extramotivációt érzek, mert jó lenne szépen búcsúzni"

- nyilatkozta a 209-szeres válogatott játékos.

Hozzátette, annak is örül, hogy karrierje utolsó hétvégéjét olyan környezetben töltheti, ahol a legjobb kézilabdázók veszik körül.

Nagy László felidézte, hogy az előző idényben, illetve a mostani szezon elején a svéd Ljubomir Vranjes irányításával keveset edzettek, és azt sem feltétlenül jól, ezért nem volt részük sok sikerben. Az októberben kinevezett spanyol David Davis azonban kézbe vette a csapatot fizikálisan és mentálisan, illetve támadásban és védekezésben is.

"Rengeteg edzés van mögöttünk, és szerintem ez látszik a játék képén a meccseken. Kialakult egy erős közösség, egy olyan jó öltözői hangulat, ami az előző szezonban nem volt jellemző.

Kétségeink voltak az edzővel kapcsolatban, ezért elveszítettük a magabiztosságunkat, mostanra viszont mindenki visszanyerte az önbizalmát" - magyarázta a jobbátlövő.

Nagy László elárulta, óriási bizonyítási vágy volt bennünk a tavaly elveszített bajnoki címük visszaszerzése kapcsán, és nagyon örülnek neki, hogy ez meggyőző játékkal sikerült, hiszen a múlt héten jobbnak bizonyultak a nagy rivális Szegednél a két mérkőzésből álló párharcban.

A Barcelona színeiben kétszeres BL-győztes Nagy László úgy fogalmazott, az elődöntőben mellettük kell szólnia a közelmúltbeli mérkőzések tapasztalatainak, eredményeinek. Szerinte a meccsek alakulása nagy önbizalmat adhat nekik, és ha ezt a pályán is meg tudják mutatni szombaton, akkor van esélyük, hogy egy-két góllal legyőzzék a Kielcét.

"Tudjuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, mert ismerjük Talant Dujshebaev vezetőedzőt, és tudjuk, hogy valamit biztosan ki fog találni

a játék valamelyik szakaszára. Ha ezt át tudjuk vészelni, sikerrel vívhatjuk meg a találkozót. Igyekszünk mindenre felkészülni" - tette hozzá.

Mindenki egyformán esélyes

Az irányító Lékai Máté is felidézte, hogy hullámzóan alakult számukra a szezon, "voltunk nagyon mélyen is és voltunk fent is, de remélem, a csúcsot még nem értük el, és az még csak most hétvégén következik".

Elárulta, hogy a nagy hőség miatt sokat kivett belőlük a vasárnapi szegedi mérkőzés, de mindannyian tudják, hogy a szezon utolsó két meccse vár rájuk Kölnben, és "ezt már fél lábon is ki kell bírni".

Lékai szerint a torna egyik résztvevőjét sem lehet esélyesnek nevezni, idén is mind a négy csapat megnyerheti a BL-t, és a Veszprémen kívül a másik háromnak ez már sikerült is legalább egyszer.

"A Kielce nagyon jó csapat, nagyon jó játékosokkal és jó edzővel, ráadásul szinte az összes sérültjük felépült, köztük Alex Dujshebaev és Luka Cindric, akik talán a legfontosabb tagjai a keretnek" - vélekedett.

A lengyel bajnokcsapat a BL egyik favoritjának kikiáltott francia Paris Saint-Germainnel szemben jutott tovább a negyeddöntőből, miután a hazai tízgólos győzelmet követően idegenben "csak" kilenccel kapott ki.

Lékai elárulta, számára nem volt akkora meglepetés a Kielce sikere, az viszont igen, hogy az első meccsen tíz góllal tudott nyerni.

"Én mindig is tudtam, hogy ha mindenki egészséges, akkor a Kielce remek csapat. Óriási csatára számítok"

- mondta.

A Veszprém és a Vive Kielce az idény első szakaszában azonos csoportban szerepelt: a magyar csapat szeptember 15-én házigazdaként 29-27-re, március 2-án idegenben 36-35-re győzött.

A 134-szeres válogatott játékos elmondta, a felkészülés során igyekeztek felhasználni a második egymás elleni mérkőzésüket, a lengyelek PSG elleni meccseit, valamint a Wisla Plock elleni bajnoki döntőjük felvételeit, de felhívta a figyelmet, hogy minden mérkőzés más, és minden csapat máshogy játszik minden ellenféllel szemben.

A veszprémiek az elmúlt hónapokban szinte minden rangadójuk második félidejében kiválóan teljesítettek. Lékai szerint ehhez nagyon jó kapusteljesítményre van szükségük, amire alapozva könnyű gólokat lőhetnek. A védekezésük a második félidőben még inkább javul, ez azért lehetséges, mert jó állapotban van a csapat fizikálisan is, mentálisan is.

"Talán mondhatjuk, hogy most vagyunk a legjobb állapotban az egész szezonban. Kisebb-nagyobb problémái szinte mindenkinek vannak, az idény végén előfordulnak fájdalmak, de mindenki oda fogja tenni magát az utolsó vérig" - szögezte le.

Kölnben bármi megtörténhet

David Davis, a Telekom Veszprém vezetőedzője elmondta, azért is rendkívül fontos számukra a férfi kézilabda Bajnokok Ligája megnyerése, hogy méltóképpen búcsúztassák az idény végén visszavonuló Nagy Lászlót. Úgy fogalmazott, csapatának tagjai, illetve minden magyar kézilabda-rajongó elsősorban azért szeretné, ha idén sikerülne a Veszprémnek a BL-győzelem, mert Nagy László éppen Kölnben búcsúzik el játékosként.

"Ő egy legenda, aki megérdemli ezt a trófeát, ez a fő motivációnk"

- mondta Davis.

A 38 éves jobbátlövőn kívül szerb csapattársa, Momir Ilic is visszavonul az idény végén, Mikler Roland pedig nyáron Szegedre igazol. Szintén távozik Jamali Iman és René Toft Hansen, de ők sérülés miatt nem léphetnek pályára a kölni négyes döntőben.

Davis megemlítette, hogy a Szeged elleni bajnoki döntő visszavágója miatt csupán néhány napjuk volt a felkészülésre.

"Új taktikai variációk elsajátítására ilyenkor már nincs esély. Megtartjuk azokat a dolgokat, amelyek jól működtek az egész szezonban, és néhány aprósággal is készülünk, amivel meglephetjük a Kielcét" - szögezte le.

A Veszprém szombaton nyolcadik alkalommal játszik elődöntőt a BL-ben. Négy alkalommal (2003, 2006, 2014, 2017) kikapott a legjobb négy között, háromszor pedig döntőbe jutott (2002, 2015, 2016) és végül ezüstérmet nyert. Az októberben kinevezett Davis hangsúlyozta, azért jött Veszprémbe, hogy megnyerjék a trófeát.

"Bízunk magunkban, hiszen megnyertük a legutóbbi tizenegy meccsünket a BL-ben, de mindannyian tudjuk, hogy Kölnben bármi megtörténhet, itt nagyon hosszú és nehéz út vezet a dobogóig. Ez a trófea azonban mindennél többet jelent számunkra, ezért megküzdünk érte" - nyilatkozta.

Amennyiben vasárnap valóban összejönne a nagy siker a magyar együttesnek, David Davis lenne a második a férfi kézilabdában, aki játékosként és vezetőedzőként is Bajnokok Ligáját nyer. Az első - és eddig egyetlen - éppen a Kielce trénere, Talant Dujshebaev, aki a pályán kétszer, az oldalvonal mellett négyszer örülhetett a végső sikernek.

"A Kielcének lenyűgöző a támadójátéka.

Szinte minden mérkőzésen harminc gól körül termelnek, nem egyszerű megállítani őket. Ehhez hozzájön, hogy jó a kapusuk, aki sok könnyű gólhoz segítette csapatát az előző meccseken" - utalt a Veszprém edzője a szerb Vladimir Cuparára, aki nyártól éppen az ő keretét erősíti majd.

A lengyelek a BL nagy esélyesének kikiáltott francia Paris Saint-Germainnel szemben jutottak tovább a negyeddöntőből, miután a hazai tízgólos győzelmet követően idegenben "csak" kilenccel kaptak ki. David Davis szerint az volt az erősségük, amit semmilyen videófelvételen nem lehet látni.

"Az elhatározás, hogy elhitték, megverhetik őket. Elhitték, hogy a négy közé tudnak jutni" - vélekedett.

A spanyol tréner szerint a veszprémiek közül mindenki a győzelemre gondol, és arra, hogy 24 órán belül két jó meccset tudjon játszani. Ennek ellenére a Kielce elleni találkozón mindent ki kell adniuk magukból, hogy döntőbe juthassanak.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×