eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csoknyai István, a Balatonfüred vezetőedzője a férfi kézilabda Magyar Kupa harmadik helyéért játszott Mezőkövesdi KC – Balatonfüredi KSE mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2016. április 17-én. Balatonfüred-Mezőkövesd 27-25.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Csoknyai: tükröt kaptunk magunk elé a vb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott jelenlegi állapotában reális eredmény volt a világbajnokságon elért 10. hely - vélekedett a Csoknyai István társ-szövetségi kapitány. A szakember kiemelte, hogy a vártnál gyengébb szereplés oka lehet a csapat első és második sora közötti különbség, valamint a támadásban és védekezésben is nemzetközi szinten teljesítő játékosok hiánya.

„Csalódottak vagyunk. Valahol reális a szereplés a mostani állapotukban, de kis szerencsével lehettünk volna nyolcadikak is. Biztos, hogy lehetett volna másként és jobban csinálni, de törni kell a fejünket, hogy mit kellett volna ahhoz tenni, hogy sikeresebbek legyünk” - mondta az InfoRádió Hetes című műsorának Csoknyai István a magyar férfi kézilabda-válogatott társ-szövetségi kapitánya a világbajnoki tizedik hely után.

A válogatott a vb első meccsén döntetlent játszott Argentínával, de a szakvezető szerint nem ez volt a döntő, hanem az Egyiptom ellen pontosztozkodás.

„A jó kezdés híve vagyok, jó lett volna nyerni és lendületet venni Argentína ellen, de nem sikerült. Azonban utána rendeztük a sorokat, Angola és Katar ellen győztünk. Így sem sikerült két ponttal bejutni a középdöntőbe, az Egyiptom elleni döntetlen, az ebből következő pontegyenlőség és a gólarány határozta meg inkább a sorsunkat” - fejtette ki.

Csoknyai István szerint a dánok és a svédek ellen tisztes vereséget szenvedett a csapat,

egyedül a norvégok elleni meccs második félidejét „rontották el nagyon.”

Az okok között említette, hogy hiányoznak a komplex játékosok a válogatottból, a mieinknél sokan csak támadnak vagy védekeznek, így pedig a cserék megakasztották a gyors akciókat.

„Nem tudtuk a gyors, lendületes játékot játszani, hiányoztak a gyors és könnyű gólok.

A két-három cserével picit lelassítottuk magunkat. Bíztunk a védekezésben és a kapusteljesítményben, hogy stabilak maradunk és majd felállt fal ellen megnyerjük a meccseket. Visszagondolva, nem is volt annyira rossz ez a játék, és ha sikerül megőrizni a jobb gólarányt, és megelőzzük Egyiptomot, ez is eredményre vezethetett volna. Később viszont komplex játékosok kellenek a válogatottba, akiket nem kell cserélni” - hangsúlyozta a tréner, aki szerint

a jövőben egy csere férhet bele a támadás és a védekezés között.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a skandináv csapatok viszont sokszor csere nélkül oldják meg az átrendeződést.

Csoknyai István szerint jó a képzés itthon, de a vb-n tükröt kaptunk magunk elé, hogy mire kell még tudatosabban figyelni.

A fiatal játékosokról még elmondta, hogy többségük főleg a magyar bajnokságban szerepel, néha tudnak az EHF-kupában is játszani, de a két BL-csapatban, a Veszprémben és a Szegedben alig kapnak lehetőséget. Így nagy lépés nekik egy világverseny a hazai tornák után, nem könnyű meglépni ezt a szintet, de a rutint csak így tudják megszerezni. Ehhez viszont türelem és sok munka szükséges - tette hozzá.

Csoknyai István úgy látta, a fiatalok, Szita Zoltán és Máthé Dominik megállták a helyüket. Főleg kényszerűségből, a sok sérülés miatt kellett előlépniük.

„Négy kezdő lövő kiesett, nem voltunk rózsás helyzetben.”

Elismerte azt is, hogy az első sor és a cserék nem képviseltek azonos minőséget, amikor pedig a legjobbak pihenőt kaptak, visszaesett a teljesítmény.

A jövőről azt mondta, hogy szívesen maradna a válogatottnál és folytatná az elkezdett munkát, ez viszont a szövetség vezetésén múlik majd.

„Becsületesen elvégeztük a munkát. Nem volt egyszerű elérni a kitűzött célt, kis szerencsével meg is lehetett volna” - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×