eur:
386.02
usd:
355.56
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Szörnyű csapás érte a hokit, lezuhant a Jaroszlavl gépe

Felszállás közben lezuhant egy Jak-42-es típusú utasszállító repülőgép szerdán Oroszországban, a Moszkvától mintegy 250 kilométerre északra fekvő Jaroszlavl közelében. Az első jelentések 36 halálos áldozatról szóltak, később repülőtéri értesülésekre hivatkozva a RIA Novosztyi és az Interfax hírügynökség azt jelentette, hogy 45-en - 37 utas és 8 főnyi személyzet - tartózkodtak a gépen, és két ember élte túl a katasztrófát. Egyes hírügynökségek két túlélőről tudnak. A gépen a jaroszlavli jégkorongcsapat utazott.

Szörnyű tragédia érte a jégkorongot azzal, hogy szerdán lezuhant az orosz nyílt profiligában (KHL) érdekelt Lokomotiv Jaroszlavl csapatának repülőgépe.

A klub az egyik legjobb a KHL-ben, az előző idényben alapszakasz-második volt, majd az elődöntőben esett ki, míg 2008-ban és 2009-ben finálét játszhatott. Több külföldi világsztár - például a svéd Stefan Liv, a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, a lett Karlis Skrastins, a fehérorosz Ruszlan Szalej - mellett orosz tehetségek alkották az ütőképes együttest.

A kapus Liv olimpiai és világbajnok volt 2006-ban. A csatár Vasicek szintén abban az évben Stanley Kupát nyert az NHL-es Carolina Hurricanes alakulatával, Marek és Rachunek 2010-ben vb-aranyérmes lett a cseh válogatottal. Szalej 917, Skrastins 832 NHL-meccs után idén nyáron igazolt Jaroszlavlba, de szintén néhány hónapja szerződött a klubhoz Liv, Marek és a német Robert Dietrich. A szlovák Demitra vb-bronzérmes, olimpiai negyedik, és az NHL-ben háromszor játszott All Star-meccsen.

Az edző szintén legendás alakja a sportágnak, Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt.

A Jaroszlavl szerdán Minszkbe indult, ahol csütörtökön kezdte volna meg a 2011/12-es idényt. A bajnoki rajt szerdán volt, a Szalavat Julajev és az Atlant meccse azonban félbeszakadt, amikor a résztvevők hírt kaptak a szörnyű tragédiáról.

A KHL az észak-amerikai profiliga, az NHL után a második legerősebb bajnokságnak számít, és ebben a Lokomotiv az egyik legjobb klub. A nyílt orosz bajnokságban az orosz mellett lett, fehérorosz, kazah és idéntől szlovák (Poprad) csapatok szerepelnek. Szinte mindegyik klubban több világsztár is helyet kap, akik szezonként sok-sok millió dolláros fizetést kapnak. A csapatok mögött főleg tőkeerős energetikai cégek állnak.

Az egyik túlélő a csapat 26 éves csatára, Alekszandr Galimov, de testfelületének nyolcvan százaléka megégett, a másik túlélő a gép fedélzeti mérnöke, de lehetséges, hogy van egy harmadik túlélő is a jaroszlavli kórház főorvosa szerint.

A három hajtóműves, még a szovjet időkben tervezett gép minszki úti céllal szállt fel, de ezt követően három részre szakadt; a géptörzs egyik része a földbe csapódott, míg másik két része a Volgába ömlő Tulosa folyóba zuhant.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának információs szolgálata azt közölte, hogy a gép, miután elrugaszkodott a felszállópályáról, nem tudott kellő magasságba emelkedni, egy antennának üközött, s ezt követően zuhant le.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×