eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A szerb Novak Djokovic ünnepel a trófeával, miután legyőzte a spanyol Rafael Nadalt a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében 2019. január 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA-AAP/Mast Irham

Hetedszer is remekelt a világelső

Novak Djokovic ismlt megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi versenyét, a vasárnapi döntőben 6:3, 6:2, 6:3-ra legyőzte a spanyol Rafael Nadalt. Djokovic hetedik melbourne-i győzelmével rekordot döntött.

A 31 éves szerb lehengerlő játékkal kezdett, 3:0-ra elhúzott, majd úgy söpörte be a 36 perces szettet, hogy adogatóként mindössze egyetlen pontot vesztett el.

Nadal első játszmáját bukta el az idei melbourne-i tornán. A folytatásban 2:2 után Djokovic kétszer is elvette rengeteget rontó ellenfele adogatását, és 1 óra 15 percnél már kétszettes előnyben volt. A harmadik felvonásban a világelső 1:1-nél brékelt, s ez már a mérkőzésébe került Nadalnak, a váratlanul egyoldalú finálé 2 óra 4 percig tartott.

Djokovic hetedik melbourne-i diadalával rekordot döntött, emellett már 15-szörös Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, és pályafutása 73. serlegét hódította el.

A tenisztörténelem legnagyobb párharca 2006-ban kezdődött, a két játékos már az 53. összecsapására készült, és Djokovic 27-25-re vezetett kettejük különcsatájában.

(Djokovic és Roger Federer 47-szer, míg Nadal és Federer 38-szor találkozott.) A Grand Slam-tornákon viszont a spanyol állt jobban 9-5-tel. A döntőket tekintve azonban megint csak Djokovic felé billent a mérleg nyelve 14-10-zel, a GS-finálékban ellenben Nadal vezetett 4-3-ra. Az előző tíz találkozójukból Djokovic nyolcszor győzött.

Az Australian Openen eddig egyszer kerültek szembe,

és a 2012-es drámai döntőben Djokovic nyert öt szettben, 5 óra 53 perc alatt. A 31 éves Djokovic rekordot jelentő hetedik melbourne-i diadalára hajtott, s eddigi fináléiban egyszer sem kapott ki a Rod Laver Arenában. A 14-szeres GS-bajnok mellett szólt továbbá, hogy kemény pályán 18-7-re vezetett Nadal ellen, első kiemeltként 35/0-s győzelmi mérleggel büszkélkedhetett az Australian Openen, ahol a spanyol négy döntőjéből hármat is elvesztett. Ugyancsak fokozhatta önbizalmát, hogy a wimbledoni és US Open-sikere után sorozatban harmadik GS-diadalának küszöbén állt.

Az egy évvel idősebb Nadal 18. GS-sikerével közelebb férkőzhetett volna a 20-szal csúcstartó Roger Federerhez. A mallorcai teniszező abban is bízhatott, hogy ő nyerte az elmúlt három GS-döntőjüket, emellett az idei tornán egyedüliként még szettet sem vesztett hat mérkőzésén Ausztráliában. Ráadásul arra készült, hogy az open érában (a profik 1968-as beengedése óta) ő legyen az első, aki minden Grand Slam-versenyen legalább kétszer diadalmaskodik.

Az első két kiemelt vasárnapi mérkőzése Djokovic kedve szerint kezdődött, aki lehengerlő játékkal 3:0-ra elhúzott úgy, hogy ellenfele csak egy labdamenetet nyert addig. Az alig rontó szerb 5:2-nél már négy semmire hozott adogatójátéknál tartott, majd 36 perc elteltével könnyedén kiszerválta szettet, melynek során Nadal - aki első játszmáját vesztette el idén Melbourne-ben - fogadóként egyetlen pontot tudott csak nyerni.

A folytatásban a mallorcai játékos 2:2-ig tartotta magát, ekkor Djokovic brékelt, s a meccs egyoldalúságát jelzi, hogy ekkor a rontott ütések száma 16/4 volt Nadal javára. A világelső nemsokára ismét elvette riválisa adogatását, majd magabiztosan hozta a 39 perces játszmát.

A harmadik felvonásban 1:1-nél jött az újabb szerb brék, s ez már a mérkőzésébe került a végig alárendelt szerepet játszó Nadalnak, aki a 2 óra 4 perces döntőben egyszer sem jutott el bréklabdáig. Djokovic hetedik melbourne-i győzelmével rekordot döntött, emellett már 15-szörös Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, és pályafutása 73. serlegét hódította el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×