eur:
392.02
usd:
359.46
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Kozák Danuta elsőként ér célba a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2018. június 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Jelentősen nőnek a magyar olimpiai esélyek

Véglegessé vált kajak-kenuban a tokiói olimpia kvalifikációs rendszere. Egyesben, illetve női és férfi kajakban párosban is két-két egység szerepelhet számonként és nemzetenként két év múlva Japánban.

A 2020-as tokiói olimpián a kajak-kenu számokban is két egység indulhat nemzetenként - közölte Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára.

A sportvezető - aki az atlétikához és az úszáshoz hasonlította a kialakuló helyzetet - magyar szempontból rendkívül örömtelinek nevezte a módosítást. A nemi egyenlőség elve alapján a sportágban 9-9 női és férfi kvótát gyűjthet egy ország a játékokra, s egyesben és párosban lehet majd kihasználni azt, hogy nemzetenként a korábbi egy helyett két hajó indítható. Férfi és női kajakban 6-6, férfi és női kenuban pedig 3-3 indulási jog gyűjthető, így értelemszerűen utóbbi szakágakban csak egyesben lesz lehetőség két-két versenyző indítására.

Vékássy hangsúlyozta: Magyarország régóta vágyott erre a változásra, amely az egész magyar ötkarikás csapat számára pozitív. Hozzátette: az MKKSZ terveivel harmonizálva a MOB 2-4 kajak-kenus aranyéremre számít a japán fővárosban. Elárulta azt is, hogy a jövő héten Tokióba utazik egy MOB-küldöttség, s már a kajak-kenusok szálláshelyének kiválasztása is napirenden lesz.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott:

a céljuk nem is lehet más, mint a maximális számú kvóta megszerzése.

"Az előttünk álló időszakban sok verseny vár ránk, de számunkra mind közül a legkedvesebb a jövő évi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, amelyre nagyon készülünk. Sok újítást tervezünk mind a versenyzők és szurkolók kiszolgálása, mind a televíziós közvetítés terén" – mondta.

Hüttner Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, lényegesen befolyásolja majd a magyar kajak-kenu tokiói sikerességét az, hogy számonként két egység indulhat.

„A változtatás részben kedvez, részben fejfájást is okoz

azokban a számokban, ahol erős a mezőny. Női kajakban egyesben és párosban megvan a lehetősége arra, hogy mindkét egység dobogóra álljon, de az a fontos, hogy ne menjen egyik szám a többi rovására.” - mondta az InfoRádiónak.

Hüttner Csaba kifejtette: a fő kvótaszámokat a vb-n lehet begyűjteni, de az Európa-játékokon és 2020-ban a világkupán is lehet olimpiai kvalifikációhoz jutni, így némileg könnyebb lesz megszerezni a kvótákat.

A kapitány beszélt a hétvégén, Szolnokon sorra kerülő második vb-válogatóról is, s elárulta, hogy a női kajakpárosoknál az első fordulóban győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara duónak erős kihívói lesznek Kozák Danuta és Kárász Anna, valamint Szabó Gabriella és Takács Tamara személyében. A férfi kajakosoknál Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettőse szétvált, előbbi a doppingeltiltása után visszatérő Dombvári Bencével, utóbbi pedig Noé Bálinttal indul a Holt-Tiszán, s Hüttner szerint érdemes lesz odafigyelni a Noé Zsombor, Pauman Dániel egységre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×