eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

José Mourinho jövője az Inter elnökétől függ

Madrid a királyi klubért lelkesedő fele lázban: várja a boldogító igent. A kérő a Real Madrid, akinek ki kell mondani a választ: José Mourinho. De előtte még engedélyt kell rá kapnia.

José Mourinho hónapok óta arra készül, hogy elhagyja Olaszországot, s hetek óta arra, hogy a Real Madrid edzője legyen. Soha nem érezte az otthonának az olasz futballt, nem véletlen, hogy szinte azóta, amióta az Inter edzője lett, havonta emlegették angliai visszatérését.

Talán mindenképpen távozott volna az Intertől - Massimo Moratti elnök szerint túl sok ellensége volt a calcióban -, de más eredményekkel a háta mögött nem lett volna stílusos. Ha úgy tetszik: nem írta volna tovább a legendáját, nem erősített volna arra rá, hogy ő a Különleges.

Ha "csak" a bajnokságot nyeri meg, vagy a bajnokságot és a kupát, egyszerűen lemásolja elődje, Roberto Mancini teljesítményét, egy lett volna az Inter bajnokcsináló edzői közül. (Van köztük egy magyar, Veisz Árpád is.) De ettől még nem ért volna el olyan eredményt, ami a klubtörténet legjobbjai közé emeli.

A Bajnokok Ligája-győzelem, s a triplázás ellenben arra a magaslatra helyezte, amelyen előtte a fekete-kékek edzői közül csak Helenio Herrera, a hatvanas évek sikeredzője járt. Így lehet távozni, így lehet űrt keletkeztetve búcsúzni.

Két BL-győzelemmel, a Chelsea-nél nyert hat trófeával (amivel az angol klub történetének legeredményesebb edzője), a portói sikerekkel, a 2002 februárja óta íródó hazai bajnoki veretlenséggel, összesen 17 megnyert serleggel mi lehetett neki még kihívás? Csak a Real Madrid. Az a klub, amelynek presztízse még mindig a legmagasabb a futballvilágban.

Florentino Pérez és Jorge Valdano nagyon akarja, José Mourinho már kijelentette, hogy megy. A szerződés azonban mégsem biztos - hiányzik a harmadik fél igenje. Mourinhót szerződés köti az Interhez, amelynek értelmében 16 millió eurót kellene fizetnie "szabadsága" megváltásáért.

Ilyen magas lelépési pénzt korábban egyetlen edzőért sem fizettek a futball világában, ugyanakkor a Real Madridnak, szükség esetén megvan a hajlandósága: tavaly Manuel Pellegriniért is kifizetett négymillió eurót. Ha most valaki megkérdezné Florentino Pérezt, tartja-e Mourinhót négyszer értékesebbnek - a válasza biztosan igen.

Ha megkérdeznék őt arról, reálisnak tartja-e az összeget arra is tekintettel, hogy tavaly tizenötször ennyit kifizetett a játékoskeret megerősítésre, megint csak igennel felelne. Aligha lesz a pénz a megegyezés akadálya. Persze, ha nem muszáj, nem fog fizetni.

Egyelőre nem tiszta, mit lép majd Moratti. Az elnök hétfő este vacsorán fogadta José Mourinhót a családi rezidencián. Olaszországban sem maradhat semmi titokban, az este 11-kor az utcára kilépő edzőt újságírók várták. Azt mondta nekik: "Az egyetlen, amit mondhatok, hogy nagyon jóízűt vacsoráztunk az elnök úrral."

Ezért aztán a világsajtó találgat, de inkább tartja magát a nézet: Massimo Moratti állni fogja a szavát. Korábban állítólag azt ígérte az edzőnek, elengedi, ha az Inter triplázik. José Mourinho megtette a magáét, mindent megnyert a csapatával.

Az üzletben nincs barátság, vagy gáláns gesztus? Morattinál van. Mindig ügyelt arra, hogy tökéletes úriemberként viselkedjen, még akkor is, ha pénz veszített rajta. Ronaldónak a hosszú sérülése alatt is folyósította a fizetést, pedig a liga szabályai szerint következmények nélkül felbonthatta volna a szerződést. Adrianót fizetett szabadságra küldte haza Brazíliába, amikor a csatár először válságba került. Nicolás Burdissót, a klub (egykori) argentin védőjét nem csak hogy elengedte, de még fizetést is adott neki, amikor a játékos hazaköltözött majdnem egy teljes évre, hogy leukémiás kislánya mellett legyen. (A kislány meggyógyult.)

Morattinak többet jelent - noha többször is elmondta, hogy nem volt szerencsés Mourinho időzítése -, hogy a Különleges megadta neki azt, amit egyetlen más edző sem az elmúlt 15 évben. Marcello Lippi, Hector Cúper, Gigi Simoni, Roberto Mancini, Roy Hodgson is ült pedig a kispadján, többek között. Mourinho Európa első számú klubjává emelte az Intert.

A spanyol sajtó, miközben sportnapilapjai internetes portáljainak vezető híre, hogy Mourinho sorsa az Intertől függ, valójában már tényként kezelik a portugál érkezését, idézve, Massimo Morattit, aki szerint a portugál edző elhagyja az Intert, s már csak a Real Madridra gondol.

A Marca és az AS tudni véli, hogy egyelőre két játékos szerepel az edző kívánságlistáján. (Fogalmazzunk úgy: ma, korábban ugyanis már Maicón, Diego Milito, sőt Steven Gerrard neve is elhangzott). A Sevilla spanyol válogatottja, Jesus Navas - aki pedig már szinte mindenben megállapodott a Liverpoollal - és a Benfica argentin olimpiai bajnoka, Ángel Di María, akit ellenben a portugál klub 30 millió euróért sem akar eladni. Más források szerint a kiszemeltek között szerepel a Juventus olasz válogatottja, Giorgio Chiellini is.

José Mourinho ügynöke, Jorge Mendes már szinte mindenben megállapodott a Real Madriddal, az átigazolási hírek rendszeres olvasói azt pedig pontosan értik, mit jelenthetnek az általában mindent letagadók világában Mourinho szavai: "Szinte biztosan a Madrid edzője leszek".

S üzent a Real Madrid játékosainak: "Most az Inter az európai futball csillaga, Európa bajnoka. Az lesz majd az üzenetem a futballistáknak, mielőtt edzem őket, hogy ők nem sztárok. Megjegyzem: az edző sem az. A sztár a csapat. Ha ezt megértik, mint ahogy a Porto, a Chelsea és az Inter játékosai is tették, a győzelmek sem maradnak el."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×