eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Barcelona már a századik gólján is túljutott az idényben

Sima hétvége volt, gondolhatnánk, hiszen a listavezetők közül a Barcelona, a Manchester United és az Inter is nyert. Ám volt miről beszélni azért: a Milan nem tudott nyerni a kiesőjelölt ellen, a Juve a 91. percben elért góllal nyert a Catania ellen, a Mönchengladbach rossz sorozata éppen a listavezető Hoffenheim ellen tört meg, tovább tart a Man United góltalansági szériája, hetedszer győzött sorozatban a Real Madrid, tüntettek a Stamford Bridge-en Scolari ellen - és még számos érdekesség.

Továbbra is nagy formában van az Aston Villa. Szombaton idegenben verte meg 2-0-ra a Blackburn Roverst, s ezzel sorozatban a hetedik bajnoki mérkőzését nyerte meg idegenben, ami klubrekord. A mostani szezonban egyébként a Villa idegenbeli mérlege a legjobb az összes csapaté közül. A Rovers elleni siker volt a birminghamiek sorozatban 13. veretlenül játszott mérkőzése.

A tizenhármas ezúttal nem szerencsétlen szám: ez is csúcsot jelent. A BBC szerint a Villának nem volt ilyen jó sorozata 1898 óta. Az ismert statisztikai elemzés, az Actim Index mutatói alapján a bajnokság eddigi szakaszában a legjobb teljesítményt nyújtott tíz játékos közé egyedül az Aston Villa ad három futballistát is, Gabriel Agbonlahort, Gareth Barryt és Ashley Youngot.

Természetesen mind a hárman tagjai a spanyolok elleni, szerdai sevillai mérkőzésre készülő keretnek - nem is az ő meghívásuk keltett meglepetést. Inkább klubtársuké, James Milneré, aki viszont tényleg remek formában játszik az elmúlt hetekben. Eleinte az utánpótlás-válogatottba kapott meghívót, ám Capello végül az A keretbe invitálta.

Egyébként akad rajta kívül még egy újonc a mezőnyjátékosok között: Carlton Cole, a West Ham United csatára. Cole, ellentétben Joe-val és Ashley-vel nem tudta megvetni a lábát a Chelsea-ben, az utóbbi időben, a Kalapácsosoknál azonban magára talált. A legutóbbi kilenc meccsén hat gólt szerzett - valószínűleg a kezdő csapatba kerül majd a spanyolok elleni mérkőzésen.

A Liverpool a múlt héten kiesett az FA-kupából az Everton elleni megismételt mérkőzésen, így immár ,,csak" a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában érdekelt. A Vörösök egyelőre tartják a lépést a Manchester Uniteddel, igaz, a Portsmouth elleni győzelemért nagyon meg kellett szenvedni. Kétszer egyenlítettek a Fratton Parkban, majd Fernando Torres a 92. percben megszerezte a győztes gólt.

A Kölyök főszerepet játszott a Pool második, Dirk Kuyt által lőtt góljában is - a mérkőzés után így aztán különösen sokan értetlenkedtek Benítez döntésén, aki Steven Gerrard távollétében is csak csereként küldte pályára két tapasztalt csatárát, Dirk Kuytöt és Torrest, valamint a középpálya motorját, Xabi Alonsót. Ezúttal, egy szűk órán keresztül, Benajun, Babel és Ngog volt a három támadó.

A Chelsea néhány szurkolója Luiz Felipe Scolari leváltását követelte egy transzparensen a Stamford Bridge-en. A Kékek nem tudtak gólt lőni hazai pályán az utóbbi hetekben csak vergődő, a mostanit is beszámítva kilenc mérkőzés óta nyeretlen Hull Citynek, s a mérkőzés végén örülhettek, hogy legalább döntetlennel megúszták a meccset. A Mourinho, majd Grant menedzseri korszakában hazai pályán félelmetes mérleget produkáló csapat a 2008-2009-es idényben tizenhat pontot veszített már eddig.

Tovább tart a Man United szenzációs sorozata, a csapat immár 13 bajnoki mérkőzésen nem kapott gólt. Véget ért a West Ham nyolc mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata. Ryan Giggsnek a mostani szezonban ez volt az első bajnoki gólja, korábban a Ligakupában a Boro, illetve a Bajnokok Ligájában a Celtic kapujába talált be.

Premier League, 25. forduló
Blackburn-Aston Villa 0-2
Chelsea-Hull City 0-0
Everton-Bolton 3-0
Manchester City-Middlesbrough 1-0
Portsmouth-Liverpool 2-3
Sunderland-Stoke 2-0
West Bromwich-Newcastle 2-3
Wigan-Fulham 0-0
Tottenham-Arsenal 0-0
West Ham United-Manchester United 0-1
Az élcsoport: 1. Manchester United 56 (24), 2. Liverpool 54, 3. Aston Villa 51, 4. Chelsea 49, 5. Arsenal 44.Az Inter ismét növelte az előnyét, immár hét ponttal vezet a második helyre előrelépő Juventus előtt. Ezúttal nem lehetett panasz a fekete-kékek teljesítményére, magabiztosan győzték le idegenben a Leccét. Zlatan Ibrahimovic szerezte az első gólt, majd az utolsó húsz percben Figo és Sztankovics is lőtt egy-egy gólt, fölényessé téve a győzelmet. Érdekes, hogy ez volt a bajnok harmadik legalább háromgólos idegenbeli győzelme a Serie A mostani szezonjában - az előző kettőt egyaránt Rómában érte el, előbb az AS Roma, majd a Lazio ellen.

A Milan sorozatban másodszor nem tudott nyerni hazai pályán, nagy meglepetésre döntetlent játszott az utolsó helyezett Reggina ellen. A szakadó esőben Davide Di Gennaro góljával a vendégek meglepték a piros-feketéket, külön érdekesség, hogy a gólszerző a Milan nevelése, s soha nem titkolta, hogy mindmáig a klub nagy szurkolója.

A második játékrészben Ancelotti lehívta a pályáról Ambrosinit és a több mint egy hónap után ismét kezdő Ronaldinhót. Seedorffal és Inzaghival javult is valamit a csapat támadójátéka, de végül csak büntetőből sikerült kiegyenlíteni: Pato harcolta ki, s Kaká váltotta gólra. Nem sokkal később Kaká megsérült, nem játszhat sem kedden az olaszok elleni, londoni mérkőzésen, sem pedig a jövő heti, Inter elleni derbin. Utóbbi találkozóról hiányozni fog az eltiltást érő sárga lapot begyűjtő Bonera is.

A Juventus a 90. percben szerzett góllal gyűrte le Szicília szigetén a Cataniát. A torinóiak Iaquinta góljával vezetést szereztek, de aztán a világbajnok csatár piros lapot kapott. Tulajdonképpen a második sárga lapja miatt küldte le a bíró, az elsőt azért kapta, mert a gólt ünnepelve levette a trikóját, a másodikat meg hátulról történő szerelési kísérlete miatt gyűjtötte be. Az emberelőnyben játszó Catania az 52. percben kiegyenlített a japán válogatott Morimoto góljával. De nem tudott pontot fogni, mert a 92. percben a csereként beállt dán Christian Povlsen egy szöglet után, a védők hibáját kihasználva gólt lőtt.

Az AS Roma a vártnál talán magabiztosabban, simán, 3-0-ra verte egyik, a negyedik helyért folytatott harcbeli riválisát. A Genoa védői nem tudták megállítani a nagyszerűen játszó Tottit és társait. Cicinho gólt lőtt, majd megsérült, Vucsinics ugyancsak gólt lőtt, majd lecserélte őt Spalletti - s a kapuba talált a montenegróit váltó Júlio Baptista is. Két kiállítással (Taddei, Sculli), két súlyos sérüléssel (Cicinho, Rubinho) tarkított mérkőzésen a Roma tovább folytatta remek hazai sorozatát.

A Fiorentina és a Lazio 2000 áprilisa óta egyszer sem játszott döntetlent egymással, ám most nem esett gól egészen a 90. percig. A hazaiak kapujában remekelt Sebastien Frey. A 18. perctől tíz emberrel játszó Lazio szerezhetett volna a helyzetei alapján három pontot is, de aztán pont nélkül ment haza, mert az utolsó percben Alberto Gilardino közelről a kapuba pofozta a labdát. Gilardino (és Ibrahimovic) 14 góljával egy találatnyira megközelítette a góllövőlistát vezető Marco Di Vaiót.

Serie A, 23. forduló
Lecce-Inter 0-3
Milan-Reggina 1-1
Catania-Juventus 1-2
AS Roma-Genoa 3-0
Fiorentina-Lazio 1-0
Cagliari-Atalanta 0-1
Udinese-Bologna 1-0
Sampdoria-Siena 2-2
Torino-Chievo 1-1
Palermo-Napoli 2-1
Az élcsoport: 1. Inter 53, 2. Juve 46, 3. Milan 45, 4. Fiorentina 41Hihetetlenül idegesítő lehet a Real Madrid játékosai, sőt hívei számára, hogy a csapat sorozatban nyeri a mérkőzéseket, s mégsem tud egyetlen ponttal sem közelebb lépni a Barcelonához. A ,,fehérek" sorozatban a hetedik bajnoki mérkőzésüket nyerték meg, ám továbbra is behozhatatlannak tűnő 12 pont a különbség a két csapat közül.

A Madrid egyetlen gólját ezúttal Gonzalo Higuaín szerezte, aki a mérkőzés után védelmébe vette a látványosságot nélkülöző játékot nyújtó csapatát. ,,Úgy játszunk, ahogyan kell ahhoz, hogy sorozatban nyerjük a mérkőzéseket." - mondta. Iker Casillas a 454. mérkőzésén szerepelt a Real Madridban, s ezzel beállította Paco Buyo rekordját. Még egy érdekesség: a lecserélt Robben annyira megsértődött azon, hogy át kellett adnia a helyét az új szerzemények, Julien Faubert-nek, hogy a találkozó vége előtt bevonult az öltözőbe.

Abel Resino érkezésével, illetve az edzőváltással visszatértek a régi idők az Atléticónál. 2009-ben először nyert a dél-madridi csapat, Agüero egy és Forlán két góljával. Mindazonáltal a napokban mindkét gólszerző megszellőztette, hogy a nyári átigazolási időszakban elhagyja a klubot, mindketten szeretnének olyan csapatban futballozni, amelyiknek reális esélye van különböző címeket nyerni. Agüerót állítólag a Barcelona hívja, Forlán Angliába tart.

A Barcelona a jelek szerint feltartóztathatatlan. A katalánok fél gőzzel is simán megverték a Sportingot, Samuel Eto'o már az első félidőben eldöntötte duplájával a mérkőzést. Az első volt, minden sorozatot figyelembe véve, a Barcelona századik gólja a szezonban. A harmadik találatot Dniel Alves szerezte, éles szögből leadott lövéssel. Carles Puyol könnyebben megsérült, kénytelen kihagyni az angolok elleni, hét közi válogatott mérkőzést.

Primera Division, 22. forduló
Real Madrid-Racing 1-0
Sevilla-Betis 1-2
Villarreal-Numancia 2-1
Mallorca-Deportivo 1-1
Recreativo-Atlético Madrid 0-3
Málaga-Almeria 3-2
Valladolid-Athletic Bilbao 2-1
Getafe-Espanyol 1-1
Barcelona-Sporting Gijon 3-1
Osasuna-Valencia 1-0
Az élcsoport: 1. Barcelona 59, 2. Real Madrid 47, 3. Sevilla 38, 4. Valencia 37, 5. Villarreal 37.

4

A bajnoki címre esélyes csapatok közül egyedül a Bayern München tudott nyerni a fordulóban. A bajorok, miután nagy nehezen legyőzték a Dortmundot, elmondhatják magukról, hogy jobban kezdték a tavaszi idényt, mint az őszit, akkor ugyanis két döntetlennel nyitottak, most pedig a hamburgi vereség után nyertek.

A mérkőzés hőse Miroslav Klose volt, aki szinte alig edzett a múlt héten, s egészen a mérkőzés kezdetéig kétséges volt a játéka. Végül játszott, s a 88., és a 92. percben szerzett góljaival eldöntötte a mérkőzést. A Bayern Zé Roberto találatával egyenlítette ki Valdez gólját - de egészen az utolsó percekig úgy festett, döntetlent hoz a mérkőzés. Akkor azonban következett Klose négy perce, s a Bayern megnyerte a meccset. A vendégeknél Hajnal Tamás végigjátszotta a mérkőzést, ő készítette elő Valdez találatát.

A Hoffenheim meglepetésre csak döntetlent játszott a kiesőjelölt Mönchengladbach otthonában, ráadásul a mindössze a negyedik Bundesliga-mérkőzésén játszó brazil Wellington csak a 89. percben mentette meg legalább az egyik pontot. A Gladbach öt vereség után szerzett újra pontot - éppen a listavezető ellen. Király Gábor már ott ült a Leverkusen kispadján, Dárdai Pál ellenben ezúttal nem kapott helyet a Herthában.

Bundesliga, 19. forduló
Bielefeld-Hertha BSC 1-1
Mönchengladbach-Hoffenheim 1-1
Karlsruhe-Hamburg 3-2
Leverkusen-Stuttgart 2-4
Wolfsburg-Bochum 2-0
Schalke-Werder 1-0
Frankfurt-Köln 2-2
Bayern München-Borussia Dortmund 3-1
Cottbus-Hannover 3-1
Az élcsoport: 1. Hoffenheim 39, 2. Bayern 38, 3. Hertha 37, 4. Hamburg 36.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×