eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Räikkönen nyerte az időmérő edzést

A Ferrarival versenyző Kimi Räikkönen nyerte a Formula-1-es Monacói Nagydíj szombati időmérő edzését, így ő rajtolhat az élről a vasárnapi futamon.

A 37 éves finn versenyzőnek ez pályafutása 17. pole pozíciója - legutóbb 128 futammal ezelőtt, a 2008-as Francia Nagydíjon indulhatott az első rajtkockából. Monacóban legutóbb 2005-ben győzött időmérő edzésen, akkor a futam végén is őt intették le az első helyen.

Räikkönen mögött csapattársa, a világbajnoki pontversenyben vezető német Sebastian Vettel végzett másodikként, míg a harmadik helyről Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája rajtolhat. Kettejük között mindössze két ezredmásodperc döntött.

A háromszoros világbajnok brit Lewis Hamilton az időmérő második szakaszában búcsúzott, és csak a 14. helyről rajtolhat. Hamilton utolsó gyors körében a McLarennel versenyző Stoffel Vandoorne hibázott, a gumifalba csapódott, emiatt a Mercedes pilótája nem tudta teljes sebességgel teljesíteni a pályát. Mindez azért különösen rossz hír számára, mert a monacói aszfaltcsíkon rendkívül kevés lehetőség van az előzésre.

A szezon során először jutott be az időmérő harmadik szakaszába mindkét McLaren-Honda. Az istálló öröme viszont nem teljes, hiszen Vandoorne összetörte az autóját, csapattársa, a tavaly év végén visszavonult, ezen a futamon az amerikai Indy 500-on induló Fernando Alonsót helyettesítő, egyébként kilencedik helyen zárt Jenson Button 15 helyes rajtbüntetést kapott, mert az autójában ki kellett cserélni több alkatrészt is. A brit emiatt csak az utolsó helyről vághat majd neki a futamnak. A belga Vandoorne is büntetést kapott, ő a legutóbbi Spanyol Nagydíjon okozott balesetet, ami miatt három hellyel hátrébb sorolták.

A 78 körös Monacói Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik.

A teljes rajtsorrend:

1. sor:

Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)

Sebastian Vettel (német, Ferrari)

2. sor:

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Max Verstappen (holland, Red Bull)

3. sor:

Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)

4. sor:

Sergio Perez (mexikói, Force India)

Romain Grosjean (francia, Haas)

5. sor:

Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)

Nico Hülkenberg (német, Renault)

6. sor:

Kevin Magnussen (dán, Haas)

Stoffel Vandoorne (belga, McLaren)

7. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Felipe Massa (brazil, Williams)

8. sor:

Esteban Ocon (francia, Force India)

Jolyon Palmer (brit, Renault)

9. sor:

Lance Stroll (kanadai, Williams)

Pascal Wehrlein (német, Sauber)

10. sor:

Marcus Ericsson (svéd, Sauber)

Jenson Button (brit, McLaren)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×