eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elképesztő cseh csoda a hokivébén

Hatalmas meglepetésre Csehország nyerte meg a 74. jégkorong-világbajnokságot a toronymagas esélyesnek tartott orosz válogatott előtt. A cseh válogatott minden idők egyik legizgalmasabb világbajnoki döntőjében remek védekezéssel gyűrte le a címvédő Oroszországot. Prágában valóságos hokiőrület tört ki a győzelem után.

Már a 20.másodpercben vezetéshez jutottak a csehek Jakub Klepis révén, aki egy orosz védekezési hibát használt ki a 38 éves, elnyűhetetlen Jagr segítségével. Az első harmadot végigtámadták az oroszok, de egyenlíteniük nem sikerült. Igaz, a harmad végén ütöttek egy remek gólt, de kiderült, hogy a találat már időn túl esett.

A második harmadban - Tomas Rolinek lábáról bepattant góllal - tovább növelték előnyüket a csehek. Az utolsó felvonásban összesen hétperces emberhátrányba kerültek a címvédő Ovecskinék, s ugyan a hajrában Pavel Dacjuk révén sikerült szépíteni (2-1), az egyenlítést már nem tudták kiharcolni. A 74. világbajnokságot 2-1-es győzelmével Csehország nyerte.

A vb-k történetében Csehország/Csehszlovákia a 12. aranyérmét szerezte meg, míg az örögrangsorban 25 sikerrel első oroszok nem tudták megszerezni sorozatban harmadik elsőségüket. Oroszország szinte a legerősebb csapatával vett részt a vébén, tele a tengerentúli jégkorongliga legnagyobb sztárjaival. A csehek több világklasszisukat otthon hagyták, ám a csodálatos Jagr vezényletével ezúttal Dávid legyőzte Góliátot.

A világbajnok cseh csapat névsora: Vokoun - Rozsíval, Moj¾í¹, Nìmec, Èáslava, Bla»ák, K. Rachùnek, Gøegoøek - Jágr, Vampola, Klepi¹ - Voráèek, Marek, Rolinek - Ka¹par, Èervenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáèek - M. Rù¾ièka. Szövetségi kapitány: Vladimír Rù¾ièka.

A torna legjobb kapusának a német Dennis Endrast, legjobb hátvédjének a finn Petteri Nummelint, legjobb csatárának az orosz Pavel Dacjukot választották.
A média All Star-csapata így alakult: Endras - Nummelin, Ehrhoff  - Dacjuk, Malkin, Paajarvi Svensson. A legértékesebb játékos (MVP): Endras. Meglepetésre a világbajnok csapatból senki sem került be, pedig a kapus Tomas Vokoun és csapat lelke, Jaromir Jagr minden hokiszurkolónál ott lenne a legjobbak közt.

A pontkirály az orosz Ilja Kovalcsuk lett 2+10-zel, a gólkirály a kanadai John Tavares 7-tel, Dacjuk és a svéd Jonas Andersson 6-tal követte.

A világbajnokság végeredménye: 1., 2., 3. Svédország, 4. Németország, 5. Svájc, 6. Finnország, 7. Kanada, 8. Dánia, 9. Norvégia, 10. Fehéroroszország, 11. Lettország, 12. Szlovákia, 13. Egyesült Államok, 14. Franciaország, 15. Olaszország, 16. Kazahsztán.

Olaszország és Kazahsztán kiesett, előbbi a magyar érdekeltségű divízió 1-es vb-csoportba került. Ezt a tornát mi rendezzük, a Papp László Budapest Sportarénában április 17. és 23. között. A következő A csoportos világbajnokság Szlovákiában lesz 2011 májusában.

Hokiünnep Prágában

A nagy esélyes orosz csapat elleni vasárnapi döntőt szurkolók milliói kisértek figyelemmel. Számos cseh városban a fő-téren elhelyezett óriás-kivetitőkön közvitették a végig izgalmas összecsapást.

A prágai Óváros-téren több tízezren szurkoltak, és a lefújás után nemzeti hősként ünnepelték csapatukat.

A hétfői cseh sajtó érthetően euforikus hangulatban számol be a tegnapi döntőről, és csodáról beszél. Különösen a kapus Tomas Vokoun és a veterán Jaromir Jágr teljesitményét emelik ki, de kijut a dicséretből a cseh ligában játszó fiataloknak is, akik egy csapásra sztárok lettek.

A Sport című napilap szerint a vb előtt névtelennek nevezett csapat arany betűkkel írta be magát a cseh hokitörténelembe.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×