eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2017. július 6-án.
Nyitókép: Bodnár Boglárka (MTI)

Különleges jubileum a Kékszalagon

Csütörtökön rajtol el az 50. Kékszalag vitorlázó-verseny a Balatonon. A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: mintegy 650 nevezésre számítanak.

„A vitorlás szövetség és a magyar vitorlázás legnagyobb eseményéről van szó” – jelentette ki Holczhauser András. A Kékszalag a sportág legtöbb versenyzőt és hajót felvonultató rendezvénye, melyről a sajtó is hangsúlyosan beszámol. „Ezáltal tudjuk magát a vitorlázást is promotálni, és talán egy kicsit közelebb hozni az érdeklődőkhöz” – tette hozzá.

A szövetség elnöke elárulta: a szervezőbizottság tavaly ősszel kezdte meg az előkészületi munkát.

A versenyre egy különleges hajóval is neveztek: a magyar fejlesztésű trimarán Czap Zoltán vezetésével vág neki a 155 kilométeres távnak. A repülő, karbon hajó három testének köszönhetően igen stabil, két árbócának hála pedig a szél sebességénél háromszor gyorsabban halad.

Olimpiai bajnok vitorlázók is csatlakoznak a futamhoz: Roman Hagara és Hans Peter Steinacher két hajóval, esélyesként vág neki a versenynek. A 13-szoros Kékszalag-bajnok Litkey Farkas pedig egy DC35-ös vitorlással indul.

„Egy nagyon izgalmas és méltó jubilleumi versenynek nézünk elébe”

– fogalmazott Holczhauser András.

A jeles alkalomra a Magyar Pénzverővel együttműködésben kiadnak egy kétezres példányszámban megjelenő emlékérmét, és a verseny történetét feldolgozó könyv is készül – tájékoztatott a szövetség elnöke.

Az érdeklődés óriási, bár regisztrálni szerdán lehet, már több mint 300 nevezés érkezett a szokásos 120-150 helyett. Holczhauser András arra számít, hogy közel 650 hajó és 3200 versenyző vág neki a távnak. A szombatot tartott Fehérszalagon is a megszokottnál 20-25 százalékkal több versenyző indult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×