eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Barcelona vissza akarja foglalni a Madridtól a trónt

Ma este kezdődik a spanyol labdarúgó-bajnokság első osztályának, a Primera Divisiónnak a 2008-2009-es idénye. A legnagyobb esélyes ismét a Real Madrid és a Barcelona, a harmadiktól ötödik helyre az Atlético Madrid, a Sevilla és a Villarreal várható. Persze, az eddigi 77 kiírásból talán egy sem ért véget hajszálpontosan a papírformának megfelelően.

A Primera Divisiónban (amely az UEFA a nemzetközi kupaszereplést alapul vevő statisztikái szerint a második legerősebb az angol Premier League mögött) húsz csapat rajtol. Tizenheten a 2007-2008-as szezonban is az elitben játszottak, a három kieső, a Zaragoza, a Murcia és a Levante helyére három újonc, a Numancia, a Sporting Gijón és a Málaga került.

Ami a húsz csapat földrajzi elhelyezkedését illeti, némileg talán meglepő, hogy a mezőny egynegyedét Andalúzia adja. (Almería, Betis, Málaga, Recreativo, Sevilla). Három csapata van Madridnak (Real, Atlético, Getafe), kettő Katalóniának (Barcelona, Espanyol), Valenciának (Valencia, Villarreal), valamint Kasztília és Leónak (Valladolid, Numancia). Egy klub képviseli majd Asztúriát (Sporting Gijón), a Baleári-szigeteket (Mallorca), Baszkföldet (Athletic Bilbao), Kantábriát (Racing Santander), Galíciát (Deportivo) és Navarrát (Osasuna).

A nyáron a Barcelona költötte a legtöbbet, a holt idény három legdrágább játékosa egyaránt gránátvörös-kék mezbe bújt. Daniel Alvesért 32 millió eurót kapott a Sevilla, (s további 14-et Seydou Keytáért), Martin Cáceresért 16,5 millió euróval gazdagodott a Villarreal, míg az Arsenal 15 millió euróért adta el a katalánoknak Alekszandr Hlebet. A nyár legdrágább vétele a Barca új igazolásain kívül Rafael van der Vaart, aki 15 millióért költözött Hamburgból (a Real) Madridba.

Az ezredforduló környékén, az 1999-2000-es idényben játszott legutóbb magyar futballista a spanyol élvonalban, az akkor az Espanyolnál alkalmazásban lévő Molnár Balázs személyében. A középpályásnak mindössze négy bajnoki mérkőzés jutott.

A válogatott játékosok közül azóta rövid ideig Éger László és Horváth Ferenc futballozott Spanyolországban, de "csak" a második ligáig, előbbi az Ecijáig, utóbbi az azóta az élvonalba került Almeriáig vitte. Az utánpótlás-válogatott Szalai Ádám manapság is a Real Madrid fiókcsapatának, a Castillának a játékosa.

Hosszú évek múltán viszont újra lesz magyar a világ egyik legerősebb bajnokságában: Vadócz Krisztián, a nagy világjáró, külföldi pályafutása során immár a negyedik bajnokságban mutathatja meg tudását. A francia Auxerre, a skót Motherwell és a holland NEC Nijmegen egykori játékosa az Osasuna tagja lett.

A két nagy közül a Barcelona kerete változott inkább, átalakult a kezdő csapat. Ezzel szemben a Real Madridnál még nyomokban sem volt példa a tavalyihoz hasonló, őrült bevásárlásra. Egyébként emberemlékezet óta most először fordul elő, hogy a két óriást olyan edzők vezetik, akik hajdanán klubtársak voltak, igaz, némi csúsztatás van a történetben, mivel Bernd Schuster 1988-as búcsújakor "Pep" Guardiola még csak a Barcelona B csapatában futballozott.

Most is onnan, azaz a B csapatból lépett elő, neki kell kivezetnie a katalán együttest az utóbbi évek sikertelensége jelentette labirintusból. Bár sokan kételkedtek abban, hogy ez sikerülhet (bevallom, magam is), eddig jó úton jár. Már néhány nappal a kinevezése után kinyilvánította, hogy Ronaldinhval, Eto'óval és Decóval nem számol a következő idényben.

A Rijkaard-éra legnagyobb sikeriben a legnagyobb szerepet játszó három játékos közül a két brazil távozott, Eto'o hosszas alkudozások után maradt, noha még az is felvetődött, hogy Üzbegisztánban köt ki. Ugyancsak távozott Zambrotta, s az előző szezon peremberei közül Giovani, Ezquerro, Edmílson, Oleguer, s Thuram is. (Utóbbi visszavonult, de ha nem diagnosztizálják szívzűrét, ma a PSG játékosa.) Cserébe Guardiola szinte az összes játékost megkapta, akit nagyon szeretett volna leigazolni, talán David Trezeguet kivételével.

A Barca az első BL-selejtezőjéig öt fontos előkészületi mérkőzést játszott, lenyűgöző eredményekkel. (Hibernian 6-0, Dundee United 5-1, Fiorentina 3-1, Chivas 5-2, NY Red Bull 6-2, mind győzelem.) Kikapott aztán a BL-selejtező visszavágóján, de ez nem sokat számított.

A meccseket nézve kiderült, hogy Guardiola szakított a Barcelona egyik védjegyének számító, a Rijkaard-érában szinte megkövesedett 4-3-3-as felállással, s 4-4-2-re váltott. A játékosok szerint nem csak ez a pozitív változás a múlthoz képest, hanem hogy jobb a munkamorál, s hogy Guardiola jobb viszont ápol a játékosaival, mint Rijkaard.

A Real Madrid jobban kezdte az idényt, mint 2008-ban: akkor ugyanis elveszítette a spanyol Szuperkupa-döntőt a Sevilla ellen, most ellenben, bravúrral, kilenc emberrel, megnyerte a bernabéuban a Valencia ellen.REAL MADRID
Érkezett: Van der Vaart (HSV), Garay (Racing), De la Red (Getafe, kölcsönből vissza); Javi García (Osasuna, kölcsönből vissza).
Távozott: Julio Baptista (AS Roma), Parejo (QPR), Soldado, Granero (Getafe), Balboa (Benfica), Pablo García

VILLARREAL
Érkezett: Ibagaza (Mallorca), Edmilson (Barcelona); Llorente (Valladolid), Flores (River Plate Montevideo), Altidore (NY Red Bulls).
Távozott: Josico (Fenerbahce), Felipe Manoel (Huesca, kölcsönbe), Marcos (Real Sociedad, kölcsönbe), Escudero (Valladolid, kölcsönbe), Josemi (Mallorca), Somoza (Velez Sarsfield), Marco Rubén (Recreativo), Tomasson (Feyenoord), Jonathan Pereira (Racing, kölcsönbe), Mavuba (Lille), Martín Cáceres (Barcelona)

BARCELONA

Érkezett: Hleb (Arsenal), Henrique (Palmeiras), Keita és Daniel Alves (Sevilla), Piqué (Manchester United), Cáceres (Villarreal).
Távozott: Marc Crosas (Celtic), Ezquerro (Osasuna), Henrique (Leverkusen, kölcsönbe), Ronaldinho (Milan), Oleguer (Ajax), Carlos Coto (Sevilla Atlético), Deco (Chelsea), Thuram (visszavonult), Zambrotta (Milan), Edmílson (Villarreal), Giovani (Tottenham)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Banega (Valencia, kölcsönbe), Paulo Assunção (Porto), Coupet (Ol. Lyon), Sinama Pongolle (Recreativo), Ujfalusi (Fiorentina), Heitinga (Ajax).
Távozott: Reyes (Benfica), Roberto Jiménez (Recreativo), Mario Ruyales (Sevilla B), Ze Castro (Deportivo, kölcsönbe), Mario Suárez (Mallorca), Mista (Deportivo), Braulio (Zaragoza), Iván Cuéllar (Sporting), Falcón (Celta)

SEVILLA
Érkezett: Duscher (Racing Santander), Squillaci (Ol. Lyon), Romaric (Le Mans), Acosta (Lanús), Fernando Navarro (Mallorca), Konko (Genoa).
Távozott: Cobeño (Rayo Vallecano), Duda (Málaga), De Sanctis (Galatasaray), Martí (Sevilla), Casado (Recreativo), Poulsen (Juventus), Daniel Alves és Keita (Barcelona), Boulharouz (Chelsea)

VALENCIA
Érkezett: Renan (Internacional Porto Alegre), Del Horno (Athletic, kölcsönből) Pablo Hernández (Getafe), Manuel Fernandes (Everton kölcsönből).
Távozott: Arizmendi (Zaragoza), Banega (Atlético, kölcsönbe), Sisi (Recreativo, kölcsönbe), Jordi Alba (Nástic), Sunny (Osasuna, kölcsönbe), Mora (?), Cañizares (?) Caneira (Sporting CP)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×