eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Del Bosque: Nincs szükség forradalomra!

A világbajnokság második napja után is jobb a torna eddigi gólátlaga a mérkőzésenkénti háromnál. S lehetne még magasabb is az átlag, ha a kolumbiai játékvezető megadja a mexikóiak két szabályos gólját.

A kettes sorszámú találkozó (Mexikó-Kamerun 1-0) után csak felerősödött a játékvezetés kritikája. A kolumbiai Roldannak szerencséje, hogy a mexikóiak végül megnyerték a találkozót, így egyelőre nem döntő hiba, hogy a bíró két gólt is elvett Giovani dos Santostól. Az afrikaiak csak a mérkőzés rövid szakaszaiban tudták felvenni a versenyt a mexikóiakkal, akik 2006 után kezdték újra győzelemmel a világbajnoki szereplésüket. Érdekes egyébként, hogy a nem hazai földön rendezett tornákon 1998-ig mindig vereséggel kezdtek a mexikóiak. Azóta ellenben veretlenek, sőt a 2010-es döntetlentől eltekintve mindig nyerni tudtak a bemutatkozó mérkőzésükön. A kameruniak ellen a 90 perc egyetlen (megadott) gólját Oribe Peralta lőtte.

Bombameglepetést hozott a nap második mérkőzése: világbajnok még soha nem kapott ekkora verést, mint most a spanyolok a hollandoktól (5-1!). A 2010-es finálé két résztvevőjének találkozóján a spanyolok egy vitatható (a barcelonai Sport szerint például jogtalan) tizenegyesből szereztek vezetést Xabi Alonso révén. Meglepő volt, hogy a Real Madrid sztárja vállalta a lövést, mert a legutóbbi világbajnokságon kihagyott egyet a paraguayiak ellen. Most magabiztosan belőtte.

Az első játékrész hajrájában David Silva kihagyott ellenben egy óriási helyzetet, a mérkőzés után Vicente Del Bosque (aki szövetségi kapitányként a legsúlyosabb vereségét szenvedte el, hiszen öt gólt 1963 óta először kapott a Vörös) is azt emlegette, hogy teljesen másként alakult volna minden, ha Silva nem rontja el a helyzetét.

Mert, hogy utána már csak a hollandoknak voltak szép pillanatai, Robin van Persie és Arjen Robben vezérletével vagy álomszép gólokat szereztek, vagy "csak" kihasználták a világbajnok spanyol védők (beleértve Iker Casillast) kapitális hibáit. Az Oranje vb-mérkőzésen legutóbb 1998. június 20-án, Dél-Korea ellen nyert öt gólt szerezve. (Azt megelőzően is csak egyszer, Ausztria ellen 1978-ban.) Robin van Persie a legutóbbi kilenc válogatott mérkőzésén tíz gólt szerzett, Arjen Robben pedig a legutóbbi heten éppen hetet.

A hollandok eufóriában ünnepeltek, népszerű magazinjuk, a Voetbal International kiemelte, hogy ezzel a győzelemmel az Oranje a torna csúcsfavoritjai közé került. A spanyolok pofonról, megaláztatásról, szégyenről és bosszúról írtak, ellenben Vicente Del Bosque úgy véli, nincs szükség "forradalomra", nem kell felforgatni a következő mérkőzésre a csapatot.

Még egy apróság: ugyan 2010-ben is vereséggel kezdett a spanyol válogatott (akkor Svájctól kapott ki), mégis világbajnok lett - de akkor hét mérkőzésén összesen két gólt kapott. Most 90 perc alatt ötöt. Ez a spanyol vb-történetének második legsúlyosabb veresége, az elsőt is Brazíliában szenvedték el (1:6 a házigazdák ellen), még 1950-ben.

A nap harmadik találkozóján a chilei válogatott 3-1-re legyőzte az ausztrálokat. A dél-amerikai válogatott remekül kezdett, Alexis Sánchez és Valdivia egy-egy góljával 2-0-ra vezetett, de aztán könnyelműsködni kezdett. Az ausztrálok ettől vérszemet kaptak, s még az első félidőben Tim Cahill révén szépítettek. A második félidőben megvoltak a helyzeteik az egyenlítéshez, de, ismét csak Cahill révén, egy lesgólig jutottak.  Mi több, a végén Beausejour még egy gólt lőtt. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×