eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Felfüggesztették az egyiptomi labdarúgó-bajnokságot

Határozatlan ideig felfüggesztették az egyiptomi labdarúgó-bajnokságot hétfőn, miután sokan életüket vesztették azokban az összecsapásokban, amelyek egy kairói csapat szurkolói és a rendőrök között robbantak ki.

A kormányhatározat azután született, hogy a tragédia kapcsán az egyiptomi miniszterelnök rendkívüli ülést tartott a belügyi, a sport- és az egészségügyi tárcák vezetőivel.
Vasárnap este a bajnokság két élcsapata, a Zamalek SC és az ENPPI Cairo közötti mérkőzés előtti zavargásokban az egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint tizenkilencen vesztették életüket, és húszan megsebesültek. Más források több mint harminc áldozatról szólnak.

A történtekről két különböző forgatókönyv született, a belügyminisztérium röviddel az eset után arról adott hírt, hogy a Zamalek radikális szurkolói, az Ultras Whight Nights néven működő keménymag tagjai jegy nélkül akartak bejutni a kairói Légvédelmi Erők stadionba. A rendőrség egyebek mellett könnygázt vetett be a randalírozó tömeg feloszlatására. Szemtanúk szerint a lelátókon még a félórás késéssel megkezdett meccs alatt is lehetett érezni a maró szagot.

Sajtóértesülések szerint a dühöngő szurkolók miatt a rendvédelmi erők arra kényszerültek, hogy páncélozott katonai járművekkel szállítsák a játékosokat a stadionba. Az állami televízió által közölt képeken egy lángoló rendőrautó is látszik, amelyet állítólag a Zamalek ultrái gyújtottak fel.

A drukkerek Facebook-oldalán megjelent verzió szerint a tragédia akkor történt, amikor megpróbáltak bejutni az egyetlen, szűk, szögesdróttal körülvett bejáraton. A közösségi oldalra fotók is felkerültek, amelyeken egy körülbelül tíz méter hosszú keskeny vasketrec látszik, zsúfolásig telve a bejutni kívánó szurkolókkal.

Az Ultras szerint pánik tört ki, amikor a rendőrök könnygázpatronokat lőttek a szűk rácsfolyosóban rekedt emberekre. Egészségügyi források szerint az egyik kairói kórházba valóban sok agyontaposott holttestet szállítottak, s egyes jelentések arról számoltak be, hogy többekkel a könnygáz okozta fulladás végzett.

Ez volt az első valódi kísérlet arra, hogy nézők előtt rendezzenek meg egy bajnoki mérkőzést. A meccsre néhány nappal annak a vérengzésnek a harmadik évfordulója után került sor, amelyben Port-Szaíd városban a kairói Al Ahly klub hetvenkét drukkere vesztette életét, miután a helyi csapat, az Al Masry szurkolói rájuk támadtak. Ezután közel három évig üres lelátók előtt zajlottak a mérkőzések.

A különböző egyiptomi klubok körül kialakult Ultras-közösségek az észak-afrikai ország legjobban szervezett mozgalmai közé tartoznak. A mélyen átpolitizált csoportok a 2011-es forradalmat követő tömeges tüntetések egyik legfontosabb hajtóerejét jelentették.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×