eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Madrid, 2018. április 22.Lionel Messi (b) és Andres Iniesta, az FC Barcelona játékosai ünnepelnek a labdarúgó spanyol Király Kupa döntője után a madridi Wanda Metropolitano stadionban 2018. április 21-én. A Barcelona 5-0-ra győzött a Sevilla ellen, és sorozatban negyedszer lett kupagyőztes. (MTI/EPA/Ballesteros)
Nyitókép: Ballesteros

Méltón búcsúzott az utolsó császár

A világsajtó egy része (előbb a spanyol, aztán átvették angol nyelvű lapok is) Az utolsó császár titulussal ünnepelték a Barcelonában szinte biztosan az utolsó nagy döntőjét játszó Andrés Iniestát.

A világ- és Európa-bajnok középpályásnak kétségtelenül a XXI. század eddigi legjobb futballistáinak listáján a helye, de az újsütetű becenevet felfoghatjuk akár utalásnak is arra, hogy a következő állomáshelye, állítólag, Kína lesz. Bernardo Bertolucci szinte pontosan harminc éve remek filmet készített Pu Jiról, az utolsó kínai császárról, L'ultimo imperatore, ha úgy tetszik, The Last Emperor címmel.

Amikor Ernesto Valverde a madridi Wanda Metroplitano stadionban, a 88. percben lecserélte Andrés Iniestát, szinte egyszerre szökkent talpra több mint hatvanötezer néző. Függetlenül attól, hogy szomorú volt-e azért, mert a Sevillát nagyon elveri a Barcelona, vagy diadalittas attól, hogy a katalánok már 5-0-ra vezetnek. Szinte mindenki meg akarta adni a neki ezerszeresen kijáró tiszteletet Andrés Iniestának, aki szombat este a harmincegyedik titulusát nyerte a katalán klubbal. Nyilván napokon belül bajnok is lesz, talán éppen május 6-án, a Real Madrid elleni El Clásicón, ahol Valverde, ha úgy gondolja, még egyszer megünnepeltetheti a játékosát. De ez, a szombati volt az utolsó nagy döntő.

Madrid, 2018. április 22.
 Andres Iniesta, az FC Barcelona játékosa (j) gólt lő David Soria, a Sevilla kapusa mellett a labdarúgó spanyol Király Kupa döntőjében a madridi Wanda Metropolitano stadionban 2018. április 21-én. A Barcelona 5-0-ra győzött, és sorozatban negyedszer lett kupagyőztes. (MTI/EPA/Juan Carlos Hidalgo)
Andres Iniesta gólt lő David Soria, a Sevilla kapusa mellett a Király Kupa döntőjében (MTI/EPA/Juan Carlos Hidalgo)

Iniesta azt ígéri, a közeli napokban nyilvánosságra hozza a döntését, de Barcelonában szinte mindenki biztosra veszi, hogy a futballista-pályafutásának levezető szakaszát az üzleti sikerei fokozására is felhasználó középpályás Kínába fog igazolni. Méltón búcsúzik, duplázással, s úgy, hogy életében először, gólt szerzett a Király-kupa döntőjében. Már a kispadon ülve megkönnyezte az ünneplést, a szurkolók reakcióját, s egy kicsit talán siratta a múltat is, ami temérdek sikert hozott a számára. Elmegy még az oroszországi világbajnokságra, aztán elköszön az európai futballtól.

Iniesta huszonkét éve, 1996-ban került az Albacete kölyökcsapatától a Barcelonába, ebből a szempontból talán Lionel Messihez hasonlítható: nem katalán származású, ha úgy vesszük, nem a Barcelona az első egyesülete, de minden kétséget kizáróan futballistaként a La Masia „terméke". A 2002–2003-as idényben mutatkozott be az első csapatban, tehát a mostani keret valamennyi tagjánál régebben, még beleértve Lionel Messit is, akivel a 2004–2005-ös idényben játszottak először együtt. Kettösük futballtörténelmi jelentőségűvé emelkedett, Messinek, akinél senki sem szerzett több gólt a spanyol labdarúgás történetében, senki sem adott annyi gólpasszt, mint Andrés Iniesta. S persze fordítva is igaz: senki sem lőtt annyi gólt Iniesta passzaiból, mint az argentin szupersztár, akivel szombaton talán egy kicsit a múltra is visszarévedve ölelték meg egymást Iniesta gólja után.

Messi újabb csúcsot állított be a kupadöntőben (immár hat fináléban szerzett gólt, erre korábban csak Telmo Zarra volt képes), a Barcelona rekordkülönbségű győzelmével, s azzal, hogy a harmincadik kupaelsőségét szerezte, sorozatban negyedszer elnyerve a trófeát, újra és újra átírta a spanyol futball rekordjainak a könyvét – de ez az este Andrés Iniestáé volt.

Aki, ha tényleg Kínába szerződik végül, ha nem, tényleg nagyon nagy „császára" volt az elmúlt évtized világfutballjának.

Madrid, 2018. április 22.
Andres Iniesta, az FC Barcelona játékosa a trófeával ünnepel a labdarúgó spanyol Király Kupa döntője után a madridi Wanda Metropolitano stadionban 2018. április 21-én. A Barcelona 5-0-ra legyőzte a Sevilla csapatát, és sorozatban negyedszer lett kupagyőztes. (MTI/EPA/Kiko Huesca)
Andres Iniesta a 31. trófeával (MTI/EPA/Kiko Huesca)

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×