eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mennyi pénzt zsebel be a BL-győztes?

Anyagi szempontból jackpottal ér fel a döntőbe jutás a labdarúgó Bajnokok Ligájában - mondta az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Egy tanulmány szerint a győztes klub 53 millió euróval többet kasszírozhat ellenfelénél, összesen 126 millió eurót, vagyis egy magyar élvonalbeli futballcsapat éves költségvetésének több mint negyvenszeresét. Dénes Ferenc szerint az, hogy a nemzeti bajnokságok már véget értek és finálét átették szerdáról a szombati főműsoridőbe, nagyobb nézettséget hozhat.

A szombat esti Bajnokok Ligája-döntő győztese 126 millió eurót kasszírozhat. Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádiónak elmondta: nagyjából 50 millió euró az UEFA büdzséjéből érkezik pénzdíjként, és ehhez jönnek még a járulékos hasznok, a játékosok értéknövekedése, az ajándéktárgyak eladása, valamint a megugró televíziós- és médiajogdíjak. sorozat hivatalos szponzora, a MasterCard megbízásából készült tanulmány szerint a vesztes csapat sem jár rosszul, ugyanis 73 millió euró nyereséggel számolhat.

A sportközgazdász beszélt arról is, hogy a válság nem igazán érintette a labdarúgás csúcsát jelentős szórakoztatóipart, vagyis a BL-t. Koncentrálódtak az erőforrások, a támogatók még több pénzt tettek be a rendszerbe, hogy ne kerüljenek ki onnan - tette hozzá.

Dénes Ferenc jó lépésnek tartja azt, hogy a nagy bajnokságok zárása után egy héttel rendezik a döntőt, így több ideig beszélnek a BL-ről, a finálét ráadásul áttették a szombati főműsoridőbe. Szerencséje is van az UEFA-nak a párosítással, a Barcelona-Manchester United meccset fel lehet úgy építeni, akár egy Super Bowlt, így szinte az egész világ a Wembley-re fog figyelni - vélekedett.

A MasterCard elemzése alapján a londoni finálé 17,5 millió euróval hoz többet az európai gazdaságnak, mint a tavalyi végjáték: a kontinens gazdasági forgalmára gyakorolt hatás becsült értéke idén mintegy 369 millió eurót tesz ki. A bevétel jelentős részét főként a szurkolók utazási és szállásköltségei jelentik. Emellett a rajongók jelentős összegeket költenek reklámpólókra, ételre és italra, milliók nézik majd a mérkőzést bárokban, éttermekben, vásárolnak fogyasztói cikkeket, és várhatóan a mérkőzésre kötött sportfogadások száma is megugrik majd.

London 110 ezer szurkolót vár az eseményre. Az ottani vállalkozások 52 millió eurós bevétellel számolhatnak, amely elsősorban vendéglátásból, sportemléktárgyak értékesítéséből, reklámmegrendelésekből és események bevételeiből származik.

A brit fővároson kívül a részt vevő csapatok otthonában is jelentős, mintegy 18 milliós gazdasági fellendülés várható a mérkőzés hatására. A legnagyobb tengerentúli érdeklődést Dél-Amerikában várják, mivel a kontinensről összesen 12 futballista érintett a BL-döntőben, ráadásul Mexikótól Argentínáig a népesség mintegy 40 százaléka spanyol kulturális örökséget ápol, így rekordbevételre számíthatnak a dél-amerikai televíziók, vendéglátóhelyek és kereskedők is.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×