eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Volt már bajnoki döntő a magyar futballban?

Volt már bajnoki döntő a magyar futballban?

Szombaton a Budapest Honvéd és a Videoton valójában bajnoki döntőt játszik az OTP Bank Liga utolsó fordulójában. Az azonos pontszámmal álló két csapat közül a döntetlen a kispestiek elsőségét jelentené.

Nem ok nélkül mondják a magyar futballban, hogy vigyázni kell az „ilyen még soha nem volt” címke ragasztgatásával. Hivatalos bajnoki döntőt egyszer rendeztek a profi korszak 1926-os kezdete óta: 1970 tavaszán a félidényes szezon végén a két csoportgyőztes, az Újpesti Dózsa és a Ferencváros játszott egymással, előtte is előfordult, még a vidéki csapatok a ligarendszerbe integrálása előtt, hogy a Ferencváros és az MTK (előbbi a legjobb vidéki csapatot legyűrve) újra megmérkőzött a titulusért.

A mostanival szinte teljesen megegyező helyzet 1989-ben alakult,

amikor Verebes József MTK-VM-e a kispesti Bozsik Stadionban játszott az utolsó fordulóban az elsőségért. A Bp. Honvéd ellenben nyert Szijjártó István két góljával, s megnyerte a bajnokságot. Fura idény volt: a döntetlenre végződött mérkőzések után szétlövést rendeztek, a sima győzelem három, a tizenegyes-párbajban elért pedig kettő pontot ért. A hagyományos pontszámítás alapján a Videoton lett volna a bajnok – de így csak a negyedik helyen végzett.

A Bp. Honvéd éppen 24 éve nyert utoljára bajnoki címet az NB I-ben, a csapat első számú kapusa a Videoton mostani kapusedzője, Brockhauser István volt.

A székesfehérváriak legutóbb nyertek a Bozsik Stadionban a Honvéd ellen (Juhász Roland gólja után Davide Lanzafame egyenlített, majd Géresi Krisztián szerezte meg a győztes találatot), azt megelőzően viszont 2014. május 3-án ért el a Videoton olyan eredményt vendégként, amellyel most bajnok lenne.

A Vidi a története során eddig kétszer nyerte meg a bajnoki címet. 2011-ben dr. Mezey György irányításával (az egyetlen edző, aki mindkét klubbal megnyerte a magyar bajnoki címet), május 11-én, a Kaposvári Rákóczi elleni hazai találkozón szerezte meg a történelmi elsőséget, abból a gárdából ma már senki sem játszik a Videotonban. Egyikük, Dusan Vasziljevics ellenben most a kispestiek tagja.

2015. május 2-án a Videoton, Joan Carrillo irányításával, 2-1-re nyert Debrecenben, de csak akkor ünnepelhetett, amikor másnap a rivális Ferencváros nem nyert Pécsen. Azaz: idegenbeli mérkőzéssel még soha nem lett bajnok úgy, hogy rögtön ünnepelhetett.

A mérkőzés szombat este 19 órakor kezdődik a Bozsik Stadionban.

Az utolsó forduló további párosítása:

Ferencváros–Újpest

Paks–MTK

Vasas–Mezőkövesd

Diósgyőr–Debrecen

Haladás–Gyirmót

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×