eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ki az a portugál edző, aki még Mourinhót is elhomályosíthatja?

José Mourinho nyomába akar lépni ma este egy mindössze 33 éves portugál edző, bizonyos André Villas-Boas. Az ifjú tréner és a Különleges életútjában kétségtelenül már eddig is sok volt a hasonló vonás. Bobby Robson mentori szerepe, a kiváló, s a pályafutás indítását nyilvánvalóan segítő angoltudás, a szerénynél is szerényebb játékos-karrier, s nem utolsósorban az FC Portóval elért hazai siker. Ma este, Dublinban Villas-Boas szeretné még egy dologban másolni Mourinho pályafutását: azt reméli, hogy az ő karrierjének első nagy nemzetközi sikere is a második számú európai klubtrófea elhódítása lesz.

Az FC Porto ma este az idényt a Bajnokok Ligájában kezdő FC Braga ellen játszik Írország fővárosában, az Európa Ligáért. Két portugál csapat még sohasem játszott egymás ellen döntőt, mint ahogy a Braga az első portugál klub a nagy hármason (Benfica, Sporting, Porto) kívül, amelyik finalista lett, bármelyik összeurópai sorozatban.

A Porto már megnyerte e kupa elődjét, az UEFA-kupát, egyébként éppen José Mourinho irányításával, 2003-ban. A vezérkar akkor még együtt tudta tartani a csapatot, s a Sárkányok megnyerték a Bajnokok Ligáját. Utána azonban a kulcsemberek (Deco, Dernlei, Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho) rövid időn belül távoztak.

Nem vitatható, hogy a Porto egészen elsőrangú, még a nagy klubok által is irigyelt játékos-politikát folytat. Keveseknek sikerül az "álomkereskedés": olcsón végy, drágán adj el. A Portónak igen. 2004 óta minden egyes szezonban pozitív szaldóval zárta a klub az átigazolási idényt, s eközben akadt olyan év, amelyben közel 60 millió (2004-2005), de olyan is, amelyben 53,7 (2007-2008), vagy olyan, amelyikben 41,1 (2009-2010) millió eurós pluszt termelt.

Története során mindössze kétszer adott ki 10 millió eurónál nagyobb összeget játékosért (a brazil Hulkért 19 milliót fizetett a japán Tokio Verdinek, az argentin Lucho Gonzálezt 10,25 millióért vette a River Plate csapatától), ugyanakkor tíz olyan játékosa is szerepel a listáján, akit többért adott el, mint a Hulkért fizetett átigazolási rekord. Csak néhány példa: Anderson (ma Manchester United) 31,5 millió, Pepe (Real Madrid) 30 millió, Ricardo Carvalho (ma Real Madrid, akkor a Chelsea-nek eladva) 30 millió.A mostani keretben is akad olyan játékos, akiért legalább ilyen bevételre számíthat az FC Porto. Elsősorban Hulk, a mostani portugál szezon gólkirálya, akinek árát a Transfermarkt.de szerényen 21 millió euróra becsüli - de ennél nyilván többért mehet, miután nemrégiben 2016-ig meghosszabbította a szerződését a Sárkányoknál.

A másik nagy kincs a kolumbiai "Sólyom", azaz Radamel Falcao, aki a második számú európai kupasorozatban rekordot jelentő, 16 gólnál jár már az Európa Ligában. 2013-ig van szerződése, 30 millió euró a kivásárlási ára - aligha fogja ő a következő idényt Portóban tölteni, miután az idényben eddig 41 mérkőzésen 37 gólt szerzett.

A Porto keretének 71 százaléka (azaz 17 játékos) külföldi, közülük hat brazil. A Bragánál (a már portugál állampolgárságot is szerzetteket is beleértve) 12 brazil van - így aztán szinte biztosan olyan Európa Liga-döntő lesz a ma esti, amelyben a nemzetiséget, a szülőföldet tekintve a brazilok, illetve Brazília lesznek, illetve lesz majd a rekorder.

Miután az FC Porto megnyerte már a portugál bajnokságot - egyébként a klub történetében először veretlenül, mindössze hat pontot elhullajtva - és vasárnap játssza a Guimaraes ellen a kupadöntőt, így André Villas-Boas a triplázás lehetősége előtt áll.

Ebben szeretné őt megakadályozni az FC Braga (az idény után egyébként már biztosan távozó) edzője, Domingos Paciência, aki közvetve bár, de tulajdonképpen elindította a mostani kollégát a sikerek felé vezető úton. A 16 évesen még az újságírói hivatással kacérkodó Villas-Boas ugyanis azért írt levelet Bobby Robsonnak, a Porto akkori edzőjének, mert úgy érezte, Domingos nem kap elég játéklehetőséget. A levelet személyes megismerkedés követte, majd egyfajta mentori viszony, aminek az eredménye ma este lehet még gazdagabb, az Európa Liga döntője után.


Európa Liga-döntő
FC Porto-Sporting Braga
Dublin, 20:45

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×