eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Három döntés kell az olimpiai pályázathoz

Borkai Zsolt elnök augusztus végére-szeptember elejére tervezi összehívni azt a MOB-közgyűlést, amely a 2024-es olimpia és paralimpia megpályázása előtt a szándéknyilatkozat beadásáról dönt majd. A sportvezető az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy addig bőven van teendőjük.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése azt kéri, hogy az az anyag, ami korábban elkészült, még a 2000-es évek elején, és arról szólt, hogy Magyarország egyszer adjon be egy pályázatot valamelyik olimpiára, annak az aktualizálása történjen meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Borkai Zsolt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hozzátette: a másik lényeges dolog, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményeznek. "Fontosnak tartjuk azt, hogy egy társadalmi párbeszéd kapcsán jöjjön létre olyan javaslat majd, amellyel remélhetőleg a MOB szeptember környékén, elején majd egy végső döntéssel javaslatot tesz Budapestnek, a kormánynak abba az irányba, hogy adjuk be szándéknyilatkozatunkat és majd remélhetőleg pályázatunkat a 2024-es olimpiára".

Persze azt is látni kell és tudni kell, hogy azért is szükséges a társadalmi párbeszéd elindítása, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - amellett, hogy rendkívül sok új döntést hozott, olyan döntést, amivel egyébként kedvező környezetet tud teremteni ilyen kisebb városoknak is, mint Budapest - tulajdonképpen arról is szólt, hogy a szándéknyilatkozat beadása után megvizsgálja az adott országban, hogy mekkora egy esetleges olimpia megrendezésének támogatottsága. "És ha ők úgy látják, hogy nem megfelelő, nincs többség, abban az esetben nem is hívja meg pályázni az adott várost, az adott országot" - fogalmazott a MOB elnöke..

"A legfontosabb dátum, ami előttünk lebeg most a következő időszakban, az szeptember 15-e, addig kell a városoknak, országoknak beadni egy szándéknyilatkozatot. A pályázó mindig az adott város, és az adott ország nemzeti olimpiai bizottsága.

"Tehát ha így tetszik három lábat kell felépíteni. Egyrészről a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell egy ilyen döntést hoznia, utána Budapest közgyűlésének kellene szintén egy támogatási döntést hoznia, és az i-re a pontot a kormánynak kell feltenni. Hiszen azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, a gazdasági támogatást, azt a pénzt egyértelműen tudják biztosítani, és garanciát kell vállalni abban az esetben, ha úgy látják, hogy valóban érdemes ebbe belefogni" - mondta Borkai Zsolt.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×