eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Kemény Dénes elmondta, mitől javul majd fel a férfi vízilabda-válogatott

Kemény Dénes úgy tudja, hogy az Európa-bajnokságon nem szereplő Varga Dénes, Hárai Balázs és Hosnyánszki Norbert visszatér a válogatottba. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke szerint velük jobb eredményeket ér majd el a férficsapat.

A magyar férfi vízilabda-válogatott nyolcadik helyen zárta a barcelonai Európa-bajnokságot, ez a szereplés sokakat megdöbbentett. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke szerint a nyolcadik helyezésre senki sem számított, de arra sem, hogy 2018 a férfi válogatott diadaléve lesz.

Benne volt a levegőben, hogy nem jutunk a legjobb négy közé, de azt senki sem gondolta volna, hogy a nyolcadik helyen zárunk, én sem

- nyilatkozta Kemény Dénes az Origónak.

Az Eb előtt úgy véltem, hogy az olaszok elleni összecsapás lehet a kulcsmeccs, ha azt elveszítjük a csoportban, akkor veszélybe kerülhet az elődöntőbe jutás. Azzal sem számoltam, hogy az alsóházban, az 5-8. helyért zajló csaták során olyan csapatok lesznek az ellenfeleink, mint az erős Montenegró, vagy a mindig veszélyes orosz válogatott. 2012-ben, amikor a londoni olimpián ötödikek lettünk, akkor a helyosztókon a spanyol és az ausztrál csapatot győztük le.

Én a 2017-es budapesti világbajnokság után – amelyen ezüstérmes lett a férficsapat – sejtettem, hogy a 2018-as év nem lesz sikertörténet, de erre azért nem számítottam - hangsúlyozta a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Ehhez hozzáteszem, hogy a budapesti Világliga-szuperdöntőben második helyen végeztünk – sokan ekkor kezdtek el bizakodni, hogy az Eb is jól sülhet el.

Az Európa-bajnokságot követő első elnökségi ülés egyik legfontosabb témája az volt, hogy az utánpótlásedzők munkájának legalább a felét a képzés fontosságára fordítsák, és csak a másik fele szóljon arról, hogy csapataikkal mit érnek el a hétvégi meccseken.

A továbbiakban ugyanis nem fordulhat az elő, hogy az eredményesség oltárán feláldozzuk a képzést. Ezt viszont nem a szövetségnek, hanem a kluboknak kell megoldaniuk, mert mindez az ő belügyük,

mert az edzőket ők foglalkoztatják. Mi csak iránymutatást adhatunk ebben.

Az elnök arról is beszélt, hogy a 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban megnyert olimpiai aranyérmek egyik hatása az volt, hogy rengetegen szerettek volna vízilabdázni.

A tömeg tehát megérkezett, az új uszodák ennél jóval lassabban kezdtek el épülni, tehát már a vízfelülettel is gondok adódtak. Aztán ott vannak a szülők. A piacgazdaságban az összes apuka és anyuka azt várná, hogy az edzők az ő gyerekeikkel foglalkozzanak a legalaposabban. Csakhogy nagy tömeg esetén ez már lehetetlen. Szinte minden esetben az van, hogy egy 20-25 fős létszámú csoportban akad 3-4 igazán tehetséges fiatal, a többi meg közepes képességű.

Csakhogy az edzőknek a közepesekkel is ugyanúgy, ugyanannyi időt kellene foglalkozniuk, mint az igazi talentumokkal. Ez pedig nem megy

- emelte ki Kemény Dénes.

Hozzátette: azon is el kell gondolkodnunk, hogy jó-e a mostani TAO-szabályozás, amely az egyes klubokban vízilabdázók létszámához rendeli a szorzót. Szerintem meg kellene változtatni, hogy ne a létszám, hanem az egyesületben folyó munka minősége legyen a szorzó alapja. Jelen pillanatban van olyan egyesület, ahol kétszer annyi gyerekkel foglalkoznak, mint amennyire annak a klubnak szüksége lenne.

Azért teszik ezt, mert a nagy létszám nagyobb TAO-támogatást hoz számukra.

Három kulcsjátékos – Varga Dénes, Hárai Balázs és Hosnyánszki Norbert – ezen a nyáron szüneteltette a válogatottságot. Erről az elnök ezt nyilatkozta: nem lepett meg, mert tudtam minderről. Ha egy vízilabdázó azt mondja, hogy fáradt, és ezt a nyarat nem óhajtja végigdolgozni, akkor a mindenkori szövetségi kapitánynak két lehetősége van. Mindent mérlegre téve azt mondja, hogy rendben, vagy azt mondja, hogy ez így nincs rendben. Egyetlen dolog nem fordulhat elő: a játékos nem szabhat feltételeket.

Azaz a vízilabdázó nem tehet olyat, hogy idén nem jön, de majd jövőre igen, és ezt ki is jelenti. Mert az már tényleg a szövetségi kapitány felelőssége, hogy az idén pihenni akaróról hogyan dönt egy évvel később.

A magyar férfi vízilabdában csak a győzelem az elfogadható. Éppen ezért került borzalmas nehéz helyzetbe Märcz Tamás szövetségi kapitány Kemény szerint.

Mint mondta: képzeljük el, kimegyünk Barcelonába a három tényleg kizsigerelt hiányzóval, és úgy végzünk a nyolcadik helyen. Nagy blama. A három hiányzóval most nyolcadikként zártunk – nagy blama.

Ezért mondom, hogy szép lehetsz, de okos nem.

Biztos vagyok abban, hogy a három hiányzó játékos visszatérésével nem lesz még egyszer ennyire gyenge helyezése a férficsapatnak - jelentette ki az elnök. Hozzátette: tudomása szerint a három hiányzó visszatér a válogatottba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×