INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A magyar sport új hősnője

Infostart / InfoRádió
Gyarmati Panka lett a hét sportolója a Nemzetközi Sí Szövetségnél. Először ért magyar téli sportolót ez a megtiszteltetés. Történelmi első világkupa-győzelmével Gyarmati Panka a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS, Federation Internationale de Ski) figyelmét is felkeltette.

Gyarmati Panka a Mammoth Mountainon rendezett FIS Világkupa versenyen slopestyle-ban megszerezte élete első győzelmét. A FIS szakágak esetében (ide értendő az alpesi sí, sífutás és síugrás is) ez minden idők legjobb magyar eredménye.

A Nemzetközi Sí Szövetség snowboardos szekciója rendezi azt a világkupa-sorozatot, melynek versenyein olimpiai kvalifikációt lehet szerezni. Ugyan a kvalifikációs időszak csak jövőre kezdődik, a versenyek ilyenkor is komoly érdeklődésre tartanak számot. A kaliforniai forduló ráadásul az amerikaiak számára házi rangadónak számít, így ez a siker különösen értékes.

Eredményének köszönhetően a Nemzetközi Sí Szövetség "A Hét Snowboard Sportolójának" választotta Gyarmati Pankát, és egy részletes sportolói életrajzot is közölt a honlapján, angol nyelven - olvasható a Magyar Snowboard Szövetség közleményében.

A cikket az alábbi kommentárral osztotta meg a szövetség:
"Azzal, hogy első magyarként világkupa-versenyt nyert, Panka nemcsak hazájának hőse lett, hanem a miénk is!"

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, és általában 3 korlát komplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Igazán találó magyar elnevezése nincs. 2014 óta olimpiai sportág.

A címlapról ajánljuk