eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla
Manchester, 2018. május 6.A Manchester City játékosai felmutatják a bajnoki trófeát a Huddersfield Town ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzés után a manchesteri Etihad Stadionban 2018. május 6-án. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Nyitókép: NIGEL RODDIS

Kezdődik a Premier League – idén többet spóroltak a csapatok

Fura képet fest a Premier League nyári átigazolási időszaka után készített gyorsfénykép. Sokat költöttek a klubok, de nem annyit, mint az előző években. A Spurs egyáltalán nem vett új játékost, a Manchester City és a Manchester United kettőt, de mindkettőnél legfeljebb egyik számíthat arra, hogy bekerül az alapcsapatba. A Liverpool viszont jócskán költött.

A világbajnokság globális értéktelenedésére is következtethetünk abból, hogy a legnagyobb pénzügyi erővel rendelkező (másképpen: leggazdagabb) futball-ligában az oroszországi torna, illetve az ottani jó szereplés nem volt meghatározó az átigazolási piacon. Az angoloknak a rendes játékidő utolsó pillanataiban gólt fejelő Yerri Mina szinte az egyetlen, aki jó világbajnoki szereplését fontokra tudta váltani.

A Premier League mostani átigazolási időszakának legdrágább tíz vételéből egyedül a brazil Alisson Becker játszott csapatában kulcsszerepet a vb-n. Az elődöntős négy csapatból (pedig az egyik éppen az angol volt) egyetlen sztár sem került a Premier League-be vagy váltott azon belül klubot. (Kereslet lett volna például Jordan Pickfordra vagy Harry Maguire-ra, de egyikőjüket sem engedte el a klubja.)

A nagy klubok más piacon néztek szét, majd vásároltak – vagy éppen nem is vásároltak.

A Liverpool erősített a legnagyobb összegért, körülbelül 180 millió euróért. Alisson Becker, a brazil válogatott első számú kapusa mellett az Anfield Roadra igazolt Naby Keita az RB Leipzigből, Gulácsi Péter csapatából, a brazil Fabinho a Monacóból és a svájci Xherdan Shaqiri a kiesett Stoke Cityből. Jürgen Kloppnak nyilvánvalóan szüksége volt egy jó kapusra, s okkal akarta megerősíteni a középpályás sorát is.

A Chelsea kapusért világrekordot jelentő összeget, körülbelül 80 millió eurót adott a spanyol vb-keret harmadik számú kapusáért, Kepáért, viszont kénytelen volt eladni 35 millióért Thibault Courtois-t, akinek jövőre lejárt volna a szerződése és mindenképpen menni akart. Az Antonio Conte helyére kerülő új menedzser, Maurizio Sarri legalább öt játékost akart venni a Serie A-ból, ebből végül egy lett: az olasz-brazil Jorginho érkezett, több mint ötvenmillió euróért.

A Manchester City egyetlen jelentős erősítése a Leicester Citytől vett, algériai Rijad Mahrez, aki egyébként a nyár legdrágább mezőnyjátékosa lett a Premier League-ben, körülbelül 65 millió euróba került. José Mourinho szívesen vásárolt volna középhátvédet (Maguirre, Mina), de nem tudott. Két játékosra ellenben elment 65 millió euró: a brazil Fred a Sahtarból, a portugál Diogo Dalot a Portóból érkezett. Utóbbi mindössze 19 éves.

Az Arsenalnál immár a múlt a Wenger-éra, a spanyol Unai Emery a menedszser, s folyamatban van a változás a tulajdonosi oldalon, Stan Kroenke lesz az egyszemélyi tulajdonos. (Eddig „csak” többségi volt.) Emery költött, de az erősítések (a német Leno, a görög Szokratisz Papasztathopulosz, az uruguayi Torreira és a marokkói-francia Guendouzi) nem emelik bajnokesélyessé az Arsenalt. A Tottenham egyetlen új játékost sem szerződtetett, igaz, ellenben meg tudta tartani angol válogatott játékosait, valamint a világbajnok francia kapust Llroist és a dán Christian Eriksent.

Az idény egyik nagy kérdése, hogy az Everton fel tud-e zárkózni a Bajnokok Ligája-indulásra esélyes csapatok közé, be tud-e törni a nagy hatosba.

A liverpooli Kékek megtartották Jordan Pickfordot, s vettek öt játékost, közülük hármat a Barcelonából (Lcas Digne, Yerri Mina, André Gomes). A brazil Bernard a Sahtart hagyta el, a klubrekordot jelentő, 35 millió fontot adott a Watford braziljáért Richarlisonért. Két brazil, egy portugált is vett a klub, ez nyilván összefüggésben van azzal, hogy portugál az új menedzser, Marco Silva.

Érdemes még egy klub erősítését kiemelni: Manuel Pellegrini a West Ham United új chilei menedzsere körülbelül 104 millió euróért vett összesen hét játékost, köztük a Lazio brazilját, Felipe Andersont, a francia-szenegáli Issa Diopot a Toulouse-tól és az ukrán Andrij Jermolenkót a Borussia Dortmundból, a Fiorentina kolumbiai védekező középpályását, Carlos Sánchezt. További új szerzemények: Lukasz Fabianski, Lucas Pérez és Fabián Balbuena. Kiegészült még a keret a Pérezhez hasonlóan az Arsenaltól érkezett, ingyen megszerzett Jack Wilshere-rel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×