eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erősített mind az öt olasz sztárklub

Szombaton délután, az Udinese-Palermo mérkőzéssel kezdődik az olasz ligabajnokság 77. kiírása. Az előzetes jóslatok szerint a legutóbbi három bajnokságot megnyerő Inter, az utóbbi évek "örök másodikja", az AS Roma, valamint a jól erősítő AC Milan és Juventus a scudetto legnagyobb esélyese. Ugyanakkor a szövetségi kapitány, Marcello Lippi a Fiorentinát is esélyesnek véli az elsőségre.

Természetesen idén is húsz csapattal rajtol a mezőny, három újonccal (Chievo Verona, Bologna, Lecce). Egyik sem abszolút újonc, a Chievo egyetlen, a Lecce két, a Bologna három szezon után tér vissza az elitbe. Ami a Serie A csapatainak földrajzi elhelyezkedését illeti, hét csapat is képviseli a szegényebb délt, köztük a szárd Cagliari és a szicíliai Catania és Palermo.

Négy várost képvisel két csapat, azaz nyolcszor rendeznek majd az idényben városi derbit. Kettőt Milánóban (Inter, Milan), kettőt Genovában (Genoa, Sampdoria), kettőt Rómában (Lazio, AS Roma), s kettőt Torinóban (Juventus, Torino). A tartományok közül egyedül Lombardiában van három élvonalbeli csapat, a két milánói mellett a bergamói Atalanta.

A nyár tíz legdrágább átigazolásából - érdekes módon - egyaránt kettővel részesedik az öt nagy klub. Amauri (Juve) került a legtöbbe, 22,8 euróba, közvetlenül utána következik Ronaldinho. Persze, a listát még átírhatják az átigazolási időszak utolsó órái, állítólag az Inter nagyon közel jár a Portóval való megállapodáshoz, Ricardo Quaresma ügyében. Ha létrejön az üzlet, a portugál szélső biztosan bekerül a nyár legdrágább tíz játékosa közé a Serie A-ban.

A jelenlegi sorrend: Amauri (Palermóból Juventusba, 22,8 millió euró), Ronaldinho (Barcelona, Milan, 22), Muntari (Portsmouth, Inter, 15,5), Gilardino (Milan, Fiorentina, 15), Mancini (Roma, Inter, 13), Vucsinics (Lecce, Roma, kölcsönszerződés után vétel, 12), Vargas (Catania, Fiorentina, 12), Poulsen (Sevilla, Juventus, 9,7), Zambrotta (Barcelona, Milan, 9), Julio Baptista (Real Madrid, Roma, 9). Érdekes, hogy a tízből csak kettő született olasz játékos, igaz, mindkettő világbajnok: Alberto Gilardino és Gianluca Zambrotta.

Magyar játékos nincs a keretekben, Koman Vladimir, aki tavasszal még a Sampdoria keretét erősítette, s Szatmári Lóránd, aki a Reggina tagja volt, immár a B ligás Avellino játékosa, a válogatott védő, Vaskó Tamás társaságában. Ugyancsak a Serie B-ben játszik majd Vass Ádám és Feczesin Róbert (mindkettő Brescia), Bognár Zsolt (Frosinone), valamint Filkor Attila (Sassaulo)

INTER: A legnagyobb erősítés José Mourinho lehet, aki 2002 tavasza óta nem veszített hazai bajnoki mérkőzést aktuális klubjával. Roberto Mancini helyére került a vezetőedzői posztra. Közel sem ér véget azonban vele az újak listája. Noha Frank Lampardot nem sikerült megszerezni, érkezett helyette a Portsmouth-tól a ghánai Sulley Muntari. Mourinhónak fontos a szélsőjáték, ezért megvetette az AS Romától távozni vágyó, brazil Mancinit. S minden bizonnyal rövidesen érkezik Quaresma is. Visszatért kölcsönadásából az ugyancsak brazil Adriano.

A tervezett kezdő csapat: Julio César - Maicon, Cambiasso, Materazzi, Maxwell - Zanetti, Sztankovics, Muntari, Mancini - Balotelli, Ibrahimovic. Egyelőre Adriano, Chivu, Samuel, Burdisso, Rivas, Dacourt és Vieira sérült, ezért játszik az első meccsen Cambiasso számára szokatlan poszton, középhátvédben.

AS ROMA: Erősödött a fővárosi csapat is, noha elveszítette a brazil Mancinit, aki éppen az (egyik) legnagyobb vetélytárshoz, az Interhez került, valamint Ferrarit és Giulyt. A Farkasok megvették a Monacótól az ifjúsági Európa-bajnok Jeremy Ménezt, valamint a Real Madridtól Júlio Baptistát és a Liverpooltól John Arne Riisét.

Spalletti szűknek ítélte a csatárkínálatot, ezért érkezett Okaka a Modenából és a veterán Montella a Samptól. Megítélésünk szerint a legnagyobb erősítés a már korábban kölcsönjátékosként a Romában szerepelt Mirko Vucsinics megvétele a Leccétől.

A tervezett kezdő csapat: Doni - Cassetti, Mexes, Juan, Riise - De Rossi, Pizarro, Aquilani, Perrotta - Vucsinics, Baptista. Egyelőre Totti és Taddei sérült, a kapitány felépülése után kulcsemberré lép elő, s Taddei is sok játéklehetőségre számíthat.

JUVENTUS:

Claudio Ranieri sokáig harcolt Aquilani és Appiah megszerzéséért, előtte viszonylag hamar beletörődött abba, hogy Lukas Podolski és Bastian Schweinsteiger megvételére nincs esélye.

Így is erősödött a keret, hiszen az alapemberek közül senki sem távozott (Nocerino, Palladino, Almiron és Birindelli kiegészítő embernek számított), míg összesen tíz játékost vett a klub.

Köztük két kapust, Chimentit és az osztrák Manningert Buffon tartalékjának, Ekdalt és De Cegliét a jövő ígéretének tartva, míg Amaurit, Mellberget, Giovincót, Marchisiót, Knezevicet és Poulsent azért, hogy a több fronton is harcoló Juve fel tudja minden fronton venni a versenyt vetélytársaival.

A tervezett kezdő csapat: Buffon - Grygera, Mellberg, Legrottaglie, Molinaro - Camoranesi, Poulsen, Marchisio, Nedved - Trezeguet, Del Piero. Egyelőre Andrade, C. Zanetti, Chiellini, Zebina és Knezevic sérült, Sissoko a nyitányról eltiltott.

FIORENTINA:
Cesare Prandelli csapata lehet az idény meglepetés-szerzője. Jól erősítettek a Violák, Gilardino, az uruguayi Vargas, s a magyar válogatott ellen is látott, montenegrói Jovetics nagy vétel, ellensúlyozzák Ujfalusi és a fénykorán már régen túljutott Vieri távozását.

A klubtulajdonosok kitettek magukért: nem adták el a Romának Mutut, s elköltöttek vásárlásra közel 40 millió eurót. A bajnokság és a BL együtt sok lehet a firenzei csapatnak, de kétségtelen, megvetheti a lábát a legjobbak között a Serie A-ban.

A tervezett kezdő csapat: Frey - Zauri, Gamberini, Kroldrup, Vargas - Kuzmanovic, Melo, Montolivo; Jovetics - Mutu, Gilardino Egyelőre Jörgensen és Comoto sérült, Semioli eltiltott.

AC MILAN: Fura átigazolási idény áll a Milan mögött. Kétségtelenül nagynevű futballistákat igazolt elöregedett kerete felfrissítésére, de az érkezők közül többen is vélhetően túljárnak már pályafutásuk csúcsán.

Lezárult egy korszak, Cafu, Serginho, Ronaldo személyében három brazil is távozott, ellenben érkezett hét nagyhírű játékos: Abbiati (Atlético Madrid), Zambrotta (Barcelona), Ronaldinho (Barcelona), Senderos (Arsenal), Flamini (Arsenal), Borriello (Genoa) és Sevcsenko (Chelsea).

A bajnoki címre esélyes csapatok közül egyedül a Milan nem érdekelt a Bajnokok Ligájában, "csak" az UEFA-kupában szerepel majd.

A tervezett kezdő csapat: Abbiati - Zambrotta, Maldini, Kaladze, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Ronaldinho, Seedorf - Sevcsenko. Egyelőre Nesta, Kaka és Borriello sérült.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×