INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

"Nem kérjük meg a szurkolókat, hogy ne énekeljék el a Himnuszt"

Infostart / InfoRádió
Az Európai Kézilabda Szövetség kétezer eurós, azaz közel 600 ezer forintos felfüggesztett büntetéssel sújtotta a Veszprém férfi kézilabdacsapatát, mert szurkolói a nemzetközi mérkőzések előtt elénekelték a magyar Himnuszt. A klub elnöke elmondta: az EHF azért büntette meg a Veszprémet, mert az éneklés csúszást okozott a programban.
Hogyan értékeli az EHF döntését?

Vegyes érzésekkel. Két megközelítése van a történetnek. Az egyik, ami a versenyt lebonyolító nemzetközi szövetség olvasata. Ez úgy szól, hogy meghatározott események meghatározott időkereten belül kell, hogy lebonyolódjanak. Az ettől való eltérésnek különböző jogi és pénzügyi konzekvenciái vannak - itt döntően a televízióközvetítési jogokra vonatkozik a szövetség szigorú időmeghatározása. A másik olvasat az, ami joggal verte ki a biztosítékot minden jóérzésű magyar állampolgárban: egy nemzetközi szervezet nem jogosult olyan döntést hozni - amit egyébként a szervezeti szabályzatában leírva sehol nem is mond ki -, hogy valaki a saját hazájában a saját nemzete himnuszát ne énekelhetné el bármikor, akár sportrendezvényen. Ez a két elmélet ütközött itt egymással. Ennek lett a vége egy ilyen salamoni megoldás: sokkal alacsonyabb összegben határoztak meg pénzbüntetést az időkeret túllépése miatt, de érezték ennek a fonákságát ők is, ezért rendelkeztek a kiszabott pénzbüntetés felfüggesztéséről.

Akkor a Himnuszt azért nem lehet elénekelni, mert az csúszást okozhat a programban?

A Himnuszt bárki bármikor elénekelheti, csak amikor megindul a hivatalos közvetítési idő, onnantól kezdve az idő múlásával a nemzetközi szövetség rendelkezik, döntően televíziós közvetítési jogdíjak okán. Tehát ilyet ők soha nem mondtak, hogy egy nemzeti himnuszt nem lehet egy sportrendezvény előtt elénekelni. El lehet énekelni a szünetben, a mérkőzés végén, vagy a mérkőzés kezdését megelőzően korábban, a lényeg, hogy a Himnusz éneklése miatti csúszás ne essen egybe a közvetítési időpontjukkal.

Az Európai Kézilabda Szövetség felfüggesztett pénzbüntetést adott a Veszprém csapatának. Mit jelent ez a felfüggesztés a gyakorlatban?


Meghatároztak egy időtartamot, és ha az az időtartam eredményesen telik el, tehát hasonló "rendbontás" nélkül, akkor ezt a viszonylag alacsony összegű büntetést nem kell kifizetni.

Meg fogják kérni ezek után a szurkolóikat, hogy a mérkőzés előtt ne énekeljenek?

Biztos, hogy nem kérünk ilyet. Megpróbálunk a szurkolóinkkal abban megegyezni, hogy a Himnusz éneklését, ami elvitathatatlan joga mindenkinek, egy kicsit korábban kezdjék. Ezt megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy időben ne csússzon egybe a közvetítés kezdő időpontjával.

Hanganyag: Domanits András


A címlapról ajánljuk