eur:
389.09
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Messi megnyerte a Be¹iæ elleni párharcot

A brazíliai világbajnokságon a vasárnapi volt az első nap, amelyen két európai csapat is nyert. De ez volt a kisebb szenzáció: a nagyobb, hogy először használták érdemben a gólvonal-technikát. A még nagyobb pedig, hogy a szünnapos horvátok médiabojkottot hirdettek, miután lesifotósok képeket töltöttek fel az internetre a válogatott a szálloda medencéjében meztelenül fürdeni igyekvő játékosáról.

Maradjunk először a futballnál: a svájci válogatott a nap első mérkőzésén a 93. percben szerzett góllal győzte le az ecuadoriakat. A dél-amerikai együttes Enner Valencia fejes góljával került előnybe a 22. percben. Az ecuadoriak közül nem ő a híresebb Valencia - hanem a Manchester Unitedben futballozó Antonio -, ellenben ő a gólerősebb: a legutóbbi öt válogatott mérkőzésén sorozatban szerzett gólt. A közép-európai legénységről szólva: ez volt mindössze a második gól, amelyet a svájciak a legutóbbi nyolc (!) vb-mérkőzésükön kaptak.

A helvétek az első játékrészben nagyon gyengén játszottak, alig jelentettek veszélyt az ellenfél kapujára. Ottmar Hitzfeld ezért is cserélt, beküldte Admir Mehmedit, kerete öt albán anyanyelvű játékosának egyikét, a német Bundesliga 1-ben szereplő Freiburg házi gólkirályát. A cserecsatár mindössze 121 másodperce volt a pályán, amikor kiegyenlített.

A folytatás közepes játékot, s legjobb esetben is közepes játékot hozott. A szokásos hosszabbítás perceire élénkült csak meg a mérkőzés, előbb az ecuadoriak előtt adódott lehetőség, de Valon Behrami remekül szerepelt, majd végigrohant a pályán (bár felrúgták, felpattant, futott tovább), kitette a labdát Ricardo Rodrigueznek, akinek lapos beadását az ugyancsak csereként beállt Haris Sefereovic a 93. percben a kapuba vágta. Ez volt a hatodik, de egyben az első sikeres kísérlete a svájciaknak egy dél-amerikai csapat ellen, világbajnoki mérkőzésen, a győzelem megszerzésére.

A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps "panasznapot" tartott a mérkőzés előtti nap sajtótájékoztatóján, azt állítva, hogy ellenséges "kémrepülő" igyekezett kilesni a titkaikat. Nagy biztonsággal állítható, a hondurasiak birtokába semmilyen információ nem jutott a francia védelem sebezhetőségéről. Leginkább fizikai erejükkel akarták megállítani a franciákat, keménységük többször is átlépte a durvaság határát.

A félidő derekán Paul Pogba és Wilson Palacios összecsapott, noha mindketten kaphattak volna piros lapot, megúszták sárgával. A 43. percben Palacios ismét szabálytalankodott Pogbával szemben, de már a tizenhatoson belül. A franciák tizenegyest, a közép-amerikai játékos piros lapot kapott. Karim Benzema belőtte a büntetőt.

Talán már ez a jelenetsor is eldöntötte a mérkőzést, de a 48. percben biztosan nem maradt több nyitott kérdés. Benzema lövése után a labda a kapufára, onnan pedig a hondurasi kapusra pattant, majd visszafelé csorgott. Most először vizsgázott élesben a gólvonal-technika: jelezte, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Fura, hogy a stadion táblájára először azt írták ki, hogy nem született gól - de ez még az első kapufaérintést rögzítette. Mindenesetre a hondurasiakat megzavarta ez, tiltakoztak.

A harmadik gólt Karim Benzema lőtte, így a Real Madrid csatára az első francia játékos Zinedine Zidane a braziloknak az 1998-as vb-döntőben fejelt-lőtt duplája óta, aki vb-meccsen két gólt is szerzett. Ugyancsak 1998 óta először szereztek gólt a franciák első világbajnoki mérkőzésükön.

A nap harmadik (magyar idő szerint már hétfőn megkezdett) mérkőzésén az argentinok a torna eddigi leggyorsabb találatával, egy öngóllal vezetést szereztek. (Messi beívelt szabadrúgása után Sead Kolasincacról került a labda saját kapujába.) Mintha túlságosan is megnyugodtak volna ettől, összességében aligha akadt e találkozójánál rosszabb első félidő eddig a tornán.

A két jó barát, a két szállodai szobatárs, Lionel Messi és Sergio Agüero kettőse nem működött, Alejandro Sabella szövetségi kapitány ezért beküldte melléjük Gonzalo Higuaínt. Nem állítható, hogy ettől egycsapásra nagyságrendeket javult volna az Albiceleste játéka, de Messi - hiába kergette az egyébként jó vb-debütálást maga mögött tudható Muhamed Be¹iæ - rá igazán jellemző, gyönyörű gólt lőtt.

Az utolsó percekben a bosnyákok Vedad Ibi¹eviæ révén szépítettek, de egyenlíteni nem tudtak. Safet Su¹iæ együttese kikapott az esélyesebb argentinoktól, ám nem vallott szégyent, a hátralévő két csoportmérkőzésén kiharcolhatja a továbbjutást.

Nagy figyelmet kapott hétfő este az európai sajtóban a hír, hogy a horvát küldöttség meghatározatlan időre médiabojkottot hirdetett, miután a bokrokban elbújt paparazzók fényképeket töltöttek fel az internetre két, a szálloda medencéjébe meztelenül igyekvő védőről, Lovrenről és Æorlukáról. 

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×