eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
London, 2017. február 26.Zlatan Ibrahimovic, a Manchester United játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a Southampton csapata ellen az Angol Ligakupa döntőjében a londoni Wembley Stadionban 2017. február 26-án. A mérkőzést a Manchester United nyerte 3-2-re, és ezzel a klub történetében ötödik alkalommal vihette haza a torna bajnoki trófeáját. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Los Angelesbe költözött az Isten

Zlatan Ibrahimovic bejelentette, a Manchester United megerősítette: a svéd világklasszis és a klub felbontotta az idény végéig tartó szerződését. Ibra a Los Angeles Galaxy együtteséhez szerződik, akár már március 31-én bemutatkozhat új csapatában a Los Angeles FC elleni találkozón.

Ibrahimovic megadta a módját a bejelentésnek, felhasználva a közösségi médiát. Twitter-üzenete sportszerű és udvarias: „Az óriási dolgok is véget érnek egyszer, s eljött az ideje továbblépni a Manchester Unitednél töltött két fantasztikus év után. Köszönet a klubnak, a szurkolóknak, a csapatnak, az edzőnek, a stábnak, s mindenkinek, aki velem volt életem ezen szakaszában.”

London, 2017. február 26.
Zlatan Ibrahimovic, a Manchester United játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a Southampton csapata ellen az Angol Ligakupa döntőjében a londoni Wembley Stadionban 2017. február 26-án. A mérkőzést a Manchester United nyerte 3-2-re, és ezzel a klub történetében ötödik alkalommal vihette haza a torna bajnoki trófeáját. (MTI/EPA/Andy Rain)
Zlatan Ibrahimovic, a Manchester United játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a Southampton csapata ellen az Angol Ligakupa döntőjében a londoni Wembley Stadionban 2017. február 26-án (MTI/EPA/Andy Rain)

A hozzá illesztett illusztráció ellenben különleges, mondhatni, zlatanos:

Ibra egy olyan ruhában, amelyben az isteneket szokták ábrázolni, szkanderezik az ördöggel.

Tekintsük jelképnek, gondoljon bele mindenki azt, amit akar. Amúgy az, hogy istennek tartja magát, közel sem új keletű. Emlékezetes, hogy a 2014-es, brazíliai világbajnokság portugálok elleni pótselejtezője előtt egy svéd újságíró az esélyekről kérdezte, Ibrahimovic azt felelte: „Csak Isten tudja…”

Aztán amikor az újságíró megpróbált visszavágni („Elég nehézkes lenne beszélni vele…”), Ibra azonnal kész volt az újabb mondattal: „Épp vele beszélsz.” Vagy amikor, már a Paris Saint-Germain játékosaként, azt a felkérést kapta, hogy állítsa össze a korábbi játékostársaiból az álomcsapatát (amúgy a Buffon – Thuram, Thiago Silva, Cannavaro, Maxwell – Iniesta, Vieira, Xavi, Nedvěd – Messi, Ibrahimovic tizenegyet választotta), minden kiválasztottak jellemzett egy szóval. Messit például zseninek nevezte, de volt ennél még feljebb is,

az Ibrahimovic névnél ugyanis azt mondta: az Isten.

Távozása bejelentése után a játékostársak nagy része udvarias és/vagy érzelmes üzenetben búcsúzott tőle, megköszönve az együtt töltött időszakot. Paul Pogba, aki reflektált arra, hogy Ibra gyakran Oroszlánnak tartotta magát, s a hivatalos Twitter-oldalán is egy oroszlánfej látható, így köszönt el:

„Hiányozni fogsz, Oroszlán, minden jót kívánok.”

Ám ennél érdekesebb, hogy a Premier League statisztikáival foglalkozó EA Sports összeállítása szerint a legutóbbi négy szezonban (a 2017–2018-as esetében: a bejelentésig) Zlatan Ibrahimovic volt egy szezonon belül a Man United leghatékonyabb csatára. 2014–2015-ben Wayne Rooney, 2015–2016-ban Anthony Martial, 2016–2017-ben Ibrahimovic volt a szezon házi gólkirálya, a 2017–2018-as idényben március 22.-ig Romelu Lukaku mutatói a legjobbak.

Ha a négyet összevetjük, a jók közül is kiemelkedik Ibrahimovic produkciója, aki a legtöbb gólt (17) lőtte, a legkevesebb mérkőzésen (28), következésképpen a gólátlaga is a legmagasabb. Ő alakította ki a legtöbb helyzetet (48), ő találta el a legtöbbször a kaput (46), s az ő góljai hozták a legtöbb pontot a csapatnak (12). Csak a gólpasszokban előzte meg egy kevéssel Lukaku. Érdekes egyébként, hogy a mostanit is beleértve, a legutóbbi három szezonban mindig egy friss igazolás volt a Manchester United leggólerősebb játékosa. De vajon akkor is így lett volna, ha Ibrahimovic nem szenved tavaly áprilisban súlyos térdsérülést az Anderlecht ellen?

Azóta mindössze öt bajnokin s két tovább tétmérkőzésen tudott játszani.

A hivatalos mérkőzéseken, manchesteri pályafutását tekintve, 53 mérkőzésen elért 29 gól lett a zárómérlege.

Siettette, hogy az LA Galaxyhoz szerződjön – s ennek a svédek szerint az is oka lehet, hogy tényleg komolyan gondolja, hogy visszatér a világbajnokságra a válogatottjukba, előtte pedig rendszeresen játszani akar.

A Galaxyben, amely David Beckham korábbi klubja, jelentős erősítésnek számíthat, átvéve a 2016-ban elköszönt Robbie Keane helyét. Tavaly már a korábi Barcelona-játékos, a mexikói Giovani dos Santos végzett a házi góllövőlista élén, de csak 14 góllal, ilyen kevés nem volt elég az elsőséghez az ír csatárlegenda 2012-es érkezése óta. A 102-szeres mexikói válogatott Giovanin kívül az öccse, a szintén a La Masián nevelkedett Jonathan, valamint a 107-szeres angol válogatott, az Arsenallal és a Chelsea-vel is angol bajnok és kupagyőztes, a „kékekkel” BL- és Európa Liga-győztes Ashley Cole számított a keret három leghíresebb játékosának. Eddig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×