eur:
388.82
usd:
361.2
bux:
68536.16
2024. május 7. kedd Gizella

Már a Barcelona és a United is ünnepelhetett a Wembley-ben - videók

A szombat esti Barcelona-Manchester United mérkőzés a hatodik Bajnokok Ligája-döntő lesz, amit a londoni Wembley-stadionban rendeznek. Az újjáépített, 90 ezres aréna először ad otthont a finálénak. Mindkét mostani döntősnek szép emlékei fűződnek a Wembley-hez. Összeállításunkban a korábbi döntőket elevenítjük fel.

Az első BEK-döntőt 1963-ban rendezték Londonban, a Milan és a Benfica meccsére 45 ezren voltak kíváncsiak. Eusébio vezetést szerzett, de az olasz együttes Altafini duplájával fordított és végül 2-1-re nyert a portugálok ellen, így a Benfica nem tudta sorozatban harmadszor megnyerni a serleget. A kupát Cesare Maldini emelhette először a magasba. Ez volt a piros-feketék első BEK-győzelme.

Öt évvel később a Benfica visszatért a Wembley-be, és már 92 ezer nézőt vonzott a Manchester United elleni finálé. Sir Matt Busby együttese tíz évvel a müncheni tragédia után jutott először a klubfutball csúcsára azzal, hogy az 1-1-es rendes játékidő után hosszabbításban 4-1-re verte a lisszaboniakat. A hajrában Eusébio lövését Stepney bravúrral védte, majd a hosszabbítás elején a United két gyors góllal eldöntötte a meccset. A repülőszerencsétlenség túlélői közül ketten játszottak, a csapatkapitány, Bobby Charlton két gólt is szerzett.


1971-ben a Johan Cruyff-fal felálló Ajax első diadalát a Wembley-ben érte el. Az amszterdamiak a Puskás Ferenc irányította Panathinaikoszt győzték le 2-0-ra. Van Dijk már az 5. percben előnyhöz juttatta a holland együtetes, majd a hajrában Arie Haan is betalált. Az Ajax a következő két kiírást is megnyerte.


A Liverpool 1978-ban a Wembley-ben tudta megvédeni címét. A Bruges elleni döntőt a klub legendájának, a jelenlegi menedzsernek, Kenny Dalglish-nak a gólja döntötte el. A belga együttesben kezdőként szerepelt Kű Lajos. A magyar játékos a fináléban játszotta első meccsét új csapatában, és mindmáig ő az utolsó magyar állampolgárságú futballista, aki a legrangosabb kupasorozat döntőjében részt vett.


Az 1992-as finálé a Barcelona számára marad felejthetetlen emlék: a katalán együttes a régi Wembley-ben nyerte meg története során először a sorozatot, amit akkor neveztek utoljára BEK-nek. A Sampdoria ellen Ronald Koeman hosszabbításban szerzett szabadrúgásgólja volt az egyetlen találat. A Barcelona első álomcsapatában főként saját nevelésű játékosok - köztük a mostani tréner, Josep Guardiola - szerepeltek néhány külföldi sztárral kiegészülve, akárcsak a jelenlegi együttesben. Johan Cruyff ezúttal vezetőedzőként ért a csúcsra.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×