eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lionel Messi az első argentin aranylabdás

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin játékosa nyerte a France Football magazin által alapított Aranylabdát, a futballvilág egyik legnagyobb presztízsű elismerését. A 22 éves Messi az első argentin győztes.

Lionel Messi 473 ponttal végzett az élen, Cristiano Ronaldo 233-at, Xavi 170-et kapott. A díj 54 éves történetében még egyetlen győztes sem diadalmaskodott ilyen elsöprő fölénnyel, az átadóünnepséget vasárnap tartják Párizsban.

"Nagy megtiszteltetés ez a számomra" - mondta első nyilatkozatában Messi, aki idén spanyol bajnoki címet, Király Kupát és Bajnokok Ligáját nyert, és kilenc találattal a BL gólkirálya lett.

Lionel Andrés Messi 1987. június 24-én született Rosarióban, öt évesen kezdett el futballozni, majd a Newell,s Old Boys-hoz igazolt. Tizenegy esztendősen növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, a klubnak pedig nem volt elég pénze ahhoz, hogy állja a kezelés költségeit, ekkor csapott le rá az FC Barcelona, amely felajánlotta "segítségét" és az egész családot Európába költöztette.

Első hivatalos mérkőzését 2004. október 16-án játszotta a Barca színeiben, ezzel a klub történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki bajnoki találkozón pályára lépett. Első gólját 2005. május 1-én az Albacete ellen szerezte,

ezzel ő lett a klub legifjabb gólszerzője. Érdekesség, hogy azóta ezt a rekordot Bojan Krkic már megdöntötte, méghozzá éppen egy Messitől kapott passzból volt eredményes.

2005 nyarán aranyérmet nyert az U20-as világbajnokságon az argentin válogatottal, hat góljával a torna gólkirálya lett, és a legjobb játékosnak járó elismerést is kiérdemelte.

A tornát követően José Pekerman szövetségi kapitány a felnőtt válogatottba is behívta Messit, aki augusztus 4-én a magyarok ellen mutatkozhatott be (akárcsak annak idején Diego Maradona), a Puskás Ferenc Stadionban. A debütálás nem sikerült valami fényesre, hiszen Messi csereként beállva alig egy percet töltött a pályán, amikor is Markus Merk játékvezető kiállította, mert lekönyökölte Vanczák Vilmost.

2006-ban megkapta a spanyol állampolgárságot is, 17 bajnoki mérkőzésen 6 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában egyszer talált a kapuba. A BL-ben aztán súlyos combsérülést szenvedett, amellyel veszélybe került világbajnoki szereplése, ám végül ott lehetett a németországi tornán.

A 2007-es idényben több alkalommal is sérüléssel bajlódott, egy történelmi tettet azért így is véghez vitt: a Real Madrid elleni örökrangadón mesterhármast rúgott, ami azt megelőzően az 1993/94-es szezonban Romáriónak sikerült.

2008. február 27-én századik hivatalos mérkőzését játszotta a Barca színeiben. Messi a március 4-i Celtic elleni BL visszavágón izomszakadást szenvedett és sírva hagyta el a Nou Camp gyepét. Az idény végén a Barcelona a csalódást keltő harmadik helyezést érte el a bajnokságban, ami miatt Frank Rijkaard vezetőedzőtől megvált a Barca vezetősége és a B csapatot sikerre vezető Josep Guardiolát nevezte ki.

Guardiola kinevezése után több meghatározó játékos is távozott, köztük Ronaldinho, akinek 10-es mezét Messi "örökölte". Messi ez után több gólt szerzett fél idény alatt, mint az előző szezonban összesen. Decemberben második helyen végzett az Aranylabda-voksoláson. A szezon második fele is parádésra sikerült Messi és a csapat számára egyaránt.

A Bilbao elleni Király Kupa döntő megnyerése után a bajnokságban is bebiztosították az első helyet a 6-2-re megnyert El Clásicón, majd következett a Manchester United elleni BL-döntő, ahol a Barcelona 2-0-ra legyőzte a címvédőt, Messi szerezte csapata második gólját.

Messi szeptemberben 2014-ig meghosszabbította szerződését az FC Barcelonával. ő bizonyos szempontból az első argentin aranylabdás (az első, aki aktuális klubkarrierje mellett az argentin válogatott tagja is), ugyanakkor az argentinok közül korábban spanyolként Alfredo Di Stefano (1957, 1959) és olaszként Omar Sivori (1961) is nyert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×