eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Puskásék óta nem nyert így a Real Madrid

A Real Madrid lett a BL első címvédője. A tizenkettedik BEK/BL-diadalát arató gárda Puskásék korszakát idézi. 1960 óta nem védte meg a címét és nem nyert négy gólig jutva, három góllal a rendes játékidőben, s 1958 óta először lett bajnok és BEK/BL-győztes.

Egy órával a cardiffi Bajnokok Ligája-döntő előtt mindkét edző közölte az összeállításokat. A keretek erejét jelzi, hogy nincs meglepetés – de többen is csalódottak.

A Real Madrid a legerősebbnek tartott, Navas – Dani Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Isco – Benzema, Cristiano Ronaldo tizeneggyel kezd. A kispadra Casilla kapus, valamint Danilo, Nacho, Kovačić, Asensio, Morata és természetesen Gareth Bale ülhet le. Ez azt jelenti, hogy Zidane Lucas Vázquezt és James (valamint Yáñezt, Marianót, továbbá a sérült Coentraót és Pepét) nem nevezte be. A Marca olvasóinak több mint kétharmada egyetért azzal, hogy az edző Isco javára döntött Bale-lel szemben, de hasonlóan nagy többség nemmel voksolt arra, jó ötlet volt-e Lucast és a kolumbiait kihagyni. (Azt nem írták meg, kit hagytak volna ők ki…)

A Juventusban az elődöntőben már látott formáció kezd, Daniel Alves a középpályás sorban kapott helyett, Barzagli is kezd. A tizenegy: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Pjanić, Khedira – Daniel Alves, Dybala, Mandžukić – Higuaín. A hét csere: Neto, Lichtsteiner, Benatia, Asamoah, Marchisio, Lemina és Cuadrado. 

A fentiekből nem nehéz arra következtetni, hogy James Rodriguez mindenképpen távozik a nyárom Madridból.

Egy adat a statisztikákat kedvelőknek: a Juventus kezdőcsapatának átlagéletkora 30 év és 336 nap. Ez a BL-történelem második legmagasabb átlagéletkorú döntős csapata, a Milan tizenegye 2007-ben „31 éves és 35 napos” volt. (És nyert a Liverpool ellen Athénben…)

Daniel Alves a századik BL-mérkőzését játssza majd. 

Német játékvezetők vezették ki a csapatokat a Millennium (vagy a mostanság használt nevén a Principality) Stadium gyepére. A vezetőbíró Felix Byrch. Ez az első Bajnokok Ligája-döntő, amelyet teljesen fedett stadionban tartanak. 

Tíz ország ad játékost a kezdőcsapatba, brazil, horvát és német akad mindkettőben. 

Keylor Navas fogta az első kapura menő labdát, Higuaín fejelt. Pipita utána lőtt is, a Costa Rica-i nehezen kapta össze a labdát. 

Az első 6-7 perc vitathatatlanul a Juventusé, Miralem Pjanić remek lövését Navas bravúrral védte. 

Dybala kapta az első sárga lapot, Kroost rántotta le. 

Az első félidő közepén vezetést szerzett a Real Madrid, éppen úgy, mint tavaly, az Atlético ellen. Daniel Carvajal beadása után Cristiano Ronaldo 13 méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtt. A labda érintette Bonucci lábát is. 

Cristiano Ronaldo beérte az idei BL góllövőlistáján a 11 gólos Lionel Messit, sorozatban ötödik évben ő a királykategória gólkirálya, vagy társgólkirálya. A portugál lassan egy kötetnyi rekordot tart, még egy hozzá: ő az első játékos, aki három különböző BL-döntőben is szerzett gólt. Ez volt a királyi klub 500. gólja a BL-ben. A Real Madrid sorozatban a 65. mérkőzésén is szerzett gólt. 

Alan Shearer, a BBC elemzője, az egykori világklasszis csatár szerint „hihetetlen befejezés volt”. Neki elhihetjük. 

27. perc: álomgóllal egyenlített ki a Juventus! Khedira ívelését Alex Sandro a levegőből visszaemelte, Higuaín, ugyancsak a levegőből Mandžukić felé tette, a horvát pedig, a kapunak háttal állva, 14 méterről, behúzta. Egy gólszépségversenyen bármikor felveszi a versenyt Zidane 2002-es, glasgowi, a Bayer Leverkusennek lőtt találatával. 

Mandžukić, akárcsak Álvaro Morata 2015-ben, az elődöntő második mérkőzésén és a döntőben is szerzett gólt. A horvátnak ez a harmadik találata a mostani sorozatban, korábban nyert már a Bayernnel. 2013-ban is szerzett gólt a döntőben, Velibor Vaszovics és Cristiano Ronaldo után a harmadik játékos, aki két különböző csapatban is gólt tudott szerezni a BEK/BL-döntőben. 

A sárga lapokat tekintve is 1-1-re állnak, Sergio Ramos kapta, Dani Alves, korábbi sevillai klubtársa megrúgásáért. 

Változatos a játék. A Real Madrid valamivel többet birtokolja a labdát, de a Juvénak több a kapura menő lövése. A spanyoloknak egy volt, de az gól lett. 

Szünet, az állás 1-1.

Isco elől Barzagli szerelt, Kroos sárga lapot kapott, Luka Modrić lőtt, de az eredmény nem változott. 

A 61. percben ismét előnybe került a Real Madrid. A tizenhatoson belülről kijövő labdát Casemiro élesen visszalőtt. Talán nem is ment volna a hálóba, ha Khedira lábáról nem pörög meg. Így befért a jobb alsóba. 

Két perccel kséőbb a Madrid újabb gólt szerzett, a Juve bő óra alatt annyi gólt kapott, mint a döntőig az egész sorozatban. Modrić labdát szerzett, majd nagy vágta után az alapvonal közeléből, jobbról, visszakanyarintotta, a Bonuccit megelőző Ronaldo pedig belőtte, 3-1.

Immár ennek a sorozatnak is egyedül Cristiano Ronaldo a gólkirálya. 

Max Allegrinek cserélnie kellett, erősítendő a támadószekciót. Barzagli lement, Cuadrado beállt.  Utána beszállt Marchisio, majd később Lemina is, Pjanić és Dybala sincsen már a pályán. Zidane tett egy gesztust Gareth Bale-nek és a helyieknek, becserélte a walesit, Benzemát lehozva.

A Madrid az utóbbi percekben uralja a játékot. 

A második félidő első Juve-helyzete két brazil érdeme: Dani Alves szabadrúgása után Alex Sandro csúsztatott a kapu mellé.

A második spanyol csere: Isco le, Asensio be. 

Cuadrado túl szigorúan piros lapot kapott. 

Álvaro Morata is a pályán. Kroos nem játszotta végig a meccset. 

Kiütés. Marcelo éppen úgy elment az alapvonalon, mint Benzema az elődöntőben, a középre adott labdát Marco Asensio, aki gólt szerzett az idény elején a szuperkupa-döntőben, belőtte. 4-1

A Real Madrid tizenkettedik alkalommal nyerte meg az európai klubfutball első számú trófeáját. 

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×